Οι ¨ΟΙΝΟΙ Σγουρίδη¨σας προτείνουν

Η πολυδιάστατη προσωπικότητα του τέως Αντιπροέδρου της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, βρήκε απάγκιο στην αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και εμπορία ποιοτικού βιολογικού κρασιού. Sgouridi wines Ltd.

Φέτος, το μεράκι, η εμπειρία και η άοκνη προσπάθεια, φέρνουν στη αγορά  εκτός από τα διαμάντια της σειράς SIGMA και  τον ΕΡΥΘΡΟ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ, το ¨Μανδρινός¨, ένα ξηρό λευκό κρασί, από Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Καλή σας απόλαυση!!!

Του Ζαν Πινάρ

Mandrinos.jpgΤο ξηρό λευκό κρασί «Μανδρινός» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας παρουσίασαν οι Οίνοι Σγουρίδη από τα Άβδηρα της Ξάνθης.

Ο αμπελώνας για το κρασί Μανδρινός της Οίνοι Σγουρίδη είναι αρκετά πρόσφατος (2015), είναι φυτεμένος σε κλίση και χαίρει της ευεργετικής για την αμπελοκαλλιέργεια επίδρασης μαζών νερού των λιμνών Λάφρα και Λαφρούδα. Το όνομα του κρασιού, που κυκλοφορεί σε 2.110 φιάλες, προέρχεται από το υπέδαφος του αμπελώνα του που είναι πλούσιο σε πέτρα Μάνδρας. Ως «πέτρα Μάνδρας» είναι γνωστά κομμάτια ψαμμίτη της ομώνυμης περιοχής (Μάνδρα Ξάνθης), με καφέ-μπεζ χρώμα και χρησιμοποιούνται ευρέως στο κτίσιμο και στη διακόσμηση. Ως εικαστικό, η ετικέτα του Μανδρινού, που είναι ΠΓΕ Άβδηρα, έχει έναν ερωδιό, πουλί που συναντάται στις προαναφερόμενες λίμνες.

Η μύτη του κρασιού είναι δροσιστική, έχει βάθος και δίνει ελαφρώς καπνιστή αίσθηση. Αρχικά αναδύει άνθη, στην πορεία φρούτα και αργότερα γίνεται πιο δροσιστική, με άγουρη φυτικότητα. Κάπου ανάμεσα βγαίνει ο μοσχάτος χαρακτήρας, χωρίς φανφάρες, καλά δεμένος με τα υπόλοιπα αρώματα, δομώντας ένα συμπυκνωμένο σύνολο. Το μοσχάτο αναδεικνύεται περισσότερο στο στόμα, όπου το κρασί παραμένει σύνθετο αρωματικά, αρμονικό με τη μύτη και σε καμία περίπτωση κραυγαλέο. Είναι δε ισορροπημένο ανάμεσα σε οξύτητα και αλκοόλ, που όντας 14% επιβεβαιώνει σημαντικά επίπεδα ευεργετικών για τη δομή του κρασιού οξέων. Σαφής είναι και ο ογκώδης αλλά όχι χοντροκομμένος χαρακτήρας του στόματος, τόσο λόγω φρούτου, όσο και αλκοόλ, το οποίο ξεχωρίζει ελαφρώς στη μακρά και φρουτώδη επίγευση, προσδίδοντας ζεστασιά. Πρόκειται για ένα ευχάριστο και ξεχωριστό ξηρό μοσχάτο, που διαφέρει από νησιωτικά αντίστοιχα σε οξύτητα, όγκο και σοφά συγκρατημένη έκφραση του μοσχάτου χαρακτήρα.

Είναι ιδανικό για πιάτα με έντονα αρώματα, όπως σαλάτες με κατσικίσιο τυρί που περιέχουν και φρούτα. Ακόμα πιο ταιριαστό μπορεί να αποβεί με πιάτα σύγχρονης κουζίνας, που συχνά αναζητούν «περίεργα» ταιριάσματα, ενώ σαφώς στέκει και μόνο του. Αρκούντως αρωματικό, δεν είναι ελαφρύ, ώστε να φωνάζει «απεριτίφ», αλλά εύκολα θα αντικαθιστούσε ένα κοκτέιλ.

του Αργύρη Καλλιανιώτη

Όταν ένα κρασί μπει στο τραπέζι, στον πλέον φυσικό χώρο του, πλάι σε φαγητό, συντρώγεις μαζί του. Είναι σαν να του κάνεις το τραπέζι. Γιατί κάθε κρασί που συνοδεύει το φαγητό σου είναι, τελικά, ένας έξτρα συνδαιτυμόνας. Αφού συστηθείτε, δηλώνει με κάθε ειλικρίνεια τι του αρέσει και τι όχι από ό,τι σερβιριστεί. Στο δίνει, μάλιστα, να το καταλάβεις για τα καλά, μέσα στο ίδιο σου το στόμα.


Οι συστάσεις με το Sigma Red 2019 ξεκίνησαν από την ετικέτα. Μινιμαλιστική, υπονοεί πως σημασία έχει το ζουμί. Πληροφορεί για την προέλευσή του, τα Άβδηρα Ξάνθης και συγκεκριμένα το χωριό Μάνδρα. Προειδοποιεί δε πως η ικανότητα του να ζαλίζει φτάνει το 13% αλκοόλ και πως φρέσκο όπως είναι θέλει δροσιά: 13, έως 15οC μάξιμουμ. Αλλιώς δεν περνάει καλά και το ίδιο θα πάθει όποιος το παρακούσει. Λέει και για τα σταφύλια του, παμίδι, σιρά και μερλό και βέβαια πως η οικογένειά του είναι οι Οίνοι Σγουρίδη. «Παναγιώτης και Αναστασία», προσθέσαμε, για να του δείξουμε πως κάτι ξέρουμε κι εμείς. Εγκωμιάσαμε δε το φωτοβολταϊκό πάρκο 20Kw εντός του αμπελώνα του, για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και τη γη που αυτός πατάει: με ψαμμιτικά πετρώματα (πέτρα Μάνδρας) των λόφων κοντά στη λιμνοθάλασσα Λαφρούδα, που είναι σημαντική για τη διαμόρφωση ευεργετικού μεσοκλίματος (ας είναι καλά ο ιστότοπος της έκθεσης Οινόραμα, απ’ όπου πήραμε πληροφορίες). Για την ελληνική δε ποικιλία από τις τρεις του Sigma Red (25% παμίδι, 35% σιρά, 40% μερλό) κάναμε και λίγο τους έξυπνους. Αναφέραμε την άχρηστη πληροφορία της ημέρας, πως Pamidi λέγεται και ένα χωριό στην Ινδία, στην περιοχή Ανανταπούρ, της πολιτείας Άντρα Πραντές, στα νοτιοανατολικά της χώρας (το βρήκαμε στη wikipedia). Γιατί τέτοια λεγόμενα ταιριάζουν σ’ ένα τραπέζι, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν τα φαγητά. Κάπου εκεί βρήκαμε την ευκαιρία να ευχηθούμε «με το καλό το οινοποιείο», γιατί οι Οίνοι Σγουρίδη προς το παρόν δεν διαθέτουν.Glass.jpgΩστόσο, βιαστικοί κι εμείς, βιαστικό κι αυτό, το Sigma Red 20

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com