Η Εισήγηση του Παναγιώτη Σγουρίδη στο 3ο τακτικό Συνέδριο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, στις 12 Νοεμβρίου 2016.

 

Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Υπουργοί, εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες

Έχουμε επίγνωση ότι οι εργασίες του 3ου τακτικού Συνεδρίου μας πραγματοποιούνται κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες για το λαό, για όλους μας. Τα οικονομικά μέτρα είναι δυσβάσταχτα για την πραγματική οικονομία. Οι Έλληνες φτωχοποιούνται συνεχώς και η «πληθυσμιακή αιμορραγία» στο εξωτερικό, ειδικά των νέων επιστημόνων μας, δημιουργεί τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα.

Παράλληλα, το παγκόσμιο περιβάλλον είναι ρευστό. Το Brexit και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, το αποδεικνύουν περίτρανα. Ο πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών της Ε.Ε. και υπάρχει ένα διεθνές κλίμα ανταγωνισμού και αποσταθεροποίησης, ακόμη και αμφισβήτησης των διεθνών κανόνων ειρηνικής συνύπαρξης. Σας  παραπέμπω στις δηλώσεις Ερντογάν, στις δηλώσεις Έντι Ράμα. Επίσης, μεταναστευτικές προσφυγικές ροές πιέζουν να αλλάξουν τον ρου της σύγχρονης Ιστορίας στην Ευρώπη.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΕΝΟΤΗΤΑ είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια. Αυτή την ενότητα θέλουμε να αναδείξουμε μέσα από το Συνέδριό μας, ως παράδειγμα προς μίμηση.

Στόχος του 3ου Συνεδρίου είναι οι ΑΝ.ΕΛ, κρατώντας τον κινηματικό τους χαρακτήρα, να αποκτήσουν δομή κόμματος.

Φίλες και φίλοι,

Ένας πολιτικός φορέας έχει λόγο ύπαρξης όταν βοηθά την πατρίδα του. Ένας πολιτικός φορέας έχει λόγο ύπαρξης όταν ενσωματώνοντας τις τρέχουσες εξελίξεις στις πρακτικές του,  δίνει λύσεις προς όφελος της κοινωνίας.

Εμείς, ως κίνημα που γεννήθηκε με το παλλαϊκό αίτημα της ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας, έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας το σύνθημά μας ότι είμαστε «αναγκαίο καλό». Το κάναμε πράξη.

Χωρίς εμάς δεν θα ανατρέπονταν το παλιό πολιτικό κατεστημένο. Δεν θα εύρισκε κυβερνητικό εταίρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε ο  ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ θετικών πολιτικών εξελίξεων. Το ήξερε αυτό το κατεστημένο της διαπλοκής, γι΄αυτό μας κήρυξε ανηλεή δημοσκοπικό βρώμικο πόλεμο. Δεν τα Κατάφερε.

ΑΝΤΕΞΑΜΕ, στις ευρωεκλογές, σε δύο εθνικές εκλογές, στο δημοψήφισμα, χάρη στον Πρόεδρό μας Πάνο Καμμένο και σε όλους εσάς.

ΑΝΤΕΞΑΜΕ, γιατί απευθυνθήκαμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς.

ΑΝΤΕΞΑΜΕ, γιατί ο πυρήνας της  πολιτικής μας φιλοσοφίας είναι ο ριζοσπαστικός πατριωτισμός. Δεν αμφισβητούμε τον πατριωτισμό κανενός, αλλά ο δικός μας πατριωτισμός είναι αυτός που θέλει να σπάσει τις ρίζες του κακού παρελθόντος, που οδήγησε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σ΄αυτή τη δυσμενή θέση.

Ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους τους ένστολους και οριοθετεί τις κόκκινες γραμμές μας. Γι΄αυτό η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι αγαστή. Δεν είμαστε συνιστώσα. Είμαστε κυβερνητικός εταίρος. Το αποδεικνύουμε με το κυβερνητικό έργο μας.

Εμείς κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Αντιθέτως τα φθαρμένα πολιτικά κόμματα Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ την τορπιλίζουν καθημερινά. Τους πληροφορούμε ότι η δημοκρατία δεν είναι ταμπέλα, είναι πράξη.

Τα ίδια κόμματα μας κατηγορούν για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. ΠΟΙΟΙ; ΑΥΤΟΙ που μετέτρεψαν το ομολογιακό χρέος σε δανειακή σύμβαση, ουσιαστικά  για να σωθούν οι τράπεζες των δανειστών;

Σας υπενθυμίζω ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, το δεκαπενταύγουστο του 2015, ανήμερα της Παναγίας, τα ψήφισαν όλα τα κόμματα εκτός της Χ.Α και του ΚΚΕ και με γνώση αυτών των μέτρων από τον λαό, οδηγηθήκαμε στις τελευταίες εκλογές. Σήμερα προσποιούνται τις αθώες περιστερές.

Θέλω στο σημείο αυτό να βάλω και μια άλλη διάσταση, που δεν δημοσιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε. Η αναποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έδινε άλλοθι στους δανειστές να κρύβουν τις αστοχίες των προγραμμάτων διάσωσης φορτώνοντας το φταίξιμο στους Έλληνες. Τώρα που τα μέτρα παίρνονται, μπορούμε ενώπιος ενωπίω να τους αποδείξουμε ότι είναι λάθος η συνταγή διάσωσης που μας επιβάλλεται.

Οι ΑΝ.ΕΛ πιστεύουν σ΄ένα νέο όραμα για τη χώρα. και εργάζονται για να υπάρξει μια καινούργια αρχή.

Η Ελλάδα το 1821 απελευθερώθηκε, έκανε την εδαφική της επέκταση, απέκτησε δημοκρατία, εντάχθηκε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποτέ όμως δεν ήταν αυτόνομη. Ποτέ δεν διαχειρίστηκε τα του οίκου της. Ποτέ δεν αξιοποίησε μόνη της τον ανθρώπινο και υλικό της πλούτο.

Θέτουμε λοιπόν ως ΟΡΑΜΑ το 2021, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η Ελλάδα να έχει την αυτονομία της, χωρίς αυτό να σημαίνει απομόνωση ή διακοπή των διεθνών της σχέσεων και των συμμαχικών της δεσμεύσεων.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται ένα Ελληνικό σχέδιο που να στηρίζεται σε τρείς πυλώνες.

1ος Οικονομική αυτονομία με στόχευση στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό υπεισέρχεται παντού, ως συντελεστής που μειώνει όλους τους οικονομικούς δείκτες. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, επιχειρηματικότητα με ανάληψη ρίσκου και όχι εισοδηματική λογική, καθώς και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στους τομείς των Μεταφορών και του Τουρισμού.

2ος Διόρθωση των κακώς κειμένων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης. Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ.

3ος Δημιουργία κράτους ποιότητας σε υπηρεσίες, σε περιβάλλον, σε διαβίωση και αρχές.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και ο Πρόεδρός τους στην πορεία τους προς το 3ο τακτικό Συνέδριο, για να συμβάλλουν στην κατάρτιση αυτού του Ελληνικού σχεδίου με προτάσεις, προχώρησαν στη σύνταξη ενός πολιτικοϊδεολογικού ερωτηματολογίου ανοικτού διαλόγου στην ελληνική κοινωνία.

Είμαστε περήφανοι που σήμερα μπορούμε να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα του 1ου συμβουλευτικού ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος που δείχνει τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας σε δείγμα 1236 ατόμων, στους ακόλουθους τομείς:

 • Συνταγματική αναθεώρηση
 • Διοικητική μεταρρύθμιση
 • Οικονομική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη
 • Κράτος πρόνοιας και κοινωνική δικαιοσύνη
 • Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
 • Κάθαρση δημόσιου βίου Ασφαλιστικό
 • Εθνική προβολή

Όμως δε σταματάμε εδώ και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια με τα νέα πολιτικά όργανα που θα εκλεγούν από το Συνέδριο.

Γι΄ αυτό η διάρθρωση του οργανωμένου κινήματός μας θα είναι διπλή:

Αφ΄ενός, κατανομή των στελεχών στο κράτος και στους θεσμούς

Αφ΄ετέρου, μαχητική δράση στην κοινωνία και τα διάφορα κινήματα που εκφράζουν το επιθυμητό του ελληνικού λαού.

Χρειαζόμαστε κοινωνικούς ακτιβιστές για να αναδείξουν την κοινωνική οικονομία της αγοράς μέσω ομάδων παραγωγών και καταναλωτικών συνεταιρισμών.

Τα μέλη των ΑΝ.ΕΛ. οφείλουν να πρωταγωνιστούν με τη δημιουργική τους παρουσία και στάση.

Φίλες και φίλοι,

 • Είμαστε μια πολιτική δύναμη με εσωκομματική δημοκρατία και ανοικτές στο λαό διαδικασίες.
 • Διδάξαμε συνέπεια και πολιτικό ήθος.
 • Προτάσσουμε την υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας δίχως να κομματικοποιούμε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κοινωνία.
 • Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά για μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.
 • Είμαστε ένα ενεργό λαϊκό κίνημα που εκφράζει τις προωθημένες επιδιώξεις των ελλήνων δημοκρατών και πατριωτών.
 • Κρατάμε ψηλά τις διαχρονικές αξίες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.
 • Εγγυούμαστε την ενότητα των Ελλήνων και δρούμε ουσιαστικά, ώστε να έρθει η ώρα που οι Ελληνίδες και η Έλληνες θα βγουν από την κρίση με περηφάνια και χαμόγελο.
 • Είμαστε δύναμη αποτροπής κάθε ξένης επιβουλής απ΄όπου και αν προέρχεται.
 • Διατηρήσαμε την πολιτική μας αυτονομία και αποδείξαμε με την μαχητική κυβερνητική συνύπαρξη και την εποικοδομητική συμπολίτευση πως έχουμε αρχές και αξίες.
 • Εκφράζουμε την ελπίδα και την προοπτική με εξωστρέφεια και δράση στην κοινωνία.
 • Είμαστε δύναμη δημιουργίας καθώς πρωταγωνιστούμε στη δικαίωση του ελληνικού λαού μέσα από την κάθαρση του πολιτικού και επιχειρηματικού συστήματος που μας οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνο Καμμένο που μου εμπιστεύθηκε τη διοργάνωση του 3ου τακτικού Συνεδρίου μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου για την προσφορά τους, καθώς και τα στελέχη των κεντρικών και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές

 • Είμαστε Έλληνες αλλά Ανεξάρτητοι Έλληνες .
 • Είμαστε λίγοι αλλά θα γίνουμε πολλοί, σας διαβεβαιώνω.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com