Επίσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Ημαθίας, την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015.

Επίσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Ημαθίας Ιούνιος 2015

Επίσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Ημαθίας Ιούνιος 2015

Eυρεία σύσκεψη, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 12ης Ιουνίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας. Ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης καλωσορίζοντας τον κ.Σγουρίδη του προσέφερε τον τόμο της Περιφερειακής Ενότητας με την ιστορία της Ημαθίας, ενώ του έθεσε την εξής σειρά φλεγόντων ζητημάτων, τα οποία αφορούν τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, με κυριότερο την αναγκαιότητα άμεσης λύσης του εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά μας προϊόντα.

Π.Ε. Ημαθίας Ιούνιος 2015

Π.Ε. Ημαθίας Ιούνιος 2015

1)    Την άδικη εξαίρεση  από τον ΕΛΓΑ των αγροτών της Ημαθίας-Πέλλας από την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές συμπύρηνου ροδακίνου, βιομηχανικού αχλαδιού και άλλων ποικιλιών, από τον παγετό του Απριλίου.

2)    Την μη επίλυση του προβλήματος των καλλιεργητών στο έλος Κλειδίου, οι οποίοι χάνουν την περίοδο σποράς ρυζιού, λόγω μη κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας συνέχισης της μίσθωσης για ένα ακόμη χρόνο.

3)    Την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για την άμεση αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου σε περιοχές της Ημαθίας, όπως η Μελίκη, όπου η καταστροφή, λόγω των πλημμυρών του περασμένου χειμώνα, αγγίζει το 80% των δένδρων.

4)    Την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Ημαθίας, το οποίο έχει απομειωθεί σε υπέρμετρο βαθμό, με αποτέλεσμα ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα παράγεται το 80% του βόειου κρέατος της χώρας, υπάρχουν μόλις 4 κτηνίατροι. Αντίστοιχα για την εξαγωγική διαδικασία νωπών και συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων, όπου η Ημαθία  έχει την μεγαλύτερη εξαγωγή φορτίων, υπάρχουν μόλις 22 γεωπόνοι.

5)    Ο κ. αντιπεριφερειάρχης έθεσε στον κ.Σγουρίδη το μείζον ζήτημα λειτουργίας του διευρυμένου τελωνείου Πέλλας-Ημαθίας-Πιερίας στην περιοχή της Κουλούρας, όπου η Π.Ε Ημαθίας, ως κύριος μέτοχος της «Αμάλθειας», παραχωρεί στεγασμένη και μη έκταση για την εγκατάσταση του, τονίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χώρου, ο οποίος βρίσκεται σε κομβικό σημείο της Εγνατίας και εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων των περιοχών και ειδικά της Ημαθίας, που αποτελεί την κύρια εξαγωγική βάση των αγροτικών προϊόντων.  Επίσης ο κ. Καλαϊτζίδης ζήτησε από τον κ.υφυπουργό την αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την «Αμάλθεια», το οποίο αποτελεί αίτημα ετών της Ημαθίας, έτσι ώστε να επιτραπούν χρήσεις που θα διευκολύνουν την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του χώρου.

Επίσης τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής έθεσαν στον κ. υφυπουργό σειρά ζητημάτων που αφορούν την λειτουργική οργάνωση της υπηρεσίας.

Τις δικές τους θέσεις, όπως η άδικη φορολόγηση των αγροτών, η μη καταβολή της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, η μη καταβολή αποζημιώσεων στο ζωικό κεφάλαιο και άλλα θέματα, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων και των κτηνοτρόφων, που παρέστησαν στην σύσκεψη.

Ο κ.Σγουρίδης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν στην σύσκεψη από τον κ. αντιπεριφερειάρχη και τους φορείς ενώ για το θέμα των καλλιεργητών των 10.000 στρεμμάτων του Κλειδίου τόνισε ότι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα δέχεται, μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015,υπεύθυνες. δηλώσεις των δικαιούχων που είχαν περιληφθεί στις αποφάσεις εκμίσθωσης των ετών 2013 και 2014 και επιθυμούν να καλλιεργήσουν και την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, στις οποίες θα δηλώνουν ότι θα προσκομίσουν το σχετικό παραχωρητήριο αμέσως μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης για παράταση των ως άνω εκμισθώσεων,  με αναδρομική ισχύ, η οποία εκκρεμεί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Καρατζιούλα και Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας κ. Γιαννακάκης, ο πρόεδρος της ΑΛΜΜΕ κ. Μπαλτζής, ο πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Βέροιας κ. Κύρτσος, εκπρόσωποι των συναιτερισμών και αγροτικών φορέων της Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωποι των βουλευτών Ημαθίας κ. Καρασαρλίδου και κ.Βεσυρόπουλου.

Από την πλευρά του ο Υπουργός χαρακτήρισε τη σύσκεψη, σύσκεψη εργασίας, με υπηρεσιακή και όχι πολιτική χροιά. «Ελπίζω πως και από τη σημερινή σύσκεψη θα βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειες».

Μάλιστα ορμώμενος από το ρωσικό εμπάργκο, αναφέρθηκε στη μεγάλη βαρύτητα που πρέπει να δοθεί στην ελληνική παραγωγή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παράγει. Το χρέος με δανεικά δεν ξοφλιέται, μόνο με παραγωγή», ενώ ανέφερε και τις προσπάθειες του Υπουργείου να δημιουργηθούν πτήσεις cargo η οποίες θα ξεκινούν από Θεσσαλονίκη, Αθήνα και με ενδιάμεσους σταθμούς, π.χ. Ηράκλειο, με φορτία τέτοια που να μειωθεί το κόστος μεταφοράς προς τη Μέση Ανατολή, «Αγορές που ήδη αυτοί που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία των προϊόντων μας έχουν βρει», όπως είπε.

2 (1)

Π.Ε. Ημαθίας Ιούνιος 2015

Π.Ε. Ημαθίας Ιούνιος 2015

https://www.youtube.com/watch?t=114&v=xUvbzRdlX3k

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com