ΕΝΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Κυρίες και κύριοι

Κλείνουμε σήμερα με την διημερίδα αυτή, την τριλογία για το παιδί και την παιδική κακοποίηση. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στην Αθήνα και η δεύτερη στην Θεσσαλονίκη. Η τρίτη διημερίδα επιλέχθηκε να γίνει στην Αθήνα συμβολικά χθες και σήμερα  συμπίπτοντας  με την   Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών και την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού.

Επισημαίνω ότι η θέσπιση δικαιωμάτων του παιδιού έβαλε το πλαίσιο για να υπάρξουν κανόνες για τη μη  κακοποίηση του.

Κυρίες και κύριοι

Αφού όλοι αναγνωρίζουμε ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι το παιδί,  αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν να υποσκάπτουμε  το μέλλον  μας που είναι το παιδί. Το παιδί που δικαιούται να έρθει στη ζωή και άνθρωποι μέσα στην παγκόσμια κοινωνία του αρνούνται  να υπάρξει κακοποιώντας το είτε σωματικά,  σεξουαλικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά είτε παραμελώντας το .

Το αποτέλεσμά είναι να δηλητηριάζονται μετά οι κοινωνίες με άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, οπισθοδρομικές συμπεριφορές, εγκατάλειψη της μόρφωσής τους, με άτομα αποκομμένα από τον κορμό της κοινωνίας, με άτομα επιρρεπή στον αυτοχειριασμό.

Σήμερα, πάνω από 35 εκατ. παιδιά ετησίως  κακοποιούνται ποικιλοτρόπως και μάλιστα το 65% αυτών κακοποιούνται από άτομα συγγενικά. Για αυτό υπάρχει ένα πέπλο σιωπής, για αυτό είναι ταμπού η αποκάλυψη της κακοποίησης.

Ο Μακρυγιάννης είχε πεί ότι «οι άνθρωποι είπαν τα ζώα θηρία, αλλά αυτοί έγιναν θηρία που θέλουν κρέατα ανθρωπινά να χορτάσουν».

Η παιδική κακοποίηση είναι πολύμορφη. Το εύρος της ξεκινά από την εκμετάλλευση στην εργασία, μέχρι το να γίνεται για τους μεγάλους ασπίδα απέναντι στους εχθρούς.

Απαιτείται λοιπόν συντονισμός όλων των φορέων παγκοσμίως.

Για την Ελλάδα ειδικότερα :

Χρειάζεται ενιαία εθνική πολιτική.

Συντονισμός όλων των υπηρεσιών.

Εξειδίκευση του προσωπικού.

Ενημέρωση του κοινού.

Εξοπλισμός όλων για να επιτελέσουν το έργο τους. Δηλαδή, χρειάζονται κεφάλαια, «δει δη χρημάτων…» .

Σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ τη Γραμματεία Αλληλεγγύης και ιδιαίτερα τη Μ. Παπά- Σέβου και τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μαρία Καραγιαννάκου για την τεράστια προσφορά τους σε αυτές τις ημερίδες.

Φίλες και φίλοι

Ο πυρήνας της ύπαρξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι η ποιότητα ζωής της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή το ευ ζειν.  Για αυτό και ο πολιτικός μας χώρος ανήκει στο κοινωνικό και  πατριωτικό κέντρο. Επίσης θέλω να εξάρω  τον τεράστιο ρόλο που επιτελεί το ΙΓΜΕΑ καθώς οι ημερίδες αυτές ήταν υπό την αιγίδα του.

Τα ινστιτούτα δεν είναι μαυσωλεία, αλλά είναι ενεργά και χρήσιμα για την κοινωνία , πραγματοποιώντας επιστημονικές μελέτες. Το ΙΓΜΕΑ έδωσε μεγάλη βοήθεια στη σύνταξη των προτάσεων των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και τεκμηριωμένη  υποστήριξη και σε άλλα νομοσχέδια. Μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει σημαντικές ημερίδες όπως:

Αποκατάσταση συντάξεων σε επίπεδα διασφάλισης αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Ανεργία των νέων και επιστημονική διαρροή.

Σχέδιο Μάρσαλ, οι αληθινοί σύμμαχοι.

Οι γυναίκες στην Ν.Α. Ευρώπη –Ισότητα ευκαιριών.

Ελληνική μεσογειακή διατροφή

Προσφυγική κρίση και τρομοκρατία.

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και γραφειοκρατία .

Η ασφάλεια της Ευρώπης . Μια νέα γεωπολιτική διάσταση.

Η παιδεία  στον 21ο αιώνα.

Επίσης ετοιμάζεται ημερίδα για τα τυχερά παιχνίδια και τον εθισμό σε αυτά, καθώς επίσης και η συνεργασία με άλλα ινστιτούτα για θέματα της ΑΟΖ και εξωτερικής  πολιτικής.

Με αυτές τις σκέψεις,  θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για τη συμμετοχή σας στην αποψινή εκδήλωση.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com