Ομιλία του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην 5η Διακρατική Διάσκεψη των χωρών που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO., στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στις 20 Απριλίου 2015.

 

Αγαπητοί Δήμαρχοι,

Μέλη του δικτύου των 7 χωρών, εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας και Πολιτισμού της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κροατίας.

Εκπρόσωποι των εμβληματικών κοινοτήτων της Σόρια (Soria), της Πόλλικα (Pollica) του Σεφσαουέν (Chefchaouen), της Ταβίρα (Tavira), της Κορώνης και του Αγρού,

Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στη χώρα μου, με την ευκαιρία της 5ης διακρατικής συνάντησής μας, την οποία φιλοξενούμε με ιδιαίτερη χαρά στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είναι η πρώτη συνάντηση μετά τη συμμετοχή της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Κροατίας. Η Μεσογειακή μας οικογένεια έχει μεγαλώσει. Αριθμεί πλέον 7 κράτη και μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι για αυτό.
Σύντομα, η Ελλάδα συμπληρώνει ένα χρόνο συντονισμού του δικτύου των 7 χωρών.Ήταν μια περίοδος σημαντική, γιατί μπήκαν τα πρώτα θεμέλια αυτού του θεσμού, ο οποίος δοκιμάστηκε στην πράξη. Αναζήτησε συνεκτικά κοινά στοιχεία και διαμόρφωσε την ταυτότητά του. Ο σκοπός είναι να επιτελέσει το ρόλο του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ταυτόχρονα, ήταν μια περίοδος διερεύνησης, αναζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών που μπορούν να στηρίξουν τη κοινή μας δέσμευση για τη διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής. Ακολουθεί βέβαια η περίοδος συντονισμού από την Ιταλία. Στην EXPO του Μιλάνο θα μας δοθεί η ευκαιρία για 23 ημέρες να προβληθεί το δίκτυο των 7 εμβληματικών κοινοτήτων και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το KIP (Knowledge, Innovations, Policies and Territorial Practices for United Nations Millennium Platform) για αυτή τη φιλοξενία.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζετε, είχε αναλάβει τη δέσμευση να διαμορφώσει την ιστοσελίδα της Μεσογειακής Διατροφής. Μια δέσμευση την οποία και υλοποίησε. Η προβολή και η ανάδειξή της μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες των Υπουργείων μας, καθώς και άλλων συναφών φορέων και οργανισμών, είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στη διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής και των αξιών της.

Η Ελλάδα ως μέρος της διατροφικής κουλτούρας των λαών της Μεσογείου, συμβάλλοντας με τη παράδοση της γαστρονομικής της κληρονομιάς στη διαμόρφωση του μοντέλου της Μεσογειακής Διατροφής, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κάθε δράση που έχει στόχο να αναδείξει τη διατροφική αξία των αγροτικών της προϊόντων. Ενδιαφέρεται και για τη σύνδεσή τους με τον πλούτο των συνδυασμών της παραδοσιακής της κουζίνας. Γνωρίζουμε ότι η γαστρονομία είναι εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε ευρύ φάσμα τομέων της οικονομία. Τομείς όπως αυτός της εστίασης, του τουρισμού, των γεωργικών προϊόντων διατροφής και της έρευνας.

Να αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει εγγράψει περίπου 101 Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης. Έτσι καταλαμβάνει την 5η θέση στη λίστα με τα περισσότερα καταχωρημένα είδη διατροφής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα 29 ελαιόλαδα, 21 τυριά, 12 φρούτα, 11 ελιές και 28 όσπρια, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.
Η Μεσογειακή Διατροφή έχει καθοριστική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αειφορία. Έχει επίσης καθοριστική συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη, στη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια και στην απασχόληση.
Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το εγχείρημα θα το πετύχουμε μαζί. Έχουμε εργαλεία, αλλά πάνω απ’ όλα άμεση επικοινωνία και εξαιρετική συνεργασία με κοινό όραμα και στόχο.

Σήμερα είμαι εδώ για να δηλώσω με την παρουσία μου την απόλυτη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου, σε όλες τις προσπάθειες για τη διάδοση και τη διαφύλαξη της κοινής μας κληρονομιάς όπως αποτυπώθηκε στην UNESCO.

Φίλες και φίλοι,

Εύχομαι να έχετε μια εποικοδομητική συζήτηση για το κοινό μας αγαθό, τη Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελεί μέρος της ταυτότητάς μας και εύχομαι να απολαύσετε την επίσκεψή σας στην Αθήνα.

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com