Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης, στην Κυριακάτικη Αυγή: « Να κατακτήσουμε πραγματική πολιτική αυτονομία για τη χώρα».

 

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πραγματοποίησαν την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016  οι ΑΝ.ΕΛ. σηματοδοτώντας την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του Συνεδρίου του φθινοπώρου, προσυνεδριακό διάλογο που πρόκειται να διανθίσουν με δημόσια διαβούλευση των προτάσεών τους για κρίσιμα ζητήματα, μέσω ενός ερωτηματολογίου που οι πολίτες θα μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά. Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει 20 ερωτήσεις-προτάσεις προς τους πολίτες για αλλαγές «με σκοπό την κάθαρση του δημόσιου βίου, την ενότητα του έθνους και την αυτονομία στην λήψη αποφάσεων».

Μεταξύ των ερωτημάτων των ΑΝ.ΕΛ. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται ερωτήσεις για την συνταγματική αναθεώρηση και τις αλλαγές στο πολίτευμα με μετατροπή της Ελλάδας σε Προεδρική Δημοκρατία και την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Επίσης προτείνονται συμβουλευτικά δημοψηφίσματα με ηλεκτρονική ψήφο. Στο πεδίο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης προτείνεται συγχώνευση των περισσότερων από 1,400 νομικών προσώπων του Δημοσίου και μια σταθερή κρατική δομή σε επίπεδο υπουργείων κι οργανισμών για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Προτάσεις για αλλαγές σε οικονομία, ασφαλιστικό και Παιδεία

Στο ζήτημα της οικονομίας προτείνονται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επενδυτών με λειτουργία αντίστοιχη των ΚΕΠ κι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα τουλάχιστον για μια δεκαετία, καθώς κι η «δεύτερη ευκαιρία» για μακροπρόθεσμη ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στα ζητήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς οι ΑΝ.ΕΛ. προτείνουν κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και διπλάσιο χρόνο παραγραφής για τα αδικήματα βουλευτών κι υπουργών.

Στις προτάσεις για την Παιδεία περιλαμβάνεται η όποια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να εφαρμόζεται έξι χρόνια μετά την υιοθέτησή της ώστε να μην αιφνιδιάζει, ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι θα έπρεπε και τα δημόσια σχολεία να γίνουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους με δραστηριότητες πέραν της βασικής ύλης και με επιβράβευση. Επίσης προτείνεται η ίδρυση αυτοτελών και εξειδικευμένων Ανώτατων Ιδρυμάτων Ναυτιλίας, Τουρισμού και Αγροτοδιατροφής.

Στις προτάσεις των ΑΝ.ΕΛ. για το ασφαλιστικό σύστημα περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός του από το προνοιακό σύστημα με επιλογή του πολίτη για το ύψος των εισφορών ανταποδοτικά κι η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων στον χώρο της επικουρικής ασφάλισης. Επίσης προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός συστήματος μερικής αμειβόμενης εργασίας για ανέργους ηλικίας 57-67 ετών.

Το κλίμα στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛ.

Παράλληλα, η «Αυγή» επικοινώνησε με τον γραμματέα των ΑΝ.ΕΛ., Γ. Μοίρα, και τον πρόεδρο της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Π. Σγουρίδη, για να μας μεταφέρουν τους προβληματισμούς της βάσης των ΑΝ.ΕΛ. σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία της συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως για τις προοπτικές που ανοίγονται από εδώ και πέρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Π. Σγουρίδης: Να κατακτήσουμε πραγματική πολιτική αυτονομία για την χώρα

Ο πρόεδρος της ΚΟΕΣ των ΑΝ.ΕΛ., Π. Σγουρίδης, τόνισε ότι για τα μέλη της βάσης του κόμματος δεν υπάρχει ζήτημα με την γενική κατεύθυνση της κυβέρνησης, επικρατεί όμως προβληματισμός για πιθανή υπαναχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από τις «κόκκινες» γραμμές τους. «Υπάρχει η αίσθηση ότι βάζουμε περισσότερη «πλάτη» από τα οφέλη που αποκομίζουμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Π. Σγουρίδης.

Σχετικά με τις διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Παιδείας ο πρόεδρος της ΚΟΕΣ παρατήρησε ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε έναν υπερκερασμό παραδόσεων, ιδιαίτερα από την στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στα όρια της Ευρώπης».

Ο Π. Σγουρίδης συμπλήρωσε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν είναι ένα δεξιό κόμμα, αλλά ένα κόμμα του ριζοσπαστικού πατριωτισμού και πιστεύουν ότι, συγχρόνως με την προστασία της πατρίδας, «πρέπει να σπάζουμε τις ρίζες με το παρελθόν» προσπαθώντας να κατακτήσουμε πραγματική πολιτική αυτονομία για την χώρα.

Γ. Μοίρας: Οι κοινές προκλήσεις για την χώρα υπερβαίνουν τις πολιτικές διαφορές

Ο γραμματέας των ΑΝ.ΕΛ., Γ. Μοίρας, παρατήρησε σχετικά με τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι κοινές προκλήσεις για την χώρα υπερβαίνουν τις πολιτικές διαφορές», κάτι που «δεν είναι μόνο απαίτηση του καιρού, αλλά και στοίχημα». Σχετικά με την στάση των μελών των ΑΝ.ΕΛ. επισήμανε ότι «επιθυμούμε παραπάνω συμμετοχή και συνεισφορά στην διακυβέρνηση, αξιοποίηση στελεχών πέρα από το επίπεδο των υπουργών κι υφυπουργών».

Για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος μετά τον συμβιβασμό του καλοκαιριού, ο Γ. Μοίρας υπογράμμισε ότι υπήρξαν απώλειες στελεχών, αλλά και νέες προσχωρήσεις, καθώς «ένα κόμμα διαμαρτυρίας είναι ελκυστικό, αλλά εξίσου ελκυστικό είναι κι ένα κόμμα που διαχειρίζεται μια κρίσιμη κατάσταση».

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com