Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ 07-04-2006

Η  ακρίβεια των ημερών του Πάσχα και την ύφεση της αγοράς.

Υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έλεγε: «οι λακκούβες κερδίζουν τις εκλογές αλλά στην διάρκεια καίνε τις κυβερνήσεις». Το κατοχικό σύνδρομο της επάρκειας των αγαθών για τις γιορτές έχει συνδυαστεί με το σύνδρομο της τηλεοπτικής καθημερινότητας δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Μόνο που και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές η κυβέρνηση είναι της Ν. Δημοκρατίας.

Το κόμμα αυτό στήριξε την αντιπολιτευτική του τακτική στην ανάδειξη και κάλυψη της τηλεοπτικής καθημερινότητας. Ακρίβεια, ουρές, λακκούβες αποτελούσαν τα κύρια συστατικά του «ανάλγητου» ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε το κλίμα της «νέας αλλαγής».

Έτσι εμπεδώθηκε στην κοινή γνώμη η εύκολη έκφραση δυσαρέσκειας και απαξίας με αφορμή την καθημερινότητα. Η δυσαρέσκεια δημιουργεί απαισιοδοξία η απαισιοδοξία διαμορφώνει αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Τα νοικοκυριά περιστέλλουν την κατανάλωση, η αγορά βλέπει τους καταναλωτές να «χαζεύουν» χωρίς να ψωνίζουν, οι επιχειρηματίες αναστέλλουν τις επενδύσεις και αναβάλουν τις προσλήψεις.

Ο ορισμός της ύφεσης σε όλα τα πανεπιστημιακά εγχειρίδια οικονομίας.

Όσο για τον οβελία, τα ίδια εγχειρίδια αναφέρουν ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις ζήτησης  (όπως το Πάσχα) δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Όταν δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός απαιτείται η παρέμβαση του κράτους αλλιώς ο οβελίας θα σκαρφαλώσει στα 15 Ευρώ και το «κλίμα» της οικονομίας θα καεί ως «κλήμα» για το ψήσιμο του αμνοεριφίου.

Καλό Πάσχα

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com