Η ομιλία του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη, στην Εκδήλωση Βράβευσης Δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (1 Απριλίου 2015).

Η ομιλία του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Σγουρίδη, στην Εκδήλωση Βράβευσης Δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (1 Απριλίου 2015).

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Γενικοί Γραμματείς,

Κυρίες και Κύριοι,

Όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα και κυρίως τα συγχρηματοδοτούμενα, για να αποδώσουν πρέπει πάνω σε συγκεκριμένους και διακριτούς στόχους να δομούν τις δράσεις τους. Αυτές μπορεί να είναι ποικίλες. Από εξοπλισμό, κατασκευές, εγκαταστάσεις, μέχρι επιμόρφωση και υπηρεσίες.

Ότι κατασκευάζεται ή επιτυγχάνεται πρέπει να είναι κομμάτι ενός γενικότερου παζλ που εκ των προτέρων έχει σχεδιαστεί.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής ενός Προγράμματος Ανάπτυξης πρέπει να δρουν πολλαπλασιαστικά να αποφέρουν πόρους και κοινωνικά οφέλη, δηλαδή να ανακουφίζουν ομάδες που υποφέρουν.

Πρέπει να δουλεύουν σε ένα ιδιότυπο πλάνο κόστους-οφέλους που το κέρδος δεν είναι κατ’ ανάγκη υλικό, μπορεί να είναι άυλο.

Δυστυχώς παρατήρησα ότι σε παλαιοτέρα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρχαν έργα σημειακά και όχι γραμμικά. Υπήρχαν έργα βιτρίνας πλατείες, γήπεδα, ασφαλτοστρώσεις. Δεν θα έλεγα κατ’ ανάγκη όχι σε τέτοιου είδους έργα, αλλά αυτά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε άλλο πρόγραμμα.

Εμείς στοχεύουμε στον αγρότη, αλιέα και στην παραγωγή.

Παράδειγμα πρώτο. Είμαι αμπελοκαλλιεργητής σε περιοχή όπου έχει να περάσει γκρέϊντερ 20 χρόνια. Το κόστος ενέργειας και φθοράς μηχανημάτων τεράστιο. Κανένας από τους καλλιεργητές από μόνος του δεν επιχειρεί παρέμβαση περιμένοντας από τον γείτονα. Ο Δήμος όμως μπορούσε να εντάξει αυτή την δράση μέσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την αγροτική οδοποιία. Δεν το κάνει προτιμώντας το ΚΑΠΗ.

Παράδειγμα δεύτερο. Σε μια περιφερική ενότητα που επλήγη από πλημμύρες, μπορεί με στόχο την οριστική λύση του προβλήματος να δομήσουμε επιλέξιμες δράσεις από έργα προστασίας, φύλαξης μέχρι και εκπαίδευσης.

Κυρίες και Κύριοι,

Το προνοείν καλύτερο του θεραπεύειν.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου ο κ. Λαφαζάνης, ο κ. Αποστόλου και εγώ, είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε με τον πιο ορθολογικό τρόπο τα χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη νοοτροπία της ελάχιστης προσπάθειας, του καναπέ και των επιδοτήσεων, να επιβραβεύσουμε το εργασιακό ήθος και την ποιότητα. Την καινοτομία για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Γι’ αυτό επικροτούμε την βράβευση των συντελεστών και στις τρεις κατηγορίες.
Σας ευχαριστώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com