Βασικά σημεία της συνέντευξης του Παναγιώτη Σγουρίδη, ως νέου Αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ, στο ραδιόφωνο του Αlpha989, στο Δήμο Βερύκιο και στο Σπύρο Λάμπρου στην Εκπομπή Αντιθέσεις στις 15.11.2016.

Είναι γνωστό ότι ο κ. Σγουρίδης διετέλεσε επί χρόνια βουλευτής, αντιπρόεδρος της Βουλής σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στα υπουργεία Μεταφορών και δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης ως υφυπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει το πόσο μεγάλη απόφαση ήταν η ανάληψη της θέσης του Αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ, – ενός κόμματος που φέρει τη ρετσινιά ότι κινείται όχι απλά στον κεντροδεξιό αλλά στον ακροδεξιό χώρο -, από ένα άνθρωπο γέννημα θρέμμα του κεντροαριστερού χώρου, ο κ. Σγουρίδης αρχικά ξεκαθάρισε: « Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απευθύνθηκαν και θα συνεχίσουν να απευθύνονται στον ελληνικό λαό, χωρίς χρώμα, επειδή είναι ανεξάρτητοι Έλληνες. Επειδή όπως ακριβώς το είπατε είναι ¨ρετσινιά¨ η κατάταξη των ΑΝ.ΕΛ. στον ακροδεξιό χώρο, ξέρετε ότι η ¨ρετσινιά¨ στην πολιτική είναι πάντα εκ του πονηρού. Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα κίνημα πατριωτικό και δυστυχώς στην Ελλάδα τον πατριωτισμό τον παρεξηγούν κάποιοι που θέλουν να εξαπατούν το σύστημα. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό χωρίς χρώμα, πιστεύοντας απλώς σε θέσεις οι οποίες είναι ριζοσπαστικά πατριωτικές, γιατί αυτό που διακρίνει τους ΑΝ.ΕΛ. και αυτό πέρασε και στο 3ο Συνέδριό τους, του οποίου ήμουν Πρόεδρος, – χωρίς να ενοχοποιούμε κανένα πατριωτισμό, όλους πατριώτες τους θεωρούμε – είναι η θέληση  να σπάσουν τις ρίζες του κακού παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα εδώ. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Σε ότι αφορά στην ανάληψη της θέσης του Αντιπροέδρου του κόμματος και τους στόχους του, ο κ. Σγουρίδης τόνισε: «Εγώ δεν το περίμενα. Περίμενα να ολοκληρώσω τις εργασίες του Συνεδρίου και να επιστρέψω στ΄αμπέλια μου. Αλλά ο Πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ο Πάνος Καμμένος, μου έκανε τη μεγάλη τιμή να με προτείνει για τη θέση του Αντιπροέδρου και το Συνέδριο το απεδέχθη. Στη βάση αυτή λοιπόν βρίσκομαι σ΄αυτή τη θέση και θα εργασθώ όσο μπορώ για το καλό της πατρίδας και το καλό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο στόχος μου είναι ν΄ανοίξουν τα μυαλά κάποιων και να δούν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε ως «μάννα εξ΄ ουρανού» να μας βοηθήσουν απ΄έξω, αλλά πρέπει βασικά στις δικές μας δυνάμεις να βασιστούμε. Γι΄αυτό δεν περιμένω πολλά πράγματα από την επίσκεψη Ομπάμα, όπως και δεν περιμένω τίποτε από τις δήθεν βοήθειες της Γερμανίας. Θα παλέψουμε μόνοι μας  για να ξαναβρούμε την αξιοπρέπειά μας».

Στην ερώτηση πως θα τα καταφέρουμε ενώ είμαστε ζωσμένοι από παντού, ο κ. Σγουρίδης απάντησε: « Δεν μιλάω για μια πολιτική απομόνωσης. Πρέπει να ασχοληθούμε με την πολιτική και όχι με την παραπολιτική. Μιλώ για μια πολιτική που θα είναι ελληνοκεντρική. Βασικά να αλλάξουμε νοοτροπία. Να ασχοληθούμε πραγματικά στην κατεύθυνση να αναπνεύσει η ελληνική κοινωνία. Να στηριχθούμε στη δική μας παραγωγή. Πρώτοι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μίλησαν για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό που συμβαίνει να πηγαίνει ο Έλληνας στο σούπερ μάρκετ και να αγοράζει αχλάδια Τουρκίας, λεμόνια Κίνας, ντομάτες Βελγίου, κρασιά Αργεντινής γιατί είναι 1 ευρώ φθηνότερα….. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Να βοηθήσει ο ένας τον άλλον».

Στην επισήμανση ότι ο Παναγιώτης Σγουρίδης με το κεντροαριστερό μυαλό που διαθέτει και τη δυνατότητα που έχει να τα βλέπει όλα πίσω από τις γραμμές, πόσο είναι δυνατόν από τη νέα του θέση σαν Αντιπρόεδρος ενός μικρού κόμματος αλλά κυβερνητικού εταίρου, να βοηθήσει να μπεί η χώρα σε μια εγχώρια παραγωγή που είναι και το ζητούμενο, ο κ. Σγουρίδης τόνισε: «Μέχρι τώρα, τη λάθος συνταγή διάσωσης που μας έδωσαν τη φορτωνόμαστε εμείς, ο ελληνικός λαός. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν παίρναμε μέτρα. Τώρα που άρχισαν να παίρνονται τα μέτρα, θα καταλάβουν και οι ξένοι, ενώπιος ενωπίω πια,  ότι η συνταγή που μας έδωσαν για να μας σώσουν είναι λάθος. Δεν βγαίνει. Γι΄αυτό υποφέρει ο ελληνικός λαός.  Πρέπει λοιπόν – και αυτός ήταν ένας από τους τρείς πυλώνες που ψηφίστηκαν στο Συνέδριό μας – να αποδείξουμε στους ξένους ότι μας δίνουν λάθος συνταγή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ. Με τη συνταγή Σόιμπλε είμαστε καταδικασμένοι. Εμείς, ως κίνημα των ΑΝ.ΕΛ. το παλεύουμε».

Τέλος, στην ερώτηση γιατί  τα επιστημονικά επιτεύγματα που πετυχαίνουν χιλιάδες φωτισμένα μυαλά στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων  και ο δικός του γυιός, δεν βρίσκουν εφαρμογή στην Ελλάδα και στερούν τη χώρα από ένα τόσο παραγωγικό δυναμικό, σε τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία κ.λ.π., ο κ. Σγουρίδης ανέφερε ότι η γραφειοκρατία είναι ο βασικός λόγος και τα μέτρα για την πάταξή της είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης, πρόκειται όμως για μια πολύ δύσκολη προσπάθεια, που έχει να κάνει με βαθιά ριζωμένη νοοτροπία και συμφέροντα που κρατούν δυστυχώς τη χώρα πίσω.

http://www.alpha989.gr/Interview.aspx?a_id=75461

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com