Ομιλία στο προϋπολογισμό του 2006

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

                                   ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2006

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω από τον Υφυπουργό τον κ. Δούκα ο οποίος μίλησε για τα έργα και θα του πω το εξής. Ας ξεκινήσει η Νέα Δημοκρατία ένα έργο και κατόπιν ας δούμε τις υπερβάσεις. Και επιτέλους ας μας πει τι γίνεται με το πέταλο του Μαλιακού, που σκοτώνονται κάθε μέρα άνθρωποι. Ας μας πει τι έγινε με αυτό το έργο, που το προανήγγειλε και ακόμα δεν έχει δημοπρατηθεί και ακόμα βρίσκονται στα δικαστήρια.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πίσω από τους αριθμούς του Προϋπολογισμού που παραθέτει η Κυβέρνηση κρύβονται ανάμεικτα σκάνδαλα, αλήθειες και ψέματα. Και θα αποκαλύψω ένα από κάθε είδος.

 Το προεκλογικό σας σύνθημα κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, ήταν «η ώρα της περιφέρειας». Όμως, ανάπτυξη της περιφέρειας σημαίνει δύο πράγματα. Απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και δεύτερον πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Ως προς το θέμα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, είπατε ότι ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. Εγώ θα σας καταθέσω έναν πίνακα της Επιτροπής Παρακολούθησης, Νοέμβριος του 2005, που δείχνει ότι η απορρόφηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης σταμάτησε και έγινε αρνητική το 2004 και το 2005. Αυτός ο πίνακας με πολύ αγάπη!

 (Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σγουρίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

 Όσο δε για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και φέτος το 2006 το έχετε πετσοκόψει κατά 1.200 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2004. Αλλά εγώ όμως εδώ δεν θα σας μιλήσω για τις δημόσιες επενδύσεις. Είναι εδώ και ο κ. Φώλιας ο οποίος προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα.

 Θα σας μιλήσω για τις ιδιωτικές επενδύσεις που τόσο επαίρεστε ότι τις προωθείτε και τις προστατεύετε. Ακούστε λοιπόν το σκάνδαλο. Στην πατρίδα μου την Ξάνθη έχουμε την εταιρεία «Γερμανός Α.Ε.», που έδωσε 30 εκατομμύρια ευρώ φθηνότερη προσφορά για την κατασκευή πενήντα ένα τορπιλών βαρέως τύπου για τα καινούργια υποβρύχια που οσονούπω παραλαμβάνουμε.

 Ενόψει λοιπόν αυτής της προμήθειας, η εταιρεία με δικά της κεφάλαια, 20 εκατομμύρια ευρώ, επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της για να προστεθούν διακόσιοι εργαζόμενοι στους ήδη τετρακόσιους εργαζόμενους. Όμως το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει άλλη άποψη. Εμμένει να δώσει την προμήθεια με διακρατική σύμβαση στην γερμανική εταιρεία «Ατλας Ελεκρόνικ», γιατί έμπλεξε το «Γερμανό» με τους Γερμανούς. Και ξέρετε γιατί θέλει να τη δώσει εκεί; Γιατί πίσω από εδώ κρύβεται το 15% της προμήθειας σε γνωστό της Κυβέρνησης όμιλο που έχει την αντιπροσωπεία της «Ατλας Ελεκτρόνικ». Καταντήσαμε η χώρα των «κολλητών». Αυτή είναι η ελληνοποίηση. Και επειδή εγώ ομιλώ με ονοματεπώνυμο και επειδή αυτά τα οποία είπα είναι ελέγξιμα να πάτε να τα βρείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ονόματα.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ονόμασα την εταιρεία. Γιατί όπως ξέρουν όλοι, εμένα δεν με αγγίζουν τα συμφέροντα, αγαπητέ κύριε Μπαντουβά. Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της πατρίδας μας και τα συμφέροντα του τόπου μου.

 Οσο δε για την αξιοπιστία της «Γερμανός Α.Ε.», σας καταθέτω στα Πρακτικά δημοσίευμα της εφημερίδος «Τα Νέα» που η Πακιστανική κυβέρνηση έδωσε για τα υποβρύχια τα δικά της την κατασκευή πολεμικού υλικού στην εταιρεία «Γερμανός». Αντίθετα, η Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας, δεν έδωσε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σγουρίδης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

 Σε άλλη επιχείρηση της Ξάνθης κατασκευής υποδημάτων, παρόλο που μειοδότησε και εκκρεμεί ανάθεση για ογδόντα δύο χιλιάδες άρβυλα, εδώ και δέκα οκτώ μήνες δεν έγινε η ανάθεση. Όμως, δε μιλάω. Περιμένω την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για να δείξω μετά τους «παπουτσωμένους γάτους». Αυτά όλα συμβαίνουν σε μια ευαίσθητη και ακριτική περιοχή πολυπολιτισμική, που έχει Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Τσιγγάνους, Πόντιους ομογενείς και την οποία υποχρεώνετε να μοιράσει τη φτώχια της.

 Ακούστε τώρα και μία πικρή αλήθεια. Αναγγείλατε την αγορά των σαράντα F-16 για ένα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τον κ. Μπους. Και προχωράτε σε αυτή την αγορά έξω και πέρα από το γεγονός ότι αυτά είναι τρίτης γενιάς, ενώ ήδη πετάνε τα τέταρτης γενιάς, τα EUROFIGHTER, έξω και πέρα από τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας, έξω και πέρα από τη λογική μείωσης των εξοπλισμών, που λέγατε, ενόψει της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Αγοράζετε το ένα αεροπλάνο 37.000.000 ευρώ «γυμνό», απλώς για να κάνει τσάρκα στον αέρα ή 50.000.000 ευρώ οπλισμένο.
Και επειδή ο κ. Αλογοσκούφης επαίρεται και αρέσκεται στο να κάνει συγκρίσεις -διότι θυμάμαι ότι στο νομοσχέδιο για τις Δ.Ε.Κ.Ο. μας έλεγε «πόσα σχολεία χάσαμε», «πόσα νοσοκομεία χάσαμε» κλπ.- ακούστε, κύριε Αλογοσκούφη, μία σύγκριση, διότι αρέσκεστε σε αυτά: Ξέρετε σε τι αντιστοιχεί το ποσό των 2.000.000.000 και πώς μεταφράζονται; Σε πέντε νοσοκομεία των πεντακοσίων κλινών, σε εκατό σχολικά συγκροτήματα για ογδόντα χιλιάδες μαθητές -για να λύσουμε το πρόβλημα της διπλοβάρδιας- σε δύο χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας γιατρών, νοσηλευτών και δασκάλων.
Επιπλέον και ακούστε το αυτό, έχει ενδιαφέρον- θα μπορούσαμε να ρυμοτομήσουμε, να κατασκευάσουμε πάρκα, πλατείες και παιδικές χαρές, να δημιουργήσουμε αποχετευτικό σύστημα και να υδροδοτήσουμε οικισμούς τσιγγάνων για τριάντα πέντε χιλιάδες οικογένειες. Έτσι, θα γλιτώναμε από το πρόβλημα της Αγίας Βαρβάρας, του Δροσερού, του Μενιδίου, του Ποσπός, του Κασιανέ, της Αγίας Μαρίνας και άλλων οικισμών, για να βγουν και αυτοί οι άνθρωποι από τον κοινωνικό αποκλεισμό, αντί να ετοιμάζεται και στην Ελλάδα ένα νέο Παρίσι.

 Είμαι, όμως, πραγματικά περίεργος, κύριε Φώλια -και θα έχει πολύ γέλιο- να δούμε πώς θα εγγράψετε τα κονδύλια αυτά στον Προϋπολογισμό. Λογιστικά ή ταμειακά; Εγώ στο 2006 δεν τα βρήκα τα κονδύλια αυτά. Για να δείτε σε τι χάλι οδηγείτε τη χώρα με την απογραφή και σε ποια κατάσταση και απομόνωση βρεθήκαμε διεθνώς.
Κύριοι συνάδελφοι, εσείς που με παρακολουθείτε, πιθανόν να αναρωτιέστε: Καλά, εσύ είσαι εισηγητής του Τουρισμού και μόνο για τον Τουρισμό δεν μίλησες.
Ε, λοιπόν, σας υποσχέθηκα ότι θα πω και ένα ψέμα. Στη σελίδα σαράντα επτά της εισηγητικής έκθεσης αναφέρει ότι ο Τουρισμός κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει διψήφιο νούμερο αύξησης. Μάλιστα. Σας καταθέτω, λοιπόν, τον πίνακα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που λέει ότι η αύξηση στην Ελλάδα είναι 4,7%, ενώ στην Ισπανία -στις ανταγωνίστριες χώρες μας- είναι 6,13%, στην Κύπρο 6,18%, στην Τουρκία 21,43%, στην Κροατία 7,05%.

 Σας καταθέτω τον πίνακα αυτό με αγάπη.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Παναγιώτης Σγουρίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτός, λοιπόν, είναι ένας μύθος και ένα ψέμα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, που εδώ και είκοσι μήνες μόνο προαναγγέλλει νομοσχέδια για τον αγροτουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, το θεραπευτικό τουρισμό, τον εναλλακτικό τουρισμό. Νομοσχέδια ακούμε και νομοσχέδια δεν βλέπουμε.
Όσο δε για το στρατηγικό σχεδιασμό των Τουριστικών Ακινήτων, φέρνει και ξαναφέρνει τι; Αυτό που το ΠΑΣΟΚ είχε καταρτίσει το 2003, το είχε ξεκινήσει, αλλά εσείς το σταματήσατε.

 Μετά από αυτά τι να πω για τον Υπουργό Τουρισμού που επανέλαβε όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις, όσα είπε στον Προϋπολογισμό του 2005, στην πρόταση μομφής;

 (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Σγουρίδη, σας παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Πέρασαν είκοσι μήνες και τα ίδια.
Και τόσος είναι ο πόνος της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό, κύριε Πρόεδρε –και ευχαριστώ πάρα πολύ- που στα 48.000.000.000 του Προϋπολογισμού έδωσε για τον Τουρισμό μόνο 135.000.000 και αυτά 85.000.000 από εθνικούς πόρους και 50.000.000 από κοινοτικούς.

  Ε, λοιπόν, ο Προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας μόνο ως κινηματογραφική ταινία θα είχε σουξέ με τίτλο «Ψέματα, σκάνδαλα και πικρές αλήθειες» και με ηθοποιούς την Κυβέρνηση. Είναι ένας Προϋπολογισμός που αναδιανέμει τη φτώχεια.

 (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com