ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ 02-12-2011
Μυρίζομαι πως τώρα ποια με το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας που άνοιξαν οι δυο γόνοι και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ η μεταπολίτευση δεν θα αποφύγει το τέλος της…
& Δυστυχώς καταντήσαμε να κρεμόμαστε ως χώρα και ως λαός από τις δηλώσεις των κ.κ. Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπαρόζο, Σόιμπλε, Τρισέ και παλαιότερα Στρος Καν, προσφάτως Λαγκάρντ και άλλων διεθνών αξιωματούχων. Δηλαδή όλων αυτών που οι «αόρατες» αγορές συνεχώς βρίσκονται πιο μπροστά από τις πολιτικές τους αντιδράσεις εκθέτοντάς τους ..…
Στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Τρισέ επικεφαλής της ΕΚΤ αιτιολογώντας γιατί πρέπει οι Έλληνες να χάσουν μέρος της Εθνικής τους κυριαρχίας αφού δανείζονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ανέφερε πλην των άλλων ως παράδειγμα ότι από το 2000 έως το 2010 αυξήθηκαν οι μισθοί και οι συντάξεις στη χώρα μας κατά 106,6%. Σκέφτηκα ότι αυτό σε απλά μαθηματικά μεταφράζεται ως εξής : αν πχ κάποιος αμειβόταν το 2000 με 50 δρχ. το 2010 θα έπαιρνε αναλογικά αμοιβή 103,3 δρχ. Όμως, το ματσάκι ο μαϊντανός το 2000 στοίχιζε 50 δρχ. και το 2010 στοίχιζε 0,5 ευρώ ήτοι 172 δρχ., αύξηση 344% και το κεράκι στην εκκλησία κόστιζε 30 δρχ. και σήμερα κατά μέσω όρο 0,3 ευρώ ήτοι 103 δρχ. περίπου αύξηση 343% κλπ. Τα συμπεράσματα του αναγνώστη . Ξανασκέφτηκα, ότι δεν ήταν αφελείς οι Αμερικάνοι που το ασημένιο ένα δολάριο το μετέτρεψαν σε χάρτινο όπως χάρτινο νόμισμα είναι και τα 2 δολάρια …..
&& Είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα ακριβά δάνεια ποτέ δεν έσωσαν τον πτωχευμένο απλώς μεταθέτουν χρονικά το οικονομικό τέλος του. Επίσης ποτέ μια επιβαλλόμενη λιτότητα σε ένα λαό δεν μείωσε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού του αν δεν υπάρχει παράλληλα και ανάπτυξη που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας. Τέλος είναι βέβαιο πως αν αποξενώνεσαι της περιουσίας σου γίνεσαι έρμαιο των εκμεταλλευτών σου και ο σοφός λαός σωστά επισημαίνει ότι όταν έχεις πουλήσει το χωράφι σου, κανείς δε σε δανείζει. Οι τρεις αυτές αρχές δείχνουν πολύ απλά πόσο λάθος είναι η συνταγή του μνημονίου.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι κανένας δεν πτώχευσε αν χαλιναγωγούσε τις επιθυμίες του. Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες πιστέψαμε πως ανάπτυξη είναι η μεγέθυνση της κατανάλωσης έτσι ζούσαμε πουλώντας ο ένας στον άλλον προϊόντα που εισήγαμε και όχι που παράγαμε. Η δε κακή χρήση των αγροτικών επιδοτήσεων της Ε.Ε. αλλοτρίωσε τους κατοίκους της ελληνικής υπαίθρου και κατάστρεψε τον πρωτογενή διατροφικό μας τομέα.
&&& Η κακοδαιμονία της χώρας μας ξεκινά από το ότι ποτέ δεν είχαμε ολοκληρωμένη αστική τάξη. Μάλιστα πολιτικοί του προοδευτικού χώρου είχαν δαιμονοποιήσει τη λέξη «αστός». Η Ελλάδα δημιουργήθηκε ως κράτος από επανάσταση και η κοινωνία της δομήθηκε πάνω σε πατριαρχική βάση δηλαδή ο πάτερ φαμίλιας μοίραζε περιουσία στα άλλα μέλη της οικογένειας. Επειδή τα Ελληνικά κόμματα είναι δομημένα πατριαρχικά και επειδή δεν διέθεταν περιουσία για να διανείμουν στους ψηφοφόρους διένειμαν και διανέμουν το ίδιο το κράτος. Στήριξαν τη δύναμη τους στην εξυπηρέτηση της κομματικής τους πελατείας που δεν είναι τόσο «η τακτοποίηση του παιδιού» στο δημόσιο που έδωσε το δικαίωμα στον κ. Πάγκαλο να λέει ότι μαζί τα φάγαμε. Είναι και αυτό, αν το ξεχωρίσεις από το πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά κυρίως είναι τα χαριστικά deals στους ολίγους και κατ’ επίφαση ισχυρούς που καρπώθηκαν και καρπούνται ακόμη και σήμερα προνομιακά τις δημόσιες προμήθειες. Δηλαδή η δημοκρατία μας εκφυλίστηκε από τη φθορά που της προκάλεσαν οι δυνάμεις που την ιδιοποιούνται.
Για να συμβεί όμως αυτό έπρεπε να υπάρχει ένας ασύνδετος δημόσιος τομέας που να διέπεται από νομοθεσία που δημιουργεί γραφειοκρατία ώστε να είναι ευάλωτος. Σήμερα φθάσαμε, ενώ έχουμε μικρότερο δημόσιο τομέα από άλλα κράτη, να μην μπορούμε να τον χρηματοδοτήσουμεαφενός γιατί στερέψαμε από φορολογικά έσοδα, αφετέρου η αναποτελεσματικότητα του στην ενδιάμεση διαμεσολάβησή του ανάμεσα στον πολίτη και το αποτέλεσμα τον καθιστά σπάταλο. Αλλά πώς αλλιώς θα στήνονταν οι λαμογιές …
&&&& Συνήθως οι Έλληνες πολιτικοί αρέσκονται να παρελθοντολογούν ενοχοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους για την κατάσταση της χώρας. Το μέλλον τους …. αφήνει αδιάφορους. Δεν είναι τυχαίο το ανέκδοτο που κυκλοφορεί στο περιστύλιο της Βουλής με τις 3 επιστολές που παρέδωσε πρώην Υπουργός στον αντικαταστάτη του λέγοντας του να ανοίξει την πρώτη επιστολή στην πρώτη ανυπέρβλητη δυσκολία που θα συναντήσει και ούτω καθεξής…
Μετά από κάποιους μήνες αναγκάστηκε να ανοίξει την πρώτη επιστολή που έγγραφε: <<Φόρτωσε τα όλα στους προηγούμενους>>. Και αυτό έπραξε. Μετά από ενάμιση χρόνο χρειάστηκε να ανοίξει τη δεύτερη επιστολή που έγγραφε: <<Κατηγόρησε τις ξένες δυνάμεις που παρεμπόδισαν το έργο σου>>. Και αυτό έπραξε. Στα δυόμιση χρόνια χρειάστηκε να ανοίξει και την τρίτη επιστολή που έγγραφε: <<Ετοίμασε τρεις παρόμοιες επιστολές για τον αντικαταστάτη σου>>.
Μυρίζομαι πως τώρα ποια με το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας που άνοιξαν οι δυο γόνοι και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ η μεταπολίτευση δεν θα αποφύγει το τέλος της…