Ομιλία του Υφυπουργού Παναγιώτη Σγουρίδη κατά την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών , ενημέρωση και συνεργασία με τον Πρόεδρο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα και ταυτόχρονη παράδοση των Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων στους 10 πρώτους αγρότες που εκπαιδεύτηκαν από το ΙΓΕ, στις 18 Ιουνίου 2015.

Στον λίγο χρόνο που είμαι Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης διαπίστωσα ότι το Υπουργείο Γεωργίας που ιδρύθηκε το 1910 έχει μια τεράστια κληρονομιά σε εγκαταστάσεις, σε γη και σε κτίρια. Εκτός αυτού έχει και μια άυλη κληρονομιά που έχει να κάνει με πολιτιστικά στοιχεία αλλά και ιστορία. Ένα μέρος της ιστορίας του Υπουργείου Γεωργίας είναι το Κτήμα Συγγρού με τα 1.000 στρέμματα τα οποία κληροδότησε στο Υπουργείο και εν προκειμένω στο Γεωπονικό Ινστιτούτο Ερευνών η Ιφιγένεια Συγγρού, αφήνοντας μια παρακαταθήκη. Η παρακαταθήκη ήταν να δημιουργεί, να εκπαιδεύει καλούς γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Αυτό σήμερα γίνεται πράξη με τις δράσεις του Ινστιτούτου φέρνοντας σε επαφή, πολίτες, αστούς, με τη γη. Είχα την τύχη να συναντήσω τον Πρόεδρο και να μάθω για τις δράσεις του Ινστιτούτου και συγκεκριμένα ότι έχουν γίνει σεμινάρια οινολογίας, αμπελουργίας, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, βιολογικής καλλιέργειας, ανθοκομίας, δενδροκομίας, ελαιοκομίας, λαχανοκομίας, καλλιέργειας μανιταριών, μελισσοκομίας φυτοπροστασίας, ανθοδετικής και οικοτεχνίας, καθώς και ότι έχουν γίνει και σεμινάρια μεταποίησης προϊόντων για αγροτοβιομηχανίες, για ποτοποιία, για τυποποίηση και μάρκετινγκ γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Όλη αυτή η προσπάθεια δίνει γνώση αλλά και διέξοδο στους πολίτες- αστούς, δηλαδή στους κατοίκους της πόλης να βρουν εργασία και διέξοδο μέσα σε αγροτικά επαγγέλματα.

Αγαπητοί φίλοι, στην Ελλάδα της κρίσης εμείς οι Έλληνες θα δώσουμε τη λύση, δεν περιμένουμε από κανέναν ξένο να μας δώσει τη λύση. Η Ελλάδα μπορεί να ζήσει από τη γη και τις ομορφιές της. Να αποκτήσουμε ξανά διατροφική αυτάρκεια, να τυποποιήσουμε, όπως είπε και ο Υπουργός, τα αγροτικά μας προϊόντα, να προβάλλουμε την υψηλή διατροφική αξία την οποία έχουμε, να προβάλλουμε και να αναδείξουμε την βιοποικιλότητα, να αναδείξουμε την παραδοσιακή και τοπική μας κουζίνα, που είναι «ναυαρχίδα» για τον τουρισμό, όπως και η ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Προϋπόθεση για όλα αυτά, όπως έχω συζητήσει με τον Υπουργό κ. Αποστόλου, είναι η αναδιάρθρωση της νοοτροπίας των παραγωγών που αντί να κυνηγούν τις επιδοτήσεις, θα πρέπει να κυνηγούν την ποιότητα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου λοιπόν θα επενδύσει στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει και είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, χωρίς να μας επιβληθούν άλλα πρόστιμα. Η χρησιμοποίηση αυτών των εργαλείων παλαιότερα, οδήγησε τη χώρα να έχει 2,5 δις ευρώ πρόστιμα και ανακτήσεις και περιμένουμε και άλλα. Στόχος του κ. Αποστόλου και εμού είναι η χρησιμοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων να μην έχει πλέον επιβάρυνση στη χώρα. Και θα επενδύσουμε μέσω αυτών των εργαλείων στην καινοτομία, στις ομάδες παραγωγών, στα σχέδια βελτίωσης, με ελληνική προστιθέμενη αξία.

Οι εποπτευόμενοι οργανισμοί από το Υπουργείο – ένας από αυτούς είναι και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών – θα πρέπει να στρατευθούν προς αυτήν την προσπάθεια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com