Ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωινή Είδηση», στις 6 Φεβρουαρίου 2019 στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μαρία Αλεξάκη:

 Για το κλίμα που υπάρχει μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν:

 «Κατ΄αρχήν θεωρούμε θετικό το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Δεν περιμένουμε όμως τίποτε περισσότερο από αυτή τη συνάντηση με δεδομένο ότι η Τουρκία, όπως εκφράζεται δια του κ. Ερντογάν, είναι μια χώρα αναθεωρητική των διεθνών συμβάσεων και των διεθνών συνθηκών, που διέπουν τα σύνορά της με τους γείτονες. Η ρητορική του κ. Ερντογάν είναι συγκεκριμένη. Απλώς σ΄αυτή τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Παρά το ότι ο κ. Ερντογάν εμφανίσθηκε διαλλακτικός σε σχέση με την επίσκεψή του στην Αθήνα, τα ζητήματα τα έβαλε.

 Επιμένει με το γνωστό παζάρι να βάζει  στην ίδια ζυγαριά το θέμα των μουφτήδων στη Θράκη, με το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Το ότι η Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή είναι μια παρανομία που συντελείται από την Τουρκία. Η εκλογή των μουφτήδων που επιζητεί δεν έχει καμία βάση. Οι μουφτήδες είναι ιεροδίκες και άρα δημόσιοι υπάλληλοι και ως τέτοιοι διορίζονται από το κράτος. Οι αλλαγές δε, οι οποίες πρόσφατα έγιναν σε σχέση με τη σαρία, συνάδουν πλήρως με το ελληνικό και διεθνές δίκαιο.

Σε ότι αφορά στην απόδοση ασύλου σε Τούρκους πολίτες, οφείλω να σημειώσω ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, συνεπώς το να δοθεί ή όχι άσυλο στους αιτούντες είναι αποκλειστικά  δικό της θέμα, αντιθέτως δεν συμβαίνει το ίδιο στη γειτονική χώρα»

Για την εσωτερική πολιτική σκηνή και την ένταση στις σχέσεις των ΑΝ.ΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ:  

«Δεν εκβιάζουμε κανέναν, αλλά και δεν εκβιαζόμαστε. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ουσιαστικά  ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος το άρθρο 52 και το άρθρο 60, παράλληλα με την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής του 2013 υπάρχει Κ.Ο με 5 βουλευτές. Σ΄αυτή συμπεριλαμβάνεται ο κ. Αριστείδης Φωκάς. Ο κ. Παπαχριστόπουλος έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έδρα. Ο κ. Ζουράρις ανήκει στην Κ.Ο. των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ως συνεργαζόμενος, προερχόμενος από την «Πυρίκαυστο» Άλλωστε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατεβήκαμε στις εκλογές με την επωνυμία Εθνική Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία. Επιπλέον ο κανονισμός της Βουλής δεν μπορεί να ερμηνεύεται a la carte.Σε άλλες περιπτώσεις έτσι και σε άλλες αλλιώς. Σαν παράδειγμα σας λέω ότι, ο κανονισμός της Βουλής δεν λέει ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι εκφράζουν τις πλειοψηφίες εκάστοτε , αλλά λέει ότι ο κάθε βουλευτής ψηφίζει ξεχωριστά. Ελαστικά ερμηνεύτηκε  ότι μπορεί να τον εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Εκεί γίνεται ελαστική ερμηνεία και δεν γίνεται στο άρθρο 15;  Αν είναι δυνατόν.

Εμείς, ως Κ.Ο., θα στηρίξουμε ότι  θετικό μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματική βάση έχουμε προχωρήσει και θα καταψηφίσουμε όσα θεωρούμε ότι δεν συνάδουν με τις προγραμματικές δηλώσεις που από κοινού κάναμε.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com