Ομιλία στο προυπολογισμό του 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2009

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε τον κ. Θαλασσινό.
Ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης έχει το λόγο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω αναγνωρίζοντας στον καθηγητή Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών ένα καλό κι ένα κακό. Θα ξεκινήσω από το καλό.
Το καλό είναι ότι γνωρίζει πολλά περισσότερα απ’ όσα αποκαλύπτει ο κ. Αλογοσκούφης. Γι’ αυτό έχασε το χαμόγελό του, γι’ αυτό είναι μελαγχολικός. Γι’ αυτό η θλίψη είναι αποτυπωμένη στο πρόσωπό του. Ξέρει πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε από εμάς ότι το Μάρτιο του 2009 λήγουν δάνεια που πήραν οι ελληνικές τράπεζες από τη διεθνή αγορά ύψους πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων εσωτερικών δανείων.

(Και δεν μπορούν να τα ανακυκλώσουν γιατί έχουν μειωθεί τα πρωτογενή δάνεια των ιδίων των τραπεζών. Δεύτερον, όσα δάνεια συνάπτονται τώρα είναι περισσότερο επισφαλή μέσα στη γενική οικονομική ανασφάλεια που επικρατεί. Και τρίτον, δεν υπάρχει εύκολο ρευστό στη διεθνή αγορά.
Είναι μελαγχολικός ο κ. Αλογοσκούφης, γιατί γνωρίζει καλύτερα από εμάς ότι υπάρχουν 15.000.000.000 ευρώ ναυτιλιακά δάνεια, άγνωστο με ποιο τρόπο θα εξυπηρετηθούν. Βρίσκονται στον αέρα.
Ξέρει ότι η οικοδομική δραστηριότητα έχει μειωθεί από το 2007 στο 2008 κατά 16% και θα μειωθεί έτι περαιτέρω. Καταθέτω πίνακα για τη μείωση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ξέρει καλύτερα από όλους μας ότι μειώθηκε η κατανάλωση και κυρίως ο τουριστικός τζίρος, γι’ αυτό χθες εσπευσμένως πήραν μέτρα για τον τουρισμό.
Ξέρει πολύ καλά, γι’ αυτό είναι μελαγχολικός ότι έκλεισαν οι στρόφιγγες του χρήματος. Το καλό του λοιπόν είναι ότι αναγνωρίζει ότι η κρίση είναι πολύ βαθύτερη απ’ όσο θέλουν να την παρουσιάσουν και ότι ο Προϋπολογισμός δύσκολα θα εξυπηρετηθεί, για να μην πω ότι είναι στο αέρα και ζητάει συναίνεση, εμμέσως πλην σαφώς. Ποιο είναι το κακό όμως; Το κακό είναι ότι ενώ ζητά συναίνεση συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι για το χάλι της ελληνικής οικονομίας ευθύνονται οι προηγούμενοι. Δεν αναγνωρίζει τα δικά του λάθη. Δεν αναγνωρίζει τα δικά του διαχειριστικά λάθη. Ακόμα και στην ταξική οικονομική πολιτική την οποία άσκησε υπέρ των ολίγων, υπάρχουν διαχειριστικά λάθη. Παραδείγματος χάριν, χαρίζει ετησίως 1.000.000.000 ευρώ στους επιχειρηματίες, που όμως αυτά τα χρήματα δεν τα επανεπενδύουν. Δεν επενδύονται, γι’ αυτό η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, γι’ αυτό ακριβώς είμαστε πάτος στην ανταγωνιστικότητα. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα δώσει τα χρήματα αυτά με το αντάλλαγμα ότι θα επανεπενδυθούν. Δεν το έκανε. Άφησε λοιπόν τη χώρα ανοχύρωτη, πατώντας από ναρκοπέδιο σε ναρκοπέδιο.
Θα πω δύο παραδείγματα. Το ένα είναι παλαιότερο, το άλλο είναι πρόσφατο.
Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις αρχές του 2004 συγκέντρωσε 800.000.000 ευρώ και πάνω μετοχοποιώντας την τουριστική περιουσία, ο κ. Αλογοσκούφης με το σύνθημα ότι δεν ξεπουλάμε, ανέστειλε το έσοδο αυτό για το ελληνικό δημόσιο. Και ήλθε μετά από λίγο και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, με υπογραφές των Υφυπουργών του, χάρισε στο Βατοπέδιο μέσω των ανταλλαγών 1.000.000.000 ευρώ. Παράδειγμα πρόσφατο. Αγοράσατε ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κτίριο για να τη στεγάσετε με 19.000.000 ευρώ από γνωστή μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία με μεγαλοεκδότη, ενώ θα μπορούσατε να στεγάσετε τη Μ.Ο.Δ. στο Ολυμπιακό Ακίνητο το οποίο δώσατε στον κ. Εφραίμ. Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πάνω από 500 τέτοια παραδείγματα, αλλά δεν έχω το χρόνο.
Κύριοι συνάδελφοι, το απεύχομαι, αλλά ακούστε με. Πού θα οδηγήσει η ανερμάτιστη οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω διεθνούς οικονομικής κρίσης, που δεν έφτασε ακόμα ολόκληρη στην Ελλάδα; Γιατί αυτό που βιώνουμε είναι η εσωτερική οικονομική κρίση και τα προεόρτια της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Θα αναγκαστούμε, θα οδηγηθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκεί μας οδηγήσατε, εκεί οδηγήσατε την περήφανη μεταολυμπιακή Ελλάδα με την οικονομική σας πολιτική. Και θα οδηγηθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανειζόμαστε είναι υψηλά, λόγω της μειωμένης πιστοληπτικής και πολιτικής αξιοπιστίας της χώρας, αν πούμε ότι σήμερα είναι 2,32 η μονάδα βάσης με 1 της Γερμανίας. Αλλά θα οδηγηθούμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διότι βγαίνοντας στη διεθνή αγορά να βρούμε κεφάλαια, δεν θα τα βρούμε. Και δεν θα τα βρούμε, γιατί έχουμε χαμηλή οικονομική αξιοπιστία. Και δεν υπάρχουν κεφάλαια έξω. Όταν ισχυρές χώρες δεν μπορούν να βρουν κεφάλαια θα βρει η ψωροκώσταινα, όπως καταντήσατε την Ελλάδα εσείς;
Η Γερμανία πήγε να ζητήσει δάνειο από τα διεθνή κεφάλαια 7.000.000.000 ευρώ και μετά βίας μπόρεσε να μαζέψει 6.500.000.000 ευρώ. Θα βρει η Ελλάδα; Όμως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν δανείζει, δανείζει βάζοντας σκληρούς πολιτικούς όρους. Μείωση των μισθών, αύξηση των ορίων συντάξεως, περισσότερο χρόνο εργασίας, φορολογικές επιδρομές και επιτήρηση.
Εκείνη την προίκα που σας αφήσαμε να τη διαχειριστείτε, να την αναδιανείμετε υπέρ του λαού μέσα από κοινωνική δικαιοσύνη με σωστές μεταρρυθμίσεις, εσείς την εξανεμίσατε τελείως και αναγκαζόμαστε υποστούμε τις συνταγές των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δηλαδή, μέσα στην κρίση, ενώ θα μπορούσαμε απλώς να την περάσουμε πηγαίνοντας σε παθολόγο, μας οδηγείτε στο χειρουργείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Προτάσεις σας κάναμε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε προτάσεις και μάλιστα στη βάση ενισχύστε τη ζήτηση και όχι την προσφορά. Όμως, εσείς αντ’ αυτού κάνετε το αντίθετο.
Ο κ. Αλογοσκούφης κύριοι συνάδελφοι, είναι σαν τον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε τον άτυχο Αλέξη. Ο κ. Αλογοσκούφης πυροβόλησε την ελληνική οικονομία. Ποια είναι η διαφορά τους; Η διαφορά τους είναι ότι ο ένας είναι στη φυλακή και ο άλλος είναι πολιτικά ελεύθερος και ζητάει τη συναίνεσή μας για να διαπράξει το ίδιο έγκλημα.
Εγώ προσωπικά και απευθυνόμενος στον κ. Δασκαλόπουλο τον Πρόεδρο του ΣΕΒ, δεν δέχομαι να δώσω αυτήν τη συναίνεση, γι’ αυτό και καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό της Βουλής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε τον κ. Σγουρίδη.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com