Άρθρο του Παναγιώτη Σγουρίδη* στο Περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» Γιατί ελπίζουμε

Άρθρο του Παναγιώτη Σγουρίδη* στο Περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»

Γιατί ελπίζουμε

 

Η Ελλάδα  αργά, αλλά σταθερά βαδίζει στην έξοδο από την κρίση. Αρχίζει να εισέρχεται σε φάση κανονικότητας μετά από επτά χρόνια δύσκολης πορείας που στέρησε αρκετά από όλους μας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι εταίροι και δανειστές μας ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν την ανοδική πορεία μας  προς την ανάπτυξη. Επικυρώνουν την αξιοπιστία μας στην υλοποίηση των στόχων που δεσμευόμαστε.

Η απόφαση για την έξοδο της χώρας μας  από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αν και αποτελεί μια συμβολική  διαδικασία, εν τούτοις είναι  ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα η οποία, από το 2010 δυστυχώς, στηρίζεται για τη χρηματοδότησή της, σε διακρατικό δανεισμό.

Ο δανεισμός από τις αγορές θα μας βοηθήσει πρόσκαιρα να αναχρηματοδοτούμε το χρέος, γιατί κυρίαρχος στόχος μας είναι αυτό να επιτευχθεί μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Τα θετικά σημάδια στα βασικά στοιχεία της οικονομίας πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.  Πιο συγκεκριμένα:

-Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ στο τέλος 2017 θα επιτευχθεί και για δεύτερη συνεχή χρονιά θα έχουμε υπερπλεόνασμα που και αυτό θα μοιραστεί σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη.

– Η ανεργία αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο μειώνεται σταθερά και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Απρίλιο του 2017 έπεσε στο 21,7% έναντι 23,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2016. Στα δυόμισι χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ  έχουμε  για πρώτη φορά, έπειτα από επτά αρνητικές χρονιές, θετικό ισοζύγιο  κατά 450.000 νέες θέσεις εργασίας, έστω και χαμηλής αμοιβής.

-Όπως καταγράφεται στο Γενικό Μητρώο Επιχειρήσεων, το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσιάστηκε θετικό ισοζύγιο συστάσεων – διαγραφών επιχειρήσεων κατά 2.259 επιχειρήσεις.

-Ο τουρισμός εκτιμάται ότι θα σπάσει φέτος ρεκόρ αφίξεων,  καθώς αναμένουμε  πάνω από 30 εκατ. ξένους επισκέπτες και ταυτόχρονα  φιλοδοξούμε  να αυξήσουμε και τα έσοδα.

-Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ελληνική ανταγωνιστικότητα με βάση τις σχετικές τιμές κατανάλωσης βελτιώνεται σταθερά μετά το 2014  και παρά την πρόβλεψη του για ανάπτυξη μόλις 1,1% φέτος εκτιμά πως το 2017 η συνολική βελτίωση από το 2014 θα φθάσει το 7,2% (6,6% με βάση τα σχετικά κόστη εργασίας).

-Οι εγχώριες επενδύσεις αυξάνουν τα 3 από τα 4 τελευταία τρίμηνα με μέσο ρυθμό 14% ετησίως και  οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν ετησίως 170% το 2016 και 236% το α’ τετράμηνο 2017.

-Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν από τα σεντούκια στις τράπεζες ενισχύοντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι καταθέσεις επιχειρήσεων και ιδιωτών αυξήθηκαν κατά 1,35 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και το συνολικό τους υπόλοιπο  διαμορφώθηκε  στα 122,6 δισ. ευρώ από 121,24 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουλίου.

Όλα τα παραπάνω θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας μας κάνουν να ελπίζουμε για πρώτη φορά έπειτα  από χρόνια ύφεσης, ενώ με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης βαδίζουμε  στην τελική ευθεία προς τον Αύγουστο του 2018 οπότε και ολοκληρώνεται  το πρόγραμμα προσαρμογής που η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές και πλέον γυρίζουμε σελίδα αφήνοντας πίσω μας τα δύσκολα.

 Όμως αυτό δεν σημαίνει επανάπαυση και εφησυχασμό. Κυρίως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επιστρέψουμε ξανά σε όσα μας οδήγησαν στην υπαγωγή στα μνημόνια και στην επιτροπεία. Για τον λόγο αυτό βάζουμε τέλος στην αναξιοκρατία, στις πελατειακές σχέσεις, στην ανεύθυνη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Σπάμε το αμαρτωλό  τρίγωνο  μεταξύ τραπεζών, πολιτικών και ΜΜΕ και προσπαθούμε μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση να τιθασεύουμε την ελληνική γραφειοκρατία που είναι «άπαιχτη».

Η επιστροφή στην κανονικότητα προϋποθέτει μια σειρά μέτρων και αποφάσεων που ενισχύουν την αύξηση του ΑΕΠ το οποίο είναι ο παρονομαστής του κλάσματος όλων των οικονομικών δεικτών. Είναι ηλίου φαεινότερο τι σημαίνει η μεγέθυνσή του.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είμαστε μεν υπό  επιτήρηση, με βαθμούς ελευθερίας. Εμείς όμως θα αποφασίζουμε στο εξής για το πώς θα επιτύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους.

Καταρχάς, επιβάλλεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ για να μπορέσουν να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και  οι αγρότες.

Είναι μονόδρομος η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στον πρωτογενή τομέα που θα στηρίζεται στην συνεργατικότητα, στην ποιότητα των προϊόντων, στην ίδρυση ομάδων παραγωγών και αντίστοιχη ίδρυση γραφείων ανά περιφέρεια,  στην καθετοποίηση της παραγωγής και στην εξωστρέφεια.

Η προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που ήδη υλοποιούνται και θα αυξηθούν  ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων, σταθερών και αξιοπρεπώς αμειβόμενων, θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, πέριξ αυτών των μεγάλων επιχειρήσεων θα ξαναζωντανέψουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και στους πολίτες να αξιολογούν τις δημόσιες υπηρεσίες και η γνώμη τους να έχει βαρύτητα για την βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορεί ελάχιστες κακές περιπτώσεις  να αμαυρώνουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλει το σύνολο των υπαλλήλων για να λειτουργεί ο δημόσιος τομέας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ παραμένουμε πάντοτε σταθεροί και αμετακίνητοι στις κόκκινες γραμμές μας στα εθνικά θέματα, στην παιδεία, στην ορθοδοξία και το αποδεικνύουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο. Όχι για λόγους ψηφοθηρικούς, αλλά διότι έτσι πιστεύουμε ότι υπηρετούμε το εθνικό συμφέρον.

Είμαστε και θα παραμείνουμε η δύναμη  της νηφαλιότητας, της εθνικής συνεννόησης, για να μπορέσουμε να χτίσουμε μια Ελλάδα που θα αξίζει σε μας και στα παιδιά μας.

Για αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε το ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ.

     *Ο Παναγιώτης Σγουρίδης είναι αντιπρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,  πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com