Ομιλία του Αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη στο Συνέδριο της ΓΣΒΕΕ με θέμα “Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: Μοχλοί Ανάπτυξης και Καινοτομίας¨, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Κυρίες και Κύριοι,

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ευχαριστούμε για την πρόσκληση σας  να παραβρεθούμε στην ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιεί η Γενική Συνομοσπονδία  Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και το Ινστιτούτο σας με θέμα  «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οικονομική Δημοκρατία: μοχλοί ανάπτυξης και καινοτομίας».

Εκπροσωπείτε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες όλοι  χαρακτηρίζουν ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και δικαίως, γιατί στην Ελλάδα η επιχειρηματική σας δραστηριότητα διατηρεί  ως μερίδιο το 99,5% στο σύνολο των επιχειρήσεων, το 86,9% της απασχόλησης και το 73,2% της προστιθέμενης αξίας.

Στα χρόνια της κρίσης που η Ελλάδα έχασε το 25% του ΑΕΠ, τη μεγαλύτερη απώλεια που υπέστη η χώρα σε καιρό ειρήνης, οι 670.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήρωσαν βαρύ τίμημα  και αγωνίζονται να επιβιώσουν.

Η κρίση όμως δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Δεν ήταν μόνο οικονομική κρίση, αλλά και κρίση αξιών. Το προηγούμενο μοντέλο έπασχε καθώς στηρίζονταν σε γυάλινα πόδια: τη φούσκα της χρηματοπιστωτικής μεγέθυνσης, τον εύκολο πλουτισμό και την ήσσονα προσπάθεια.

Σήμερα, μετά από επτά χρόνια ύφεσης, η χώρα μας βλέπει φως στην άκρη του τούνελ. Τον Αύγουστο μετά το τέλος του προγράμματος  η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και την επιτροπεία, όχι όμως και την εποπτεία και  αποκτά βαθμούς ελευθερίας για την χάραξη της δημοσιονομικής και εισοδηματικής της πολιτικής.

Στη μεταμνημονιακή Ελλάδα απαιτείται η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για να μπορέσει η χώρα μας να στηρίζεται πλέον στις δικές της δυνάμεις. Για αυτό και συμμετέχουμε στα συνέδρια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

Και επειδή τα δανεικά δεν ξεπληρώνονται με δανεικά, αλλά με την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας, το νέο αυτό μοντέλο θα πρέπει να στηρίζεται :

Πρώτον, στις παραγωγικές δυνατότητες της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς παραγωγής.

Δεύτερον, στις ιδιαιτερότητες της χώρας και στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα λόγω γεωπολιτικής θέσης και περιβάλλοντος.

Τρίτον, στις εξαγωγές.

Ήδη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου σας, τα νέα  για την ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ενθαρρυντικά. Για το 2018, αναμένονται να δημιουργηθούν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιπλέον 96.500 νέες θέσεις απασχόλησης. Επίσης η απασχόληση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε την περίοδο 2015-2016 κατά 2,4%, ενώ η προστιθέμενη αξία σημείωσε άνοδο 1,4%.

Γνωρίζουμε τα αιτήματά σας:

  • Για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, το στηρίζουμε.
  • Για την ρύθμιση των 120 δόσεων που αφορούν οφειλές σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, ανεξαρτήτως πλαφόν, το στηρίζουμε.
  • Για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες όπου απαιτείται να ελαστικοποιηθούν  οι προϋποθέσεις και ήδη γίνονται βήματα για αυτό.
  • Για το Ταμείο Χρηματοδότησης Επενδυτικών Αναγκών Μικρών Επιχειρήσεων με την συμμετοχή των εμποροβιοτεχνικών επιμελητηρίων.

Υπάρχουν επίσης και άλλα που σταδιακά πρέπει να υλοποιηθούν  όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά και η αλλαγή της  φορολογικής κλίμακας.

Υπενθυμίζω ότι υπάρχει και η χρηματοδότηση από το ταμείο Γιούνκερ για τις ΜμΕ ύψους 1,7 δις ευρώ που λόγω της γραφειοκρατίας δεν εκταμιευθήκαν.

Σας στηρίζουμε ώστε η χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της, παράλληλα στηρίζουμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Έλληνα γιατί πιστεύουμε σε αυτό.

Βοηθάμε με προτάσεις στην εξωστρέφεια της οικονομίας, στην πάταξη της γραφειοκρατίας μέσα από την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Πιστεύουμε σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με εκλογικευμένους συντελεστές που θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα θα μειώσουν την φοροαποφυγή.

Με αυτές τις σκέψεις εκφράζουμε την πίστη μας ότι η ΜμΕ αποτελεί τον βασικό μοχλό για την έξοδο της χώρας από την κρίση και ευχόμαστε να εξάγετε εφαρμόσιμα συμπεράσματα σε αυτή την τόσο σημαντική διημερίδα σας.

Σας ευχαριστώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com