Βιογραφικό Παναγιώτη Σγουρίδη

Τριάντα τέσσερα Χρόνια Δράση, Την υπόλοιπη θα την προσθέσετε εσείς από δω και πέρα παρακολουθώντας την ιστοσελίδα.

Η πολιτική φυσιογνωμία του Παναγιώτη Σγουρίδη δεν διαμορφώθηκε εν μια νυκτί. Με συνεχείς και πολύχρονους αγώνες και με απόλυτη αφοσίωση στον σκοπό «εφ’ ω ετάχθη», ο Παναγιώτης Σγουρίδης ταυτίστηκε με τη Φωνή της Θράκης στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Max Weber στο περίφημο δοκίμιό του Politik als Beruf διατυπώνει τρείς βασικές αρχές που συνιστούν τον στιβαρό τύπο του πολιτικού: «Η ισχύς της πολιτικής προσωπικότητας σημαίνει πάνω απ’ όλα την ότι διαθέτει τις ιδιότητες, του πάθους, της υπευθυνότητας και του μέτρου»

Τα έργα και οι ημέρες του τ. Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και τ. Βουλευτή Ξάνθης, Παναγιώτη Σγουρίδη, αποτελούν εχέγγυο μιας Πολιτικής Πορείας που σηματοδοτείται από: Το πάθος για την ανάπτυξη, τη δημοκρατία για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Την υπευθυνότητα στους λόγους και τα έργα, στις θέσεις και τις πράξεις. Το μέτρο στις πολιτικές επιλογές, στην ορθολογική κρίση και την ψύχραιμη στάση.

Σημαντικοί Σταθμοί

1950: Γεννήθηκε ο Παναγιώτης Σγουρίδης στην Ξάνθη. Καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του πρόσφυγας με σταθμό και συγγένεια στην Μαρώνεια Ροδόπης. Ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές στην Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τις Πανεπιστημιακές του Σπουδές στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποφοιτώντας με την ειδικότητα του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού.

Αμέσως μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, εντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.

Τριάντα τέσσερα χρόνια δράσης.

Εξελέγη αντιπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος

Εξελέγη μέλος του Δ.Σ. «Ασπίδας» Ξάνθης. Με ενεργό συμμετοχή στον αθλητισμό, ενδιαφέρεται μέχρι και σήμερα ζωηρά για τα ζητήματα που άπτονται του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

1982: Εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης και επανεκλέγεται το 1986.

1986 -1987: Τοποθετείται πρόεδρος του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης. Από τη θέση του προέδρου αγωνίστηκε δυναμικά και συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του νέου σύγχρονου νοσοκομείου του Νομού.

1989: Εκλέγεται Βουλευτής του Νομού και επανεκλέγεται συνεχώς μέχρι το 2009. Τη μη επανεκλογή του το Οκτώβριο του 2009 την αποφάσισαν κάποια κέντρα και όχι ο λαός. Δες τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

1993-1996: Αναλαμβάνει καθήκοντα Γ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

1996 – 2004: Άσκησε με επιτυχία, για οκτώ συνεχή χρόνια, τα καθήκοντα του Β΄ αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Υπήρξε ο ουσιαστικός εμπνευστής για την σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης και ο κύριος συντελεστής στην έκδοση του ομόφωνου πορίσματός της. Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την εξέταση του δημογραφικού προβλήματος της Ελλάδας, με ουσιαστικές προτάσεις και αποφασιστική συμβολή στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.

Συμμετείχε στην Διακομματική Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού με ουσιαστικές προτάσεις. Καρπός της επιτροπής αυτής υπήρξε η θεσμοθέτηση Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και η συνέχισή της με μόνιμη ειδική διακομματική επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, που σήμερα επισήμως ονομάζεται Ομογενειακός.

Ταξίδεψε πολλές φορές στο εξωτερικό για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και την ισχυροποίηση της Ομογένειας. Συνετέλεσε τα μέγιστα στην ίδρυση της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Ένωσης των ελληνικής καταγωγής βουλευτών. Δηλαδή εθνικών βουλευτών, ομοσπονδιακών γερουσιαστών και βουλευτών, ευρωβουλευτών, πολιτειακών βουλευτών και γερουσιαστών που σε όλο τον κόσμο αριθμούν περί τους 130 έως 170.

Το 2002 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Θράκης Προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα». Στο βιβλίο του προβάλλει τη Θράκη του χθες και του σήμερα και απαντάει στα προβλήματα του αύριο.

thrakis_provl_front
Το 2007 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Πολιτικό Δεκάπρακτο, ιστορίες από την καθημερινή ζωή». Στο βιβλίο η σκληρά εργαζόμενη ελληνική οικογένεια, απαλλαγμένη από τα μεγάλα στρέφεται στα μικρά προβλήματα που συνθέτουν την καθημερινότητα των Ελλήνων. Η Αριστερά των μεγάλων οραμάτων και αγώνων απαντάει σήμερα στα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας.

politiko_dekaprakto_back
Από το 2004 εως το 2009 ως βουλευτής της αντιπολίτευσης άσκησε με σοβαρό και εποικοδομητικό λόγο, κριτική στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Υπεύθυνος του τομέα τουρισμού και μέλος του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειπε να ασχολείται και με τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού, όντας κοντά στους πολίτες και τους φορείς του τόπου.

Σήμερα προς το παρόν αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες τοπικές και αθηναϊκές και ασχολείται με την φροντίδα των αμπελιών του και την παραγωγή και διάθεση του τοπικού οίνου Αβδήρων του κτήματος Σγουρίδη. Επί πλέον δηλώνει παρών βάση των αρχών που ο Max Weber έθεσε για τους πολιτικούς, που αγαπούν τον εαυτό τους μόνο όταν προσφέρουν για τους άλλους.

Κάποιος αδελφικός του φίλος, γι’ αυτό μη το λάβετε σοβαρά υπόψη, έγραψε με την ευκαιρία της εορτής του, τον Αυγουστο του 2009, το παρακάτω έμμετρο:

 

Διάβα επιφανές

Η περίφανη περπατησιά

Η θαλασσόχρωμη ματιά

Κι’ η τολμηρή σου η λαλιά

Ήταν μεσ’ τη φαρέτρα

Τα βέλη σου εφόδια,

Που νίκησαν εμπόδια

Και χάραξαν στην πέτρα,

Αυτά που χρόνια υπηρετείς

Κι’ είναι μεγάλων έργα.

Τον άνθρωπο υπηρέτησες

Μα και την κοινωνία

Διάκονος πολιτικής

Για την δημοκρατία,

Λίκνο σου η θρακώα γη

Που γεύτηκε λατρεία,

Η Ξάνθη η χιλιόχρωμη

Που σου έδωσε παιδεία,

Φίλους πιστούς κι αγαπητούς

Και πρόγονούς σου λατρευτούς.

Το χνάρι σου ολόφωτο

Μέσα στην Ιστορία

Κι ο λόγος σου πολύτεχνος

Για την φιλολογία

Στην υστεροφημία σου

Πρόποση εγείρει ο Βάκχος,

Στάλαγμα αμπέλου αγάλλιασμα

Της Μάνδρας γης αγλάισμα.

Σύντροφοι στην πορεία σου

Πρόσωπα αγαπημένα,

Η μούσα, μάνα δυο γιών

Τιμή στα πεπραγμένα.

Από το 2010 και μέχρι το 2014 βλέποντας τη χώρα και το λαό της να βουλιάζει υπο το βάρος των μνημονίων και των ανερμάτιστων πολιτικών που ακολούθησαν η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου και οι παραφύση συγκυβερνήσεις Παπαδήμα και Σαμαρά ( Ζάππειο 1 ,2 , 3 …) με την … Ελιά αρθρογράφησε και κατήγγειλε με συνεντεύξεις του το ξεχαρβάλωμα του ελληνισμού και το ξεπούλημα της πατρίδας με το πρόσχημα του νοικοκυρέματος .Δυστυχώς τα “μιντιακά” καλοπληρωμένα παπαγαλάκια κατόρθωσαν να περάσουν στο DNA του λαού το αίσθημα της συλλογικής ενοχής και να τον αδρανοποιήσουν.

Για να δηλώσει απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση δημοσίως και επωνύμως αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων να κατέλθει στο ευρωψηφοδέλτιο τους στιις εκλογές 25 Μαίου 2014 οπου και κατέλαβε την 15η θέση στους 42 συμμετέχοντες . Αυτή η επανεκκίνηση θα έχει συνέχεια μέχρι να φύγει η ” κοινοβουλευτική δικτατορία” που κυβερνά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου την  δυστυχισμένη και κατεχόμενη χώρα.

Το κείμενο της εκλογικής διακήρυξης γιά τις ευρωεκλογές  του 2014 συντάχθηκε από τον ίδιο. Οι εισηγήσεις του 2ου πολιτικού συνεδρίου 22 και 23 Νοεβρίου 2014 του κινήματος των ΑΝΕΛ του οποίου ήταν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής δηλαδή το ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΜΥΝΑ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ φέρουν έντονα την δική του παρέμβαση.Τα κειμενα θα τα βρείτε στην επανεκκίνηση. Η ομολογημένη από όλους επιτυχία του 2ου συνεδρίου  έβαλε τα θεμέλια γιά την δημιουργία της

ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. περισσότερα στην σελίδα www.anexartitoiellines.gr

Απο της 5 Δεκεβρίου 2014 είναι ο πρόεδρος της επιτροπής επιλογής υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ πανελλαδικά εν όψη των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Στις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου 2015, συμμετέχει στην τελευταία και τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του κινήματος των ΑΝΕΛ. 

Στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ορκίζεται Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και από την θέση αυτή καταθέτει πολλές βελτιωτικές προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.

Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, πρωτοστατεί μαζί με τον Γιάννη Δραγασάκη, ώστε ανεξάρτητα του αποτελέσματος, να υπάρξει διαχείρισή του σε σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις εκλογές, στις 20 Σεπτεμβρίου του 2015, στη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ορκίζεται Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2016.

Παραμένει ενεργός στην πολιτική ζωή, ως Πρόεδρος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Στις 11 Νοεμβρίου 2016 αναλαμβάνει τη θέση του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ύστερα από πρόταση του Προέδρου Πάνου Καμμένου, η οποία επικυρώνεται στο 30 τακτικό Συνέδριο των ΑΝ.ΕΛ. στις 11-13 Νοεμβρίου 2016.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com