Επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

10452902_10206710833827659_1626497798918139762_o

Τα προβλήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα τέθηκαν χθες Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015, σε ευρεία σύσκεψη στην ΠΕ Ηλείας, στον Υφυπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σγουρίδη – Τι είπε για στάβλους, βοσκοτόπια, αρδευτικό και επιδοτήσεις

Πλήρη ενημέρωση για όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα στην Ηλεία, την γεωργική παραγωγή αλλά και το κτηνοτροφικό κομμάτι που είναι και βασική του αρμοδιότητα, όπως και την υποστελέχωση των υπηρεσιών, είχε χθες ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ηλεία. Ο κ. Σγουρίδης συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας στην ΠΕ Ηλείας στην οποία παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, και υπηρεσιακοί παράγοντες της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σταύρος Βέρρας και της ΔΑΟΚ της ΠΕ Ηλείας κ. Μπέκυ Σπυροπούλου, όπως και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων της Ηλείας, από το ΕΒΕ Ηλείας, τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων, την ΕΑΣ Ηλείας – Ολυμπίας, τον ΓΟΕΒ κλπ. Τα βασικά θέματα που του ετέθησαν αφορούσαν την νέα ΚΑΠ, τις επιδοτήσεις, την έλλειψη προσωπικού γεωπόνων και κτηνιάτρων, την αδειδότηση των στάβλων, τα βοσκοτόπια , την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου, την δακοκτονία, το αίτημα για κατάργηση των κτηνιάτρων εκτροφής κ.α όπου του δόθηκαν και αντίστοιχα υπομνήματα.
Ο κ. Σγουρίδης τόνισε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δει μέσα από τα μάτια των υπηρεσιών της ΔΑΟΚ τα προβλήματα όπως και από τους ίδιους τους παραγωγικούς φορείς για να σχεδιάσουν και τα έργα που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Αλιείας.

11329934_10206710834707681_2535393977502641226_n

Απαντήσεις για βοσκοτόπια και στάβλους

Ο υφυπουργός ωστόσο τόνισε ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα στο υπουργείο του και προσπαθούν να κάνουν μια καινούργια αρχή χωρίς όμως αυτή τη στιγμή να διαθέτουν τους πόρους αφού η χώρα είναι σε κρίσιμη φάση και βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Με αφορμή τα όσα του τέθηκαν για το θέμα των βοσκοτόπων, τόνισε ότι το Υπουργείο του έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά τρελών προστίμων από τις προηγούμενες πολιτικές που ασκήθηκαν και αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει.

« Τα βοσκοτόπια είναι ένα ζήτημα στο οποίο βρήκαμε μια συγκεκριμένη κατάσταση που προσέδωσε πρόστιμα στην χώρα μας. Η λύση που δίνουμε, μπορεί να μην είναι λύση που αποδίδει απόλυτη δικαιοσύνη, αλλά είναι μια λύση στην οποία η χώρα δεν πρόκειται να φάει πρόστιμα. Για την διαχείριση των βοσκοτόπων, 2009-20010,2011, η χώρα ήδη πήρε καταλογισμό 322 εκ ευρώ και περιμένουμε τώρα τις έρευνες για τα επόμενα τρία χρόνια κι ελπίζουμε κι εκεί να μην φάμε καταλογισμό. Αυτό που αποφασίσαμε είναι, οι λύσεις που θα δίνουμε από δω και πέρα στα θέματα που έχουν σχέση με τη ΚΑΠ, είναι να πάρουμε χρήματα από την Ε.Ε και όχι αυτά που θα πάρουμε να τα επιστρέψουμε πάλι και μάλιστα με.. τόκο! Η χώρα κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει με τα πρόστιμα,. Έχει 2,5 δις βεβαιωμένα πρόστιμα μόνο το δικό μου το υπουργείο, 1,8 εκ. ευρώ από το πακέτο Χατζηγάκη, 389 εκ. τελικά, από τους συνεταιρισμούς άλλα 400 εκ. και αυτά είναι ανακτήσεις! Πρέπει εμείς να τα ζητήσουμε πίσω αυτά γιατί αν δεν τα ζητήσουμε , θα φάμε πρόστιμο πάλι!»
Ιδιαίτερα σκληρός ήταν και με το θέμα των επιδοτήσεων, τονίζοντας ότι ο έλληνας αγρότης αν νομίζει πως θα ζήσει από τις επιδοτήσεις, κάνει μεγάλο λάθος.
«Ο αγρότης πρέπει να ζήσει από την τυποποίηση του προϊοντος, από την υπεραξία που θα του δώσει η διατροφική αξία των προϊόντων που έχουμε. Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα και αν αυτήν την τυποποιήσουμε, δεν χρειάζεται να πάρουμε επιδότηση. Θα έρχονται να αγοράζουν για μας. Επιτρέπεται το δικό μας λάδι, ο χρυσός της Ηλείας, να πηγαίνει χύμα και να μην τυποποιείται, είναι ντροπή. Όταν έγιναν οι συνεταιρισμοί, αυτοί που τους είχαν τους κάνανε… αλοιφή για ψύλλους!! Η χώρα δεν έφτασε εδώ τυχαία, μηδενός εξαιρουμένου και αυτού που σας μιλάει, αλλά τώρα τέλος! Από δω και πέρα ας γίνει μια νέα αρχή, η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και τις ομορφιές της.»

Ένα άλλο σοβαρό θέμα το οποίο ετέθη χθες στον κ. Σγουρίδη και από τον κ. Γεωργιόπουλο και από τους Δ/ντές των υπηρεσιών, είναι η πολυπλοκότητα της διαδικασίας αδειοδότησης των στάβλων, όπου τόνισαν ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αδειοδοτηθεί ούτε το 15% των εκμεταλλεύσεων στην Ηλεία και δεσμεύτηκε ότι αυτό το θέμα θα το εξετάσει.

«Έχουμε ΄πάρει μια απόφαση, να δώσουμε μια παράταση μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου του 2016 και αυτή η παράταση πρέπει να γίνει νόμος και θα ξέρουμε εκ των προτέρων τους όρους. Περιμένουμε στο νόμο για τα βοσκοτόπια να την βάλουμε μέσα, αλλά υπάρχουν πολλοί ακόμα παράμετροι ανοιχτοί». .
Τέλος όσον αφορά το αρδευτικό δίκτυο που του ετέθη ως θέμα ζωτικής σημασίας από τον κ. Γεωργιόπουλο, ο κ. Σγουρίδης το είδε με πολύ ενδιαφέρον και σύντομα θα έχουν μια συνάντηση στην Αθήνα με τον αντιπεριφερειάρχη, να δουν την μελέτη που είχε κατατεθεί και να εξετάσουν αν μπορούν να το εντάξουν ως έργο γέφυρα στο νέο τομεακό του Υπουργείου.

 

 

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com