Μετά την Καταστροφή τι; Άρθρο του Αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτη Σγουρίδη, στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μετά την καταστροφή τι; *

Ο καραγκιόζης όταν έστελνε το κολλητήρι με τη στάμνα για  να φέρει νερό από το πηγάδι  πάντα το έδερνε. Σε ερωτήσεις των γειτόνων «γιατί δέρνεις το παιδί;»  απαντούσε «ότι άμα σπάσει τη στάμνα μετά αυτή δεν κολλάει.»

Δυστυχώς οι νεκροί δεν έρχονται πίσω, ούτε  βεβαίως μπορεί να απαλυνθεί ο πόνος εκείνων  που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.

Αναρωτιέμαι  πόσο κοστίζουν οι 23 νεκροί; Πόσοι ακόμη θα πρέπει να χάσουν τη ζωή τους για να μπορέσει η πολιτεία να κάνει τη δουλειά της; Με πόσους ψήφους εξαργυρώθηκαν τα μπαζωμένα ρέματα που στοίχησαν τη ζωή σε τόσους συμπολίτες μας;

Απαντήσεις δεν πρόκειται να δοθούν, άλλωστε από ποιους; Από αυτούς που τόσα χρόνια έβαζαν στα συρτάρια τους αντιπλημμυρικές μελέτες αφήνοντας ανοχύρωτη την Αττική σε τέτοια ακραία φαινόμενα  και τώρα ζητούν και τα ρέστα;

Η φονική  πλημμύρα στη δυτική Αττική ανέδειξε για μια ακόμη φορά σε πόσο σαθρές βάσεις χτίστηκε εδώ και δεκαετίες το οικοδόμημα που λέγεται Ελλάδα.

Εκείνο όμως που προέχει τώρα είναι να επουλωθούν οι πληγές που έχουν ανοίξει. Να δρομολογηθεί  γρήγορα η διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή,  για να μην θρηνήσουμε και στο μέλλον νέα θύματα.

Θα σκεφθεί κάποιος αναγνώστης ότι επαναλαμβάνω και εγώ το ίδιο ευχολόγιο που είναι μόνιμη επωδός των πολιτικών μετά από τέτοιες καταστάσεις.

Εμείς οι  ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ  για να φανούμε χρήσιμοι προτείνουμε: για να σπάσει το τείχος της γραφειοκρατίας που συναντούν οι πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις την δημιουργία ενός φορέα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.  Πάντα η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της στρεβλής ανάπτυξής της θα υποφέρει από «λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς» .  Ο φορέας αυτός  θα έχει ως αποστολή:

1 Τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση  υλοποίησης έργων και δράσεων για την αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών  φυσικών καταστροφών.

2 Την καταγραφή των ζημιών και κυρίως την άμεση αποζημίωση των πληγέντων που μπορεί να πραγματοποιηθεί  μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3 Οι πληγέντες να αποζημιώνονται με μια μόνο υπογραφή και τάχιστα, χωρίς να μπλέκουν σε ένα κυκεώνα δικαιολογητικών. Άλλωστε όπως αναδεικνύουν έρευνες, το γραφειοκρατικό μόρφωμα  κοστίζει στην ελληνική οικονομία το 6,8% του ΑΕΠ της, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,5%.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com