Η ομιλία του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη, στη 2η Συνάντηση Νέων Αγροτών, το Σάββατο 14 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ 2η Συνάντηση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκη

Χαίρομαι που βρίσκομαι ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που είναι αγρότες ή που θέλουν να γίνουν αγρότες.

Πριν μερικά χρόνια το να ευχηθείς σε ένα νέο να γίνει αγρότης ήταν κατάρα.
Οι γονείς στα χωριά έλεγαν σπούδασε παιδί μου να φύγεις από τα χωράφια. Έτσι εδώ και μερικές 10ετίες η χώρα έχασε τον παραγωγικό προσανατολισμό της. Η πλαστή ευημερία αποπροσανατόλισε τον λαό. Η κατανάλωση, η εύκολη διαβίωση που μας οδήγησε στο να χάσουμε το εργασιακό μας ήθος, οι σπουδές που έγιναν ο δίαυλος για αλλαγή κοινωνικού status και όχι εφόδιο για παραγωγή:

Και ήρθε η ώρα της οικονομικής κρίσης να μας βρει απροετοίμαστους. Ίσως είναι η ευκαιρία λαός και πολιτική ηγεσία να κινηθούμε σε σωστές βάσεις.
Υπάρχει όμως και μια άλλη οπτική γωνία που εξηγεί την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς.
Ένας φίλος μου γέρος αγρότης από την Μάνδρα μου έλεγε πως «οι αγρότες είναι ξέσκεπο εργοστάσιο» δηλαδή, παράγουν σε εργοστάσια χωρίς στέγη. Συνεπώς είναι έρμαια των καιρικών φαινομένων και των ασθενειών.
Για να ξεπερασθεί αυτή η αδυναμία πρέπει το κράτος να σχεδιάσει την προστασία και να κατευθύνει την παραγωγή.

Εργαλεία του κράτους είναι: οι επιδοτήσεις εν προκειμένου η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), φορείς ασφάλισης (ΕΛΓΑ και άλλοι), τέλος τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα Ινστιτούτα.
Παλαιότερα ο ανορθόδοξος κομματικός και ρουσφετολογικός τρόπος χρησιμοποίησης των επιδοτήσεων και των κρατικών ενισχύσεων, οδήγησε την χώρα να πληρώνει 1 δις ευρώ καταλογισμούς, να εκκρεμούν στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια άλλο 1 δις ευρώ από τέτοιες υποθέσεις και να έχουμε υποχρέωση ανακτήσεων από τους αγρότες περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ (πακέτο Χατζηγάκη-Συνεταιρισμοί), που αν δεν κινήσουμε τις διαδικασίες θα μας υποβληθεί πρόστιμο.

Στόχος της νέας Πολιτικής ηγεσίας είναι, κανένας καταλογισμός πια στη χώρα μας από το 2015-2020.

Πρέπει να λυθεί το θέμα των βοσκοτόπων και να καθορισθεί ένα νέο πλαίσιο, ήδη βρισκόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.

Πρέπει στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης να αξιολογηθούν και να προωθηθούν έργα που βοηθούν παραγωγικά και δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. Παράδειγμα καλές είναι οι ασφαλτοστρώσεις, αλλά είναι έργα βιτρίνας όχι παραγωγικά. 

Αντιθέτως έργα όπως οι ομβροδεξαμενές, βοηθούν στην συλλογή νερού, ποτίζουν τα βοσκοτόπια, είναι χρήσιμες σε περιπτώσεις πυρκαγιών. Ο κ. Μανέτας εξαίρετος υπάλληλος του Υπουργείου θα σας εξηγήσει την λογική των οριζόντιων αλλά και των δομημένων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρέπει να βελτιωθεί η νέα ΚΑΠ σε κάποια σημεία, αλλά αυτό μπορεί να γίνει το 2017, τώρα πρέπει να εφαρμοσθεί σωστά ώστε να μην έχουμε καταλογισμούς. Την λογική της νέας ΚΑΠ θα σας εξηγήσει ο κ. Κουτσομήτρος, εξαίρετος και αυτός υπάλληλος του Υπουργείου.

Φίλες και Φίλοι,

Είναι αδιανόητο να πουλούμε Ελληνικά σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα Καζακστάν και ρύζι Κίνας.

Η φιλοσοφία μας είναι να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Έτσι θα κάνουμε brand name την Ελληνική Μεσογειακή Διατροφή, θα πιστοποιήσουμε την Ελληνική κουζίνα ανά τον κόσμο.

Δεν μπορούμε να δίνουμε χύμα το λάδι μας στους Ιταλούς και να μας το πουλάν τυποποιημένο στην Ελλάδα για Ιταλικό.

Δεν μπορούμε να στέλνουμε όλο το ποιοτικό βαμβάκι μας στην Τουρκία, ενώ μπορούμε βιοτεχνικά να παράγουμε πουκάμισα και ενδύματα ποιοτικά υψηλής προστιθέμενης αξίας. Συνεπώς η αναδιάρθρωση της νοοτροπίας μας είναι η λυδία λίθος της ανόρθωσης της Ελλάδας και ξεκινά από εσάς τους νέους αγρότες. 

Είμαι μαζί σας, σας έχω εμπιστοσύνη.

Ευχαριστώ.

https://www.youtube.com/watch?v=a-rp72DIcww

1908168_10206010766206406_307940625662862020_n