Εναρκτήρια και καταληκτική ομιλία του Αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη στην Ημερίδα του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” με θέμα “Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και Γραφειοκρατία” 18 Ιουνίου 2017

 

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Καταρχάς, θέλω να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου του ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, του Πάνου Καμμένου, αλλά και την λύπη του διότι δυστυχώς κυβερνητικές υποχρεώσεις τον αναγκάζουν να μην μπορεί να παραβρίσκεται σε αυτή την τόσο σημαντική ημερίδα.

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία» ιδρύθηκε πέντε μήνες μετά  την ίδρυση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , δηλαδή τον Ιούλιο του 2012 και αποτελεί  τον επιστημονικό βραχίονα του Κινήματος.

Στόχος του η έρευνα για ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  της πατρίδας και σωστά ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ διέβλεψαν ότι για να βγει η χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα  θα χρειαστεί να αναδημιουργηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν όλες οι ημερίδες και τα συνέδρια του Ινστιτούτου.

Η πρώτη εκδήλωση  που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, είχε ως θέμα την γεωπολιτική θέση της Ελλάδος στη Μεσόγειο. Σε αυτήν αναδείχθηκε η γεωστρατηγική θέση της χώρας  που αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Αυτήν άλλωστε σήμερα αξιοποιεί και η COSCO και σε αυτή θα πρέπει να στηριχθούμε για την προσέλκυση και άλλων μεγάλων επενδύσεων.

Η δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 είχε ως θέμα τα εργασιακά. Έγινε στην Θεσσαλονίκη και όλοι αναγνωρίζουν το πόσο  σημαντικό θέμα για την οικονομία είναι οι σχέσεις εργοδοσίας- εργαζομένων.

Η τρίτη εκδήλωση που διοργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2013  ασχολήθηκε με το φλέγον ζήτημα της ανεργίας στους νέους επιστήμονες και την αιμορραγία που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε επιστημονικό προσωπικό  εξαιτίας της φυγής τους στο εξωτερικό.

Η τέταρτη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2014 είχε ως θέμα το «σχέδιο Μάρσαλ» σε σχέση με το σημερινό σχέδιο διάσωσης και διαπιστώθηκε ότι από το 2010 ακολουθήθηκε  η λάθος συνταγή που μας έχει αναγκάσει να εφαρμόζουμε σήμερα πολιτικές που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους.

Η πέμπτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2014 με θέμα την ισότητα των ευκαιριών στις γυναίκες της ΝΑ Ευρώπης.

Η έκτη εκδήλωση  τον Οκτώβριο του 2014 με θέμα ασφάλεια της Ευρώπης μια νέα γεωπολιτική διάσταση, στην οποία συμμετείχαν αντιπροσωπείες του Ισραήλ, της Ρωσίας , της Αιγύπτου καθώς και 30 ακόμη πρέσβεις. Ήταν ένα διήμερο προφητικό συνέδριο.

Η έβδομη εκδήλωση  τον Δεκέμβριο του 2015 ασχολήθηκε με την μεσογειακή διατροφή αναδεικνύοντας  το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτει η χώρα μας, δηλαδή την σπάνια βιοποικιλότητα, τα εξαιρετικά  αγροτικά προϊόντα και την υγιεινή ελληνική κουζίνα.

Η όγδοη εκδήλωση  που πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη του 2016, ασχολήθηκε με ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί και σήμερα την ελληνική κοινωνία: το προσφυγικό και την τρομοκρατία.

Γιατί τα ανέφερα όλα αυτά; Τα ανέφερα για να απαντήσω σε όλους τους κακοήθεις που διατείνονται ότι κατασπαταλούνται χρήματα του ελληνικού λαού και του δημοσίου μέσω των επιστημονικών ιδρυμάτων των κομμάτων.

Δεν ξέρω για τα άλλα ινστιτούτα, όμως σε ότι αφορά  τους  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και το ΙΓΜΕΑ οι δράσεις τους είναι διαφανείς και στοχευμένες  προς όφελος του ελληνικού λαού και δεν καταχράσθηκαν, ούτε θα καταχραστούν, ούτε ένα ευρώ.

Για αυτό είμαστε υπερήφανοι και  για τον πρόεδρο μας και για τα στελέχη μας.

Η σημερινή ημερίδα στρέφεται σε αυτό που είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ξεφύγει η χώρα από την δίνη της οικονομικής κρίσης. Η συνθήκη αυτή δεν είναι άλλη από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Και τι είναι αυτό που  εμποδίζει την επιχειρηματικότητα; Η  γραφειοκρατία.

Πρόσφατα επισκέφθηκα  τον Καναδά και σε όλες τις ομιλίες μου και τις συνεντεύξεις μου στο Τορόντο, το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ  η μόνιμη επωδός μου ήταν ότι «τώρα είναι ευκαιρία να επενδύσετε  στην Ελλάδα».

Ο μόνιμος ενδοιασμός των συνομιλητών μου ήταν πως θα παρακαμφθεί η γραφειοκρατία .

Η πρόταση αυτή που σήμερα θα αναπτυχθεί στην ημερίδα προσπαθεί με ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας, δηλαδή σαν ένα one stop shop, να απελευθερώσει την επιχειρηματικότητα εξαλείφοντας ταυτόχρονα την γραφειοκρατία.    

Κλείνοντας, με την σημερινή εκδήλωση  του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών επιβεβαιώνεται  με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι  οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι και παραμένουν το ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ για την πατρίδα μας.

19400012_1339546362796308_8580373179880773363_n unnamed (3)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΝΙΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ»

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι παρέστησαν στην ημερίδα αυτή, τους εισηγητές, τον  Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Νίκο Μαυραγάνη και τον καθηγητή του Οικονομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Αλεξάκη .

Θέλω να τονίσω ότι όλες οι ερωτήσεις σας και αυτές που δεν απαντήθηκαν, έχουν καταγραφεί και θα ληφθούν υπόψη.

Κυρίες και κύριοι,

Όταν η Ελλάδα δεν είχε σύνορα οι Έλληνες έμποροι και ναυτικοί επιχειρούσαν στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Είμαστε ένας λαός που το «επιχειρείν» είναι στο DNA μας.

Δυστυχώς στην Ελλάδα των συνόρων, το νομοθετικό πλαίσιο έχει  μέσω της γραφειοκρατίας στραγγαλίσει την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα και τις καινοτόμες ιδέες. Ουσιαστικά ενοχοποιήθηκε το «επιχειρείν» των Ελλήνων. Σήμερα με την πρόταση αυτή  το απενοχοποιούμε.

Το Κέντρο Εξυπηρέτησης Επιχειρηματικότητας που παρουσιάσθηκε σήμερα λειτουργεί  ως επενδυτικός σύμβουλος δίνοντας κατευθυντήριους άξονες, καταγράφει προβλήματα και προτείνει νομοθετικές πρωτοβουλίες δίνοντας λύση και το ίδιο και το κυριότερο, περνάει την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση.  Η πρωτόλεια αυτή  πρωτοβουλία   επεξεργασμένη θα δώσει πολλές λύσεις.

Σας ευχαριστώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com