Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ 25.08.2009

Για την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ισχύει το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Κάηκε η Ελλάδα το 2007, τσουρουφλίστηκε το 2008 και αποτεφρώθηκε το 2009, γιατί τα κονδύλια για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών ήταν μειωμένα.

Ποιος δεν έχει υπόψη του το «πυρ, γυνή και θάλαττα»;Πιστεύω κανείς. Δεν είναι τυχαίο που από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, διασώθηκε αυθεντικά αυτό το γνωμικό, που επισημαίνει για το που πρέπει  να δείχνουμε ιδιαίτερο σεβασμό, σοβαρότητα και προσοχή. Δεν είναι τυχαία και η σειρά επικινδυνότητας που σαφώς δεν έχει να κάνει με την ηχητική της φράσης. Όποιος βίωσε πυρκαγιά γνωρίζει πολύ καλά την αστραπιαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της, την  παμφάγα δύναμη της όσο υπάρχει καύσιμος ύλη, γι’αυτό έχει και την πρωτοκαθεδρία στην προσοχή μας. Τις πυρκαγιές και κυρίως τις δασοπυρκαγιές τις σβήνεις εν τη γενέσει τους, διαφορετικά το μόνο που μπορείς να κανείς είναι να περιορίσεις τις ζημιές τους.
Δασοπυρκαγιές είχαμε και θα έχουμε με αυξανόμενο ρυθμό σ’όλο τον πλανήτη όσο τον ερημοποιούμε αλλάζοντας τις κλιματολογικές συνθήκες. Κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο δάσους, που καίγεται μας αφαιρεί οξυγόνο προσθέτοντας μας διοξείδιο του άνθρακα, αλλάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής και αθροιστικά το κλίμα του πλανήτη.
Σίγουρα πίσω από αυτή την οικολογική καταστροφή υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως η καταστροφική ξύλευση του Αμαζονίου και οι οικοπεδοποιήσεις εκτάσεων. Πρόσφατα είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ κυρίως στην Φλώριδα και  την Καλιφόρνια, στην Ισπανία και την Κορσική.  Ίσως όλα αυτά να ακούγονται υπερασπιστικές αιτιολογίες αθώωσης των ελληνικών κυβερνήσεων, για τις ετήσιες καταστροφές που υφίσταται η χώρα μας από τις πυρκαγιές. Φταίει η ξηρασία, φταίει ο «στρατηγός άνεμος» κλπ. Ναι έχουν ευθύνη αυτοί οι παράγοντες αλλά κυρίως ευθύνεται η έλλειψη πρόληψης και σχεδίου συντονισμού. Και εδώ βρίσκεται η διαφορά μας από τις άλλες χώρες που ζουν τον πύρινο εφιάλτη από τυχαία γεγονότα.
Για την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή ισχύει το «δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Κάηκε η Ελλάδα το 2007, τσουρουφλίστηκε το 2008 και αποτεφρώθηκε το 2009, γιατί τα κονδύλια για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών ήταν μειωμένα.
Γιατί να νοικιάσουμε πυροσβεστικά εναέρια μέσα, αφού έχουμε βροχές στις αρχές του καλοκαιριού; Φυσικά μετά δεν βρίσκουμε, διότι αυτά ενοικιάστηκαν από άλλες χώρες.
Γιατί να προσλάβουμε  με σύμβαση αορίστου χρόνου τους 5.500 δασοπυροσβέστες, αφού έχουμε οικονομική κρίση; Αυτοί όμως, τους νεκρούς μήνες του χρόνου, θα καθάριζαν  τα δάση και θα επόπτευαν  τις περιοχές, ώστε να είναι έτοιμοι την κρίσιμη στιγμή  να εφαρμόσουν το σχέδιο «Ξενοκράτης» και θα στελέχωναν τα πυροφυλάκια.
 Αναρωτιέμαι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου θα προχωρήσει στην απλή εξίσωση «κόστους – οφέλους», δηλαδή τι χρήματα εξοικονόμησε και πόσο στοιχίζουν οι περιβαλλοντικές και οι ιδιωτικές περιουσίες που χάθηκαν και η αποκατάστασή τους; Φοβάμαι ότι αν το πράξει  θα ανακαλύψει ότι για τον ψύλλο έκαψε τον αχυρώνα.
Αναρωτιέμαι
 επίσης, γιατί η ΔΕΗ δεν είναι υποχρεωμένη να αποψιλώνει τις εκτάσεις γύρω από τους πυλώνες υψηλής τάσης και τις οδεύσεις τους;
Αναρωτιέμαι
 ομοίως, γιατί οι  ΟΤΑ να μην είναι υποχρεωμένοι να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες στα περιαστικά δάση και οι ιδιώτες να μη καθαρίζουν  και να αποψιλώνουν τα οικόπεδά τους με ποινή προστίμου; Πού υπάρχει ολοκληρωμένο δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και η απαγόρευση στάθμευσης αυτοκινήτου 3 μέτρα δεξιά και αριστερά, με ποινή αφαίρεσης πινακίδων για 2 μήνες σε όλες τις  πόλεις της Ελλάδας;
΄Έρχομαι τώρα στο διαχρονικό έγκλημα έλλειψης άϋλων υποδομών στην χώρα μας. Δεν έχουμε εν έτει 2009 ολοκληρωμένο αστικό, αγροτικό και δασικό κτηματολόγιο. Δεν έχουμε ολοκληρωμένους χάρτες  χρήσεων γης ανά την επικράτεια. Δεν έχουμε προβλέψει ζώνες ενεργού πολεοδομίας. Δεν απαγορεύουμε την εκτός σχεδίου δόμηση για κατοικία και σε αντιστάθμισμα να θεσμοθετήσουμε  την οργανωμένη δόμηση δίνοντας φτηνή πολεοδομημένη γη με υποδομές, με ζώνες πυροπροστασίας, με δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών, με οδούς πρόσβασης.  
Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα αστικά κράτη, αξία στην ιδιοκτησία δίνει το κράτος. Δυστυχώς είμαστε στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αλλά δεν έχουμε  αστικοποιηθεί, γι’ αυτό βλέπεις βίλες αυθαίρετες μέσα στα δάση, χωρίς δρόμους πρόσβασης για τα πυροσβεστικά, που όταν καούν ζητούν και παίρνουν αποζημίωση απο το κράτος.
Κατά την άποψη μου ο μόνος τρόπος για να καταργήσουμε την αυθαιρεσία, είναι με την απλοποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού που να καθορίζει τον όγκο του κτιρίου και το ύψος. Τίποτε άλλο! Να επανέλθουμε στην προ του 1963 κατάσταση. Π.χ έχεις  40% κάλυψη, ύψος επτά μέτρα. Τίποτε άλλο.  Επίσης επέκταση της ευθύνης όχι στο κράτος αλλά στο μηχανικό και τον ιδιοκτήτη για όλη τους τη ζωή. Κανένας μηχανικός δεν θα αυθαιρετήσει. Επιπλέον βαριά τιμωρία με αφαιρέσεις, υψηλό πρόστιμο και άμεση κατεδάφιση. Η άμεση κατεδάφιση έχει να κάνει με ανεξάρτητο Οργανισμό που θα έχει όλα τα στοιχεία και όλα τα εργαλεία για να μπορεί όπου υπάρχει αυθαίρετη δόμηση να την κατεδαφίζει. Αυτός ο νόμος ήταν ο νόμος της Βάσως Παπανδρέου, ψηφίσθηκε τον Οκτώβριο του 2003 και ήταν να εφαρμοστεί το Μάρτιο του 2004. Ο κ.Σουφλιάς έδωσε παράταση άλλους έξι μήνες και μετά τον κατήργησε. Δηλαδή κάναμε ένα βήμα μπροστά  και τρία πίσω. 
Προσγειώνεσαι με το αεροπλάνο στην Αθήνα και λες: «Μα, τι παζάρι του Καραγκιόζη είναι η Αττική;». Προσγειώνεσαι στο Βερολίνο, στη Στουτγγάρδη,  στη Βοστόνη, κατεβαίνεις στο ΄Αμστερνταμ, στο Μόντρεαλ, στη Μελβούρνη και βλέπεις από πάνω ότι υπάρχουν χωριά μέσα στα δάση. ΄Όταν βαδίζεις στις Autobahn δεν τα βλέπεις πουθενά, γιατι υπάρχει πολεοδομημένη γη, υπάρχει οργανωμένη δόμηση. Αντιθέτως, όλοι οι οικισμοί που λίγο έλειψε να καούν στην Αττική ήταν αυθαίρετη δόμηση εκτός σχεδίου, που εκ των υστέρων ονομάστηκε οικισμός.                                      Αυτά όμως για να γίνουν χρειάζονται διακομματική συναίνεση και συνεννόηση, την οποία το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου θα την επιδιώξουν. Αλλοιώς ψήφισε ΝΔ, αν δεν καείς φέτος θα καείς σίγουρα του χρόνου.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com