Ο Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Σγουρίδης στην εκπομπή ActionWeekend, στον Action24, την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 , στις 8.30π.μ.
Αποτιμά την υπάρχουσα κατάσταση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα, μιλά για τις αποζημιώσεις και τα δικαιώματα ενισχύσεων και τις ενέργειες που γίνονται και προς την κατεύθυνση των γειτονικών χωρών Βουλγαρίας και Τουρκίας, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε παρόμοια προβλήματα.
«Σε ότι αφορά την τεράστια καταστροφή στο νομό Σερρών, θεωρώ χειρότερη την κατάσταση σήμερα από ότι ήταν όταν τον επισκέφθηκα στις 14 Μαρτίου και αυτό γιατί λειώνουν τα χιόνια στη Βουλγαρία και αφήνοντας τα νερά οι γείτονες, πλημμύρισε η λίμνη Κερκίνη, άνοιξαν τα φράγματά της, οι λίγες επιδιορθώσεις που έγιναν στις όχθες του Στρυμόνα στις περιοχές που είχαν πλημμυρίσει κατέρρευσαν, δε προλάβαμε να ανοίξουμε το στόμιό του προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα νερά να συνεχίζουν να χύνονται στον κάμπο.
Η προοπτική αποκατάστασης επιβάλλει, όταν τα πλημμυρικά φαινόμενα αυτής της κακής περιόδου που είχαμε σταματήσουν, – και οι προβλέψεις των ειδικών για νέες βροχοπτώσεις στη Βουλγαρία και Ρουμανία δεν μας εφησυχάζουν – τον καθαρισμό της λίμνης Κερκίνης, την ενίσχυση των υπαρχόντων παρόχθιων φραγμάτων και την κατασκευή όλων των απαραίτητων έργων διάνοιξης του στομίου του Στρυμόνα, προκειμένου να γίνεται η παροχέτευση του νερού κανονικά.
Αυτό που μπορώ να πώ εγώ για τους αγρότες είναι ότι κατ΄αρχήν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ότι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης όσοι καλλιεργούν πάνω από 150 στρέμματα, επειδή δεν θα μπορέσουν να κάνουν δεύτερη σπορά, όπως υποχρεούνται από τη νέα ΚΑΠ για να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και να πάρουν το ‘πρασίνισμα’.
Οι έχοντες λιγότερα από 150 στρέμματα, εκτιμώ ότι θα μπορέσουν να κάνουν πρώτη καλλιέργεια έστω και βαμβάκι.
Εκτιμώ ότι υπάρχου 300 – 400 χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα, εκτός από το νομό Σερρών, στα τενάγη των Φιλίππων, στον Έβρο, στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, εάν διαιρέσετε με 50 έως 100 στρ. θα δείτε πόσους αγρότες αφορούν οι αποζημιώσεις. Στην ερώτησή σας εάν τα χρήματα υπάρχουν, ή εάν θα αναζητηθούν από την Ευρώπη, σας απαντώ ότι, αυτές οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να δοθούν από την Ευρώπη. Μόνο από το εθνικό απόθεμα.
Πράγματι τα χρήματα έχουν δεσμευθεί λόγω της δυσχέρειας που υπάρχει στα διαθέσιμα του κράτους. Έχουν δεσμευτεί όμως σε repos με καλύτερη απόδοση και μπορούν να ρευστοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή. Προηγουμένως όμως πρέπει να καταμετρήσουμε τις ζημιές.
Το εργαλείο που έχουμε, όταν όλα τα φαινόμενα κοπάσουν, είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μέσα από το ΠΑΑ 2015- 2020 θα μπορούμε να δώσουμε σε όλες αυτές τις περιοχές στοχευμένα έργα που θα φτάνουν μέχρι και την εκπαίδευση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ως στόχοι – δράσεις , από εκεί και πέρα οι περιοχές τα εξειδικεύουν και εμείς επί των εξειδικεύσεων των περιοχών εντάσσουμε τα έργα.
Σε ότι αφορά την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο βαθμό που αυτές οφείλονται στην πολιτική των γειτονικών χωρών, πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει σύσκεψη σε υψηλό επίπεδο με τη Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία.
Η μεν Βουλγαρία έχει ιδιωτικοποιήσει τα ενεργειακά της φράγματα με αποτέλεσμα να γεμίζουν τους ταμιευτήρες τους στο 90 – 95%, ενώ σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες επιτρέπεται πληρότητα γύρω στο 65%, ώστε να μπορούν στις περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών να απορροφήσουν ποσότητα νερού και να μην την αφήσουν να τρέξει προς τα κάτω. Η πληρότητα των βουλγαρικών φραγμάτων τα καθιστά ανίκανα να συγκρατήσουν ποσότητες νερού σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη δική μας τεράστια επιβάρυνση.
Έχουμε κάνει ήδη εγώ και ο κ. Αποστόλου ένα υπόμνημα στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Άμυνας.
Ειδικά στην περιοχή του Έβρου, ο οποίος αποτελεί και σύνορο, λόγω της κίνησης της γής ο ποταμός κινείται προς την πλευρά της Ελλάδας και ενώ εμείς μιλάμε για Ελληνική και Τουρκική όχθη, οι Τούρκοι μιλούν για Ανατολική και Δυτική όχθη. Εάν δεν συμφωνήσουν τα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να καθαρίσουν οι νησίδες και να ξηλευθούν τα δέντρα που υπάρχουν σ΄αυτές και δημιουργούν προσκόμματα στη ροή του ποταμού κάθε χρόνο λόγω της κίνησης της γής, όπως προανέφερα, το πρόβλημα θα το έχουμε εμείς.
Κύριε Λιάρο, κύριε Γιακουμή, σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία.