ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ. Άρθρο του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Παναγιώτη Σγουρίδη στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

 

Η στρατηγική που χάραξαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου για την ονομασία των Σκοπίων είναι απολύτως ξεκάθαρη. Επικυρώθηκε μάλιστα στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Απρίλιο του 1992 σύμφωνα με την οποία δεν παραχωρούμε το όνομα «Μακεδονία» ούτε ως ουσιαστικό, ούτε ως επιθετικό προσδιορισμό του κράτους των Σκοπίων.

Πρέπει λοιπόν να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι σε όσα αποφάσισε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, διότι απεδείχθη στην πορεία των τελευταίων δεκαετιών ότι ο πυλώνας στήριξης  και το «οξυγόνο» του κράτους αυτού είναι η Ελλάδα.

Όσες αναγνωρίσεις και να έγιναν από άλλες χώρες- ισχυρές και μη-  που  κάποιες από αυτές ζήτησαν εκ των υστέρων και συγνώμη για την προχειρότητα της αναγνώρισης του κράτους αυτού με την αλυτρωτική του ονομασία «Μακεδονία», η Ελλάδα θα παραμένει πάντοτε η «Λυδία λίθος» για την ευημερία του.

Διότι η χώρα μας συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ξένους επενδυτές και εμπορικούς εταίρους της ΠΓΔΜ.  Διότι εμείς θα τους δώσουμε το «διαβατήριο»  για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για να ενταχθούν στις δομές του ΝΑΤΟ.

Παρότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 παραβιάστηκε κατά συρροή από την σκοπιανή πλευρά επιχειρώντας να επιβάλλει την κατά το Σύνταγμα της ονομασία, οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στην γειτονική χώρα δείχνουν ότι μπορεί  να ευνοείται σήμερα μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει αξιοπιστία και από τους βόρειους γείτονές μας.  Δυστυχώς οι δηλώσεις Ζάεφ ο οποίος εμφανίζεται να κάνει την «παραχώρηση» για αλλαγή της ονομασίας του διεθνούς αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά και οι  δηλώσεις Ντιμιτρόφ ότι ο όρος  Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Ελλάδα, αποδεικνύουν ότι η σκοπιανή ηγεσία δεν είναι ειλικρινής στις προθέσεις της θεωρώντας ότι τελικά η Ελλάδα θα δεχθεί την διεθνή πίεση για να κάνει  πίσω στην ονοματολογία.

Κατά την άποψη μου η Ελλάδα δεν θέλησε ποτέ να ταπεινώσει τους βόρειους γείτονές της. Επιδιώκουμε σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας,  επιθυμούμε  τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Διεκδικούμε όμως- και σε αυτό πρέπει όλοι να είμαστε  αμετακίνητοι και απόλυτα ξεκάθαροι- και από τα Σκόπια να σεβαστούν τους  κανόνες διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

Γιατί όμως επιμένω στο όνομα; Από σωβινισμό; Από επιθετικό εθνικισμό; Από εμμονή;

Όχι. Γιατί το όνομα  είναι η ιστορία, ο πολιτισμός, η γλώσσα, η παιδεία που δίδαξαν οι αρχαίοι φιλόσοφοι , η εθνική μας κυριαρχία.  Με μια λέξη είναι ο ελληνισμός ο οποίος είναι ευρύτερος του ελληνικού έθνους, όπως και το ελληνικό έθνος είναι ευρύτερο των συνόρων της Ελλάδος.

Παραχωρώντας το όνομα μειώνουμε την  υπόσταση του ελληνισμού και αυτό το δικαίωμα δεν το έχουμε. Συνεπώς με κάθε διατύπωση περί Νέας Μακεδονίας, Άνω Μακεδονίας,  Βόρειας Μακεδονίας,  επικυρώνουμε την πλαστογράφηση της εθνική μας υπόστασης.  Είναι επικίνδυνη για την εθνική μας συνοχή καθώς υποκρύπτει αλυτρωτισμό και μακροπρόθεσμη αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Η ονομασία των βόρειων γειτόνων μας ως «Μακεδονία»  είναι η μήτρα που γεννά τις αλυτρωτικές βλέψεις  σε βάρος της πατρίδας μας. Άλλωστε και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί δεν το κρύβουν.

Οι αλυτρωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν ακόμη και σήμερα στο εξωτερικό, όπως τον περασμένο Αύγουστο  στον Καναδά, όπου με την ανοχή, αν όχι και την  συμπαράσταση των επίσημων σκοπιανών αρχών παρουσιάζουν χάρτες της «πατρίδας τους» που περιλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη καθώς και εδάφη της Βουλγαρίας, δηλητηριάζουν κάθε προσπάθεια έντιμων και  αξιόπιστων  συνομιλιών.

Άλλωστε τα βιβλία παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας που δεν αποσύρθηκαν  είναι μέρος αυτού του σχεδίου. Τι επιδιώκουν δηλαδή; Την αυτόνομη από τον εθνικό κορμό Μακεδονία, ως πολυεθνικό Καντόνι. Αυτό ευνοεί και την Τουρκία καθώς και αυτή ονειρεύεται μια αυτόνομη από την Ελλάδα Δυτική Θράκη.

Αν το κράτος αυτό ενταχθεί στους υπερεθνικούς σχηματισμούς με παράγωγο του ονόματος «Μακεδονία» η Ελλάδα θα απωλέσει το δικαίωμα του βέτο και μετά  από χρόνια αν το όλον, δηλαδή το κράτος, διεκδικήσει  το μέρος,  δηλαδή την επαρχία της Μακεδονίας, τότε θα είναι αργά για εμάς.

Ιστορικά τα Σκόπια ονομάζονταν επίσημα μέχρι το 1945 Βαρντάσκα. Στην αρχαιότητα  από τους Έλληνες Παιονία. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα στο να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο όνομα.

Άλλωστε η ομολογία του Κίρο Γκλιγκόρωφ ότι «Είμαστε Σλάβοι και ήρθαμε στην περιοχή μετά τον 6ο μχ αιώνα», είναι μια αυταπόδεικτη συνηγορία για την Ελλάδα.

Θα πρότεινα  από δικής μας πλευράς  να τεθεί προς συζήτηση  και το όνομα  της «Κεντρικής Βαλκανικής Δημοκρατίας» που κατ ουσίαν  η ιστορία αυτό τον ρόλο επιφυλάσσει για το κράτος αυτό στην περιοχή.

Ο πολιτικός κόσμος με σοβαρότητα και όχι  ελαφρά τη καρδία,  θα πρέπει να σχηματίσει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι  ανυποχώρητοι στο να υπάρχει σύνθετη ονομασία. Όπως δε, πρότεινε ο πρόεδρος του Κινήματος Πάνος Καμμένος,   η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα προς έγκριση από τον ελληνικό λαό.

Θεωρώ ότι η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα να δικαιωθεί απόλυτα με τη δύναμη και την αλήθεια του πολιτισμού μας και της ιστορίας μας.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com