Ομιλία στα αποκαλυπτήρια του μνημείου ολοκαυτώματος των 1484 Εβραίων της Καβάλας την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι,

Η παρουσία μου σ΄ αυτήν την εκδήλωση μνήμης και τιμής εκ μέρους της Κυβέρνησης και εκ μέρους του Προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς και η παρουσία εδώ του κ. Καλατζή, διαχρονικού Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, δηλώνει ότι, ο Ελληνικός Λαός αποτίει φόρο τιμής στα 1484 θύματα του ολοκαυτώματος της Εβραϊκής κοινότητας Καβάλας.
Μιας κοινότητας που από τύχη σώθηκαν σαράντα πέντε μέλη της, όταν το 1943 ο Βουλγαρικός στρατός κατοχής ξεκίνησε πρωί και συγκέντρωσε τους άτυχους Εβραίους συμπολίτες μας, οδηγώντας τους στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία..

DSC_0184DSC_0177

Ο Ελληνικός λαός καταδικάζει τη βαρβαρότητα από όποια πλευρά και αν προέρχεται.
Ο Ελληνικός λαός είναι ευαίσθητος για κάθε πράξη βίας, γιατί υπέστη στο ¨πετσί¨ του γενοκτονίες. Τη γενοκτονία 353.000 Ποντίων . Τη Γενοκτονία 1.500.000 Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Γι΄ αυτό αναγνώρισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο τη Γενοκτονία των Αρμενίων και πρόκειται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ασσυρίων.

Ο Ελληνικός λαός στέκεται ευλαβικά στο ολοκαύτωμα των Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα κ.λ.π. Γιατί από τη θηριωδία της ναζιστικής Γερμανίας σε αναλογία πληθυσμού θυμάτων κατέχει της 1η θέση με ποσοστό 13,6% επί του πληθυσμού της, με 2η τη Ρωσία με ποσοστό πληθυσμού 10% και 3η την Πολωνία με ποσοστό 8%. Επί πλέον :

  • καταληστεύθηκε ο εθνικός μας πλούτος
  • υπεξαιρέθηκαν πολιτιστικοί θησαυροί
  • καταστράφηκαν ολοσχερώς υποδομές, χώρια το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, που πήρε η ναζιστική Γερμανία και δεν το επέστρεψε ποτέ.
    Δυστυχώς με τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν σταμάτησαν οι βαρβαρότητες.
    Συνεχίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζονται στις μέρες μας μέσα από διεθνείς σκοπιμότητες. Η συνέχιση της εξόντωσης των Ασσυρίων από του Τζιχαντιστές, Η εισβολή κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το κουρδικό ζήτημα, ο αποκλεισμός της Γάζας , ο γενοκτόνος διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας, η Ουκρανική κρίση και ουκ έστιν αριθμός.
    Σήμερα ο Ελληνικός λαός δέχεται με τιμωρητική αλαζονική διάθεση ένα διεθνές οικονομικό Bullying. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υποπέσαμε σε σφάλματα στο παρελθόν.

Αλλά για να ΣΥΝ-ΧΩΡΕΣΟΥΜΕ στο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΩΡΙΟ θα πρέπει η λέξη ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ να αποκτήσει νόημα.

Στα πλαίσια όσων ανέφερα, θεωρώ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΡΑΞΗ την ανέγερση ΠΛΑΚΑΣ ΜΝΗΜΗΣ του ολοκαυτώματος των 1484 εβραϊκής καταγωγής συμπατριωτών μας.
Συγχαίρω τη Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, αλλά και όλο το λαό της. Τέτοιες αναμνηστικές στήλες πρέπει να αναρτώνται σε κάθε γωνιά γής για να θυμίζουν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ βαρβαρότητα , φασισμός, ναζισμός, ρατσισμός.
Γιατί δυστυχώς, πολλές φορές οι ρόλοι αλλάζουν και τα θύματα γίνονται θύτες ή αντιστρόφως, πιθανόν ιστορικά στο μέλλον.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com