Ομιλία του Αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτη Σγουρίδη, στο Εθνικό Συμβούλιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019.

 

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Ζήτησε ο Πάνος Καμμένος να ανοίξω εγώ τη σημερινή συνεδρίαση, σπάζοντας την παράδοση, γιατί θέλει, αφού σας ακούσει όλους, να κλείσει ο ίδιος.

Η σημερινή σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε από τον Πρόεδρο μετά από δύο συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στις οποίες αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός με σοβαρή επιχειρηματολογία, επί των απόψεων που αναπτύχθηκαν.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

όταν ο λαός στέλνει μήνυμα πρέπει να το αναλύεις ρεαλιστικά. Ποτέ μην υποτιμάς το λαό. Ποτέ δεν φταίει αυτός. Εμείς φταίμε και πρέπει να ψάξουμε τα λάθη μας.

Όμως, η εκτίμησή μου είναι, ότι ο χρόνος που προαναγγέλθηκαν οι εθνικές εκλογές δεν επαρκεί και να αναλύσουμε και να ανασυνταχθούμε, ώστε να λάβουμε μέρος σ΄αυτές.

Επιχειρώντας μια πρώτη προσέγγιση, θεωρώ ότι η ψήφος του λαού για  το Κίνημά μας  ήταν τιμωρητική .

Μας ήθελε στη συγκυβέρνηση ως ανάχωμα στον εθνομηδενισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, στο κορυφαίο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους δεν εκπέμψαμε καθαρό μήνυμα, που το θόλωσε έτι περαιτέρω η αντιπολιτευτική προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Ο στόχος της πρότασης μομφής δεν ήταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η διάλυση της συγκυβέρνησης.

Παράλληλα δεν πιστωθήκαμε τίποτε θετικό από τα επιτεύγματα της συγκυβέρνησης και δεν χρειάζεται να τα απαριθμήσω. Έχουν χιλιοειπωθεί.

Αντιθέτως, χρεωθήκαμε τη φορολογία που γονάτισε τη μεσαία τάξη και που ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΚΑΛΟ ΜΑΤΙ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στους μετανάστες.

Τι αποδεικνύει η ελληνική πολιτική ιστορία: Ότι:

  1. Ο Ελληνικός λαός έχει ευαισθησία
  • στα εθνικά θέματα
  • απεχθάνεται την αλαζονεία
  • μην του πειράξεις το πορτοφόλι
  1. Σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο σταδιακά δημιουργείται ένα ρεύμα. Ο ελληνικός λαός ακολουθεί το ρεύμα. Ο Πολιτικός φορέας αν θέλει να εκλεγεί πρέπει ή να γίνει μόδα, ή να ακολουθήσει το ρεύμα. Η πολιτική είναι αέρας. Ο καλός πολιτικός είναι σαν τον surfer, ή παίρνει τον αέρα και φεύγει, ή στην καλύτερη περίπτωση μένει στάσιμος. Αλλιώς βουλιάζει.

Φυσικά, μόνο τότε οι προσωπικές «εξυπηρετήσεις» πιάνουν τόπο. Αλλιώς ξεχνιούνται. Έτσι χάσαμε ειδικές ομάδες. Το στρατό, τον κλήρο, τους εμπόρους.

Από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών διαπιστώνεται μια συντριπτική ήττα. Παρά το ότι, για να είμαι δίκαιος, οργανωτικά διεξαγάγαμε προεκλογική εκστρατεία με όρους μεγάλου κόμματος. Περιοδείες, ομιλίες, Ζάππειο, συνεντεύξεις, σποτ τηλεοπτικά και στο διαδίκτυο, φυλλάδιο κ.λ.π.

Στο δια ταύτα

  • Η άποψη να κατεβούμε στις εκλογές και ας πάρουμε μικρότερο ποσοστό, θα είναι εξευτελιστική. Ακόμη και μεγαλύτερο να πάρουμε, από τη στιγμή που δεν μπαίνουμε στη Βουλή, θυσιάζουμε την ελπίδα.
  • Δώσαμε μια μάχη και χάσαμε. Αν δώσουμε, χωρίς ώριμες συνθήκες μια δεύτερη και χάσουμε, κινδυνεύουμε να χάσουμε τον πόλεμο. Η ιδεολογικοπολιτική θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που σφυρηλατήθηκε σε τρία συνέδρια, με μια ιδρυτική διακήρυξη καθ΄όλα επίκαιρη στη σημερινή εποχή, είναι χρήσιμη για την πατρίδα.
  • Η μη κάθοδος στις εκλογές δεν είναι δειλία, είναι σοφία. Είναι γενναιότητα, είναι περισυλλογή, είναι υπολογισμός, είναι αναδιοργάνωση. Αυτή θα προκύψει από την πορεία μας στο 4ο τακτικό Συνέδριό μας στο τέλος Νοεμβρίου με δύο στόχους:

 Ο πρώτος είναι να προσελκύσουμε και πάλι τους νέους στην πολιτική. Ήδη, μια μαγιά αποκτήσαμε μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο που καταρτίσαμε.

Ο δεύτερος, να επαναφέρουμε το εργασιακό ήθος στην κοινωνία, ως πυρήνας της πατριωτικής προσπάθειας, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους την αυτονομία της, φυσικά χωρίς να αποστεί των συμφωνιών συμμετοχής της στα υπερεθνικά σχήματα Ε.Ε, ΝΑΤΟ, κλπ. Το 1821  η χώρα μας απέκτησε την ελευθερία της. Στην πορεία επεξέτεινε τα σύνορά της, απέκτησε δημοκρατία, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποτέ όμως δεν απέκτησε αυτονομία στις αποφάσεις της. Διακόσια χρόνια μετά, το 2021 ας διαμορφώσουμε συνθήκες για να την αποκτήσει. Εκεί θα επανακαθοριστεί και το δίπολο, πρόοδος – συντήρηση. Και βέβαια πρόοδος δεν είναι η επιβράβευση της ελάχιστης προσπάθειας, η κατάργηση της αριστείας, ο πνιγμός της επιχειρηματικότητας στη γραφειοκρατία. Φυσικά, πρόοδος δεν είναι και ο άκρατος φιλελευθερισμός του κυρίου Μητσοτάκη.

Στην πορεία προς το 4ο Συνέδριο, κάνουμε συμμαχίες με κοινωνικές ομάδες που προήλθαν από τις πρόσφατες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα εκλογές Θα υπάρξει σταθερότητα κυβερνητική, είτε λόγω αυτοδυναμίας, είτε με συμμαχικές κυβερνήσεις, είτε με ψήφους ανοχής κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Όμως θα έχουμε εξελίξεις στα κοινωνικά και στα εθνικά θέματα. Αυτά θα δημιουργήσουν το νέο πολιτικό ρεύμα στην πατρίδα μας. Αν το ερμηνεύσουμε εμείς σωστά τότε η θέση μας στη διαφύλαξη εθνικού πλούτου, στη σταθερή στάση για την ΑΟΖ, για την ασπίδα προστασίας της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, θα πιάσουν τόπο.

Κάποιοι ισχυρίζονται με διακύβευμα αυτά, να κατεβούμε στις εκλογές.

Αν τώρα μιλήσουμε γι΄αυτά ο θυμωμένος μαζί μας λαός θα πεί: Εσείς απεμπολήσατε το όνομα «Μακεδονία», αυτά θα διαφυλάξετε;

Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,

Κλείνοντας, σας δηλώνω ότι όποια απόφαση πάρουμε, εγώ θα τη στηρίξω.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com