Απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής Ηλία Κασιδιάρη με θέμα: «Σκανδαλώδης φωτογραφικός διαγωνισμός και σπατάλη 14.145.000 ευρώ για στέγαση λαθρομεταναστών» 11.2.2016

Απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτη Σγουρίδη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αττικής Ηλία Κασιδιάρη με θέμα: «Σκανδαλώδης φωτογραφικός διαγωνισμός και σπατάλη 14.145.000 ευρώ για στέγαση λαθρομεταναστών», στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κ. Σγουρίδης έχει τον λόγο.

Πρωτολογία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Κασιδιάρη, που δίνει την ευκαιρία με την ερώτησή του να άρουμε σκιές από μια πάρα πολύ καθαρή διαγνωστική διαδικασία.

Κατά δεύτερον θέλω να τον διαβεβαιώσω, αυτόν και την Αίθουσα, αλλά και τους Έλληνες πολίτες ότι δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και ότι τα χρήματα αυτά τα οποία πήραμε, ουσιαστικά δεν μπορούν να διατεθούν για κανέναν άλλο σκοπό.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2015 και την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσφυγικές ροές τον Δεκέμβριο πάλι του 2015, στις 15 του μηνός, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο η χώρα μας υποχρεώθηκε να κατασκευάσει πέντε κέντρα ταυτοποίησης οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, τα οποία είναι στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Λέρο και στην Κω και κέντρα φιλοξενίας στη Βόρεια και στη Νότια Ελλάδα.

Λόγω του πιεστικού χρόνου κατασκευής και δεδομένης της κακόβουλης επίθεσης που δέχεται η χώρα –και το βλέπετε κι εσείς- από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το όλο ζήτημα χρειάστηκε ιδιαίτερες νομοθετικές ρυθμίσεις και ιδιαίτερη επιχειρησιακή διαχείριση.

Έτσι λοιπόν, στις 30 Δεκεμβρίου του 2015 εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία δίνει το δικαίωμα, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, να υπάρξει εφαρμογή άπαξ διαδικασίας γιε τη διαπραγμάτευση, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Στις 15-1-2016 βγήκε ΚΥΑ που ανέθεσε αυτήν την αρμοδιότητα στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών ΓΔΑΕΦΚ για σεισμούς, για πλημμύρες, για φωτιές. Ανετέθη το έργο σε αυτήν την Υπηρεσία, η οποία στις 20-1-2016 δέχτηκε ένα αίτημα από το Υπουργείο Εσωτερικών, από τη Διεύθυνση της Υπηρεσίας για την Πρώτη Υποδοχή των προσφύγων, για να υπάρξουν διακόσιοι πενήντα οικίσκοι οι οποίοι θα παραδοθούν τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου και εννιακόσιοι οικίσκοι που θα παραδοθούν στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2016.

Αυτό το αίτημα υπεβλήθη στις 20 Γενάρη και επομένως έπρεπε αυτό το έργο να παραδοθεί. Το αίτημα αυτό από μόνο του οδηγούσε σε έναν διαγωνισμό μεταξύ κατασκευαστικών εταιριών, που έχουν συγκεκριμένο αντικείμενο και συγκεκριμένες δυνατότητες παραγωγής, αφού στο τέλος του διαγωνισμού έπρεπε να παραδοθεί το 20% του έργου και στο τέλος του Φεβρουαρίου το υπόλοιπο έργο.

Επίσης, έπρεπε οι εταιρείες αυτές να είναι εγγεγραμμένες στο ηλεκτρονικό μητρώο και να έχουν ηλεκτρονική υπογραφή. Παράλληλα οι οικίσκοι ήταν συγκεκριμένων διαστάσεων, τύπου και προδιαγραφών και έπρεπε αυτά να έχουν ήδη προετοιμαστεί.

Έτσι, λοιπόν, στις 21 Ιανουαρίου έγινε η διαδικασία όπου έπρεπε μέσα από τα μητρώα να βρεθούν αυτές οι εταιρείες. Οι εταιρείες ήταν επτά τον αριθμό. Ζητήσαμε επίσης από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στις 25-1-2016 την έγκριση της προσφυγής μας χωρίς δημόσια προκήρυξη για αυτόν τον διαγωνισμό…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Έχετε και δευτερολογία, κύριε Υφυπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Τη δευτερολογία δεν τη θέλω. Καλύτερα να είναι ενιαίος ο χρόνος γιατί νομίζω ότι για όλους αυτή η εξήγηση θα πρέπει να είναι καθαρή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Δεν την θέλετε; Καλώς. Κανένα πρόβλημα, κύριε Υφυπουργέ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Από τη στιγμή λοιπόν που έγινε αυτή η διαδικασία, είχαμε τις επτά εταιρείες. Εντωμεταξύ η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων μας απάντησε ότι από τη στιγμή που υπάρχει πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν χρειάζεται να δώσει έγκριση.

Επίσης το γεγονός ότι αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, μπορώ να σας πω ότι ήταν εκ του περισσού.

Στις 27 Ιανουαρίου η ΔΑΕΦΚ προχώρησε στη διενέργεια του ηλεκτρονικού διαγωνισμού με διαπραγμάτευση και με την πρόσκληση αυτών των επτά εταιρειών που ήταν η CLASSART, η BUILDING ΑΕ, η ΝΕΣΤΩΡ ΑΕ, η ΕΥΡΩΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε., η INTRAKAT, η ΝΕΟΚΑΤ και η ΒΙΜΕΚΑΤ.

Στις 31-1-2016 αναλαμβάνει ο στρατός στο να μπορεί να διαχειριστεί και να διεκπεραιώσει τους χώρους υποδοχής αυτών των οικίσκων. Στις 2 Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν προσφορές μόνο από τέσσερις εταιρείες, δηλαδή από την CLASSART, την ΕΥΡΩΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε., την INTRAKAT και την ΝΕΟΚΑΤ. Τα σπίτια που μπορούσαν να παραδώσουν ήταν μόνο επτακόσια εξήντα εννιά. Για τα υπόλοιπα θα ξαναβγεί διαγωνισμός, σκευής των υπολοίπων στο χρονικό διάστημα που επιτρεπόταν.

Αυτό που επετεύχθη μέσα από τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό ήταν το εξής. Ενώ το αντίτιμο ήταν 10.000 ευρώ, η διαπραγμάτευση που έγινε κατέβασε το κόστος των σπιτιών στις 6.650 ευρώ. Μέσα σε αυτά θα υπήρχε κλιματιστικό και κάγκελα. Σε αντίστοιχο διαγωνισμό του 2008, χωρίς τα κάγκελα και χωρίς κλιματιστικό, τα σπίτια αυτά στοίχισαν 9.480 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μετά από οκτώ χρόνια, επετεύχθη μια τιμή η οποία είναι συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο.

Θα κλείσω λέγοντάς σας ότι μόλις χθες ήρθε η απάντηση από την Επιτροπή του Ασύλου της Ευρώπης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, η οποία εγκρίνει το ποσό των 12.765.000 ευρώ –διότι το ΦΠΑ, όπως ξέρετε ούτως ή άλλως είναι ανταποδοτικό- και τα χρήματα αυτά είναι καθαρά από αυτό το Ταμείο της Ευρώπης.

Εγώ πιστεύω ότι η διαδικασία αυτή ουσιαστικά, κύριε Κασιδιάρη, έγινε με τέτοιον τρόπο, καθαρό και γρήγορο, για τον οποίο θα πρέπει να δώσετε συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τελείωσε ο χρόνος σας!

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Οι Έλληνες πολίτες, όμως, έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτήν την Κυβέρνηση, που μοιράζει αφειδώς εκατομμύρια για air condition σε λαθρομετανάστες. Έχουν γυρίσει την πλάτη σε αυτή την προδοτική σύμπραξη που πολύ σύντομα θα καταρρεύσει.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ έχετε τον λόγο.

Δευτερολογία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Κασιδιάρη, αυτά τα οποία είπατε είναι εκτός πραγματικότητας. Δεν ισχύει τίποτε από αυτά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία διαφυλάσσει η ίδια τα σύνορά της. Και αυτή η Κυβέρνηση θα κάνει το παν για να διαφυλάξει τα σύνορα της χώρας.

Κλείνω, λέγοντάς σας το εξής: Πρέπει να ξέρετε ότι η ιστορία του κόσμου έχει αλλάξει από μεταναστευτικές ροές. Άρα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να το διαχειριστούμε με καθαρό μυαλό και με νηφαλιότητα.

Ευχαριστώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com