Ομιλία για την πώληση του ΟΤΕ 18.06.2008

Πίσω από μια λεπτομερή και καλογραμμένη αιτιολογική έκθεση, η οποία είναι πολιτικό κείμενο, κρύβεται έντεχνα ότι η κατρακύλα του Ο.Τ.Ε. για την πώληση του μάνατζμεντ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 10,7% των μετοχών.

  

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κ.Κ.Ε. μάς απεστάλη επιστολή, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως ειδικός αγορητής στο παρόν σχέδιο νόμου ο Βουλευτής κ. Καραθανασόπουλος.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ξάνθης κ. Σγουρίδης.
Κύριε Σγουρίδη, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Εγώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα ρωτήσω, αλλά θα μιλήσω με όρους αγοράς και θα αποδείξω γιατί καταψηφίζω αυτή τη σύμβαση, μια σύμβαση που εκχωρεί το μάνατζμεντ του Ο.Τ.Ε. και αποτελεί μια κακή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία στην οποία σύρθηκε η Κυβέρνηση, χωρίς καμία διαπραγματευτική ισχύ. Έτσι, υπέκυψε η Κυβέρνηση σε ό,τι συνέφερε τους Γερμανούς.
Φυσικά, όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκίνησαν από τους υπερφίαλους χειρισμούς του κ. Αλογοσκούφη που τον οδήγησαν σε λάθη που δεν θα έκανε ούτε πρωτοετής φοιτητής του «London School of Economics».
Πίσω από μια λεπτομερή και καλογραμμένη αιτιολογική έκθεση, η οποία είναι πολιτικό κείμενο, κρύβεται έντεχνα ότι η κατρακύλα του Ο.Τ.Ε. για την πώληση του μάνατζμεντ ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007, όταν η Κυβέρνηση αποφάσισε να πουλήσει το 10,7% των μετοχών και από το 38,7% των μετοχών που παρέδωσε στην Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. -και με το νόμο που ψήφισε το έτος 2000 είχε βάλει ως όριο ασφαλείας το 33,3%- να το φτάσει στο 28%.
Ρώτησα τον κ. Βγενόπουλο –και δεν ρωτάω τυχαία, όταν θέλω κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό- το εξής: «Πότε σας άνοιξε η όρεξη να αγοράσετε μετοχές;» Ο κ. Βγενόπουλος μου απάντησε «Όταν το ελληνικό δημόσιο έχει πέσει κάτω από το 28%».
Για του λόγου το αληθές, στις 16 Αυγούστου 2007 άρχισαν οι πρώτες αγορές από τον κ. Βγενόπουλο -από την «MARFIN»- σε 5,3% και στις 7 Δεκεμβρίου του 2007 εν μέσω πυρκαγιών, προεκλογικής περιόδου, εκλογών κ.λπ. κατέληξε στο 18,5%.
Όταν, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, αποφασίσατε να πουλήσετε το 10,7% των μετοχών, δεν καταλάβατε ότι χάσατε το άυλο δικαίωμα του μάνατζμεντ; Δεν το καταλάβατε; Δεν καταλάβατε ότι χάσατε τον αέρα του μαγαζιού; Εδώ, ο τελευταίος που έχει ένα μαγαζί γωνία και θέλει να πουλήσει, πρώτα τον αέρα πουλάει. Εσείς χάσατε το μάνατζμεντ από τα χέρια σας. Χάσατε τον αέρα το μαγαζιού! Χάσατε «τα ασημικά της οικογένειας»! Κατηγορούσατε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πούλησε τα ασημικά της οικογένειας, τα οποία δεν πούλησε. Όμως, εσείς τα χάσατε στο δρόμο, σας έπεσαν στο δρόμο! Και αυτό έγινε είτε από άγνοια της επιστήμης -του κυρίου καθηγητή- ή από ύποπτη ανικανότητα.
Για του λόγου μου το αληθές, όλες οι εταιρείες που αποφασίζουν να συμβληθούν με στρατηγικό επενδυτή, αποτιμούν την προίκα τους. Αποτιμούν και καταγράφουν την περιουσία τους, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Καταγράφουν την υλική περιουσία -που εν προκειμένω για τον Ο.Τ.Ε. είναι τα ακίνητα και τα δίκτυα- και την άυλη περιουσία, αυτό που λέμε «good will» στο εξωτερικό, που είναι τα δικαιώματα, το «brand name», η διείσδυση που έχει η εταιρεία.
Η Δ.Ε.Η., η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων, αυτούς που κάποτε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους κατηγορούσατε για «λαδωμένους ποντικούς», το έπραξαν. Πείτε μου εσείς γιατί δεν το πράξατε. Πού υπάρχει η αποτίμηση της περιουσίας του Ο.Τ.Ε.; Και μη μου πείτε ότι η αγορά αποτιμά την περιουσία. Γιατί θα σας πω ότι, άλλο στιγμιαία εκτίμηση μέσα στο Χρηματιστήριο και άλλο ρευστοποίηση. Διότι, όταν πουλάτε το management, ρευστοποιείτε. Και είναι άλλη η αξία της περιουσίας, όταν ρευστοποιείτε.
Έρχομαι τώρα στις συμβάσεις. Κατ’ αρχήν, οι συμβάσεις είναι καλογραμμένες και αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα απέκτησε τεχνογνωσία στο θέμα του να φτιάχνει τέτοιες συμβάσεις. Αυτό είναι κατάλοιπο από την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όμως, όπου βάζετε, κύριοι, το πολιτικό σας δάκτυλο, υπάρχει σκοπιμότητα. Και θα σας πω πού ακριβώς.
Έρχομαι στην πρώτη σύμβαση, στη σύμβαση «Πώληση των Μετοχών». Στο προοίμιο, στα εδάφια ε΄ και η΄, περνάτε αθόρυβα ότι η διαδικασία έγινε με το νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις. Και όλοι λένε: «Ε, με το νόμο για τις αποκρατικοποιήσεις έγινε, ρε παιδί μου, αυτό το πράγμα! Αθώο είναι.».
Όμως, δεν είναι αθώο, κύριοι συνάδελφοι. Γιατί; Γιατί ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις γίνεται κατ’ εξαίρεση των συνήθων διατάξεων που υπάρχουν στο ν. 2190/1920 και δεν έχει υποχρέωση αυτός που αγοράζει το management να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για τους μετόχους για ένα χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ρίχνετε τους μικρομετόχους και τους μικρούς θεσμικούς. Κλονίζετε την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο πολίτης σ’ αυτό το κράτος και οι μικροί θεσμικοί απέναντι στα κρατικά ομόλογα. Γιατί ουσιαστικά, κρατικά ομόλογα ήταν οι μετοχές του Ο.Τ.Ε..
Έρχομαι, κύριοι συνάδελφοι, στη δεύτερη συμφωνία, που είναι η συμφωνία των μετόχων. Αυτός είναι ο τρόπος διαχείρισης της νέας εταιρείας. Είναι ο τρόπος διαχείρισης του νέου μαγαζιού, δηλαδή η σχέση του μετόχου που έχει το management με τους άλλους μετόχους. Έχετε δει καμμία σύμβαση που πουλιέται το management, χωρίς να εγγυάται την κερδοφορία, χωρίς να υπάρχει σχέδιο; Ακόμη και οι «λαδωμένοι ποντικοί» επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως λέγατε, κύριε Αλογοσκούφη και κύριοι της Κυβέρνησης, όταν έκαναν την αποκρατικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας, έβαλαν ένα χρονικό διάστημα, τι κερδοφορία θα υπάρχει και τι επενδύσεις θα γίνουν για την Πάρνηθα και τις πρωτοβουλίες που θα παρθούν. Πού υπάρχει μέσα στη Σύμβαση αυτή –πείτε μου εσείς εδώ- κάτι το οποίο εξασφαλίζει την κερδοφορία για το μέλλον του Ο.Τ.Ε. και ποιες είναι οι επενδύσεις που θα κάνει;
Και γιατί δεν το έχετε μέσα στη Συμφωνία και δεν τον πράξατε; Υπάρχει εξήγηση. Γιατί χάσατε τον «αέρα» του μαγαζιού –θα το επαναλάβω- και δεν είχατε καμμία διαπραγματευτική ισχύ. Ουσιαστικά, χάρη σας έκαναν οι Γερμανοί.
Έρχομαι στο άρθρο 9, στο θέμα του βέτο, της αρνησικυρίας. Αυτό, κύριοι συνάδελφοι, ουσιαστικά είναι για να δείξει πως το κράτος έχει βέτο. Όμως, κατά βάση είναι ο «φερετζές», για να περάσετε διάφορες εξαιρέσεις. Άσε που, συνδέεται με νόμο, που, αν προσφύγουν στα δικαστήρια, θα καταπέσει. Και γιατί δεν το περιγράφετε; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν περιγράφετε τις διατάξεις του νόμου μέσα εδώ, ώστε, όταν καταπέσει ο νόμος, να μην καταπέσει και η Σύμβαση;
Δεν θα πάω ούτε στο Μαυροβούνι ούτε στα Σκόπια, γιατί η «COSMOTE» έχει μικρό μερίδιο και εκεί ας πούμε ότι θα επιχειρήσει η «DEUTSCHE TELEKOM». Ούτως ή άλλως, ήταν ο κυρίαρχος της αγοράς. Όμως, πουθενά μέσα στη Σύμβαση δεν βλέπω ότι για τα υπόλοιπα Βαλκάνια, όπως είναι η Σερβία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, οι χώρες της Κ.Α.Κ., όπου εκεί ο Ο.Τ.Ε. είναι ισχυρός, δεν θα περάσουν όλες οι συμβάσεις που θα γίνουν σε αυτές τις χώρες μέσα από τη θυγατρική Ο.Τ.Ε.-«DEUTSCHE TELEKOM». Θα πάει κατευθείαν η μητρική και θα το κάνει.
Έρχομαι στα δάνεια των μετόχων. Δεν προστατεύεται η θυγατρική «Ο.Τ.Ε.-DEUTSCHE TELEKOM» από το διεθνές κόλπο του δανεισμού της μητρικής εταιρείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε σ’ ένα λεπτό.
Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που γίνεται μέσω μερισμάτων. Αυτό το πράγμα δεν το κάνετε. Και δεν το κάνετε, γιατί δεν μπορούσατε να διαπραγματευτείτε το ζήτημα της προστασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατευθείαν, μέσω μερισμάτων, γιατί δεν μπορούσατε να το επιβάλετε στη «DEUTSCHE TELEKOM».
Δεν θα πω ότι δεν αποτιμήσατε την περιουσία ή τα royalties, που έπρεπε να έχουν τα ακίνητα, που είναι «φιλέτα» στις κεντρικές πόλεις και έχουν και ειδικούς όρους δόμησης. Όμως, θα φθάσω στο άρθρο 14, γιατί το θεωρώ σημαντικό. Τι λέει αυτό το άρθρο, κύριοι συνάδελφοι; Λέει πως όταν ξεφύγει ο έλεγχος της «DEUTSCHE TELEKOM» από το γερμανικό δημόσιο, τότε εμείς παρεμβαίνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Δεν θα έπρεπε να το γράψετε αυτό το άρθρο. Γιατί ποτέ δεν θα μάθετε το μετοχολόγιο της «DEUTSCHE TELEKOM», γιατί δεν συνυπογράφει αυτή τη Σύμβαση το γερμανικό δημόσιο. Άρα, ποτέ δεν θα το μάθετε και είναι ένα άρθρο-στάχτη.
Απέδειξα ότι είστε ανίκανοι να διαχειριστείτε την περιουσία του ελληνικού λαού και μέσα από τα τραγικά λάθη που κάνατε ουσιαστικά οδηγήσατε σε αυτήν την επαίσχυντη πώληση, που την «πουλάτε» εδώ στο Κοινοβούλιο «για μεταξωτές κορδέλες».
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com