Παναγιώτης Σγουρίδης (Αντιπρόεδρος ΑΝΕΛ, πρώην Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών) στο Stigma Radio Zakynthos στις 16 Φεβρουαρίου 2018:

«Αν θελήσουμε εμείς να δημιουργήσουμε θερμό επεισόδιο με τη Τουρκία, μπορούμε να πάμε στα Ίμια, και να υψώσουμε εκεί την Ελληνική σημαία, ο καθένας μπορεί να το κάνει. Δεν θέλουμε να δώσουμε τροφή στη Τουρκία και δεν το κάνουμε, άλλωστε ούτε οι Τούρκοι μπορούνε να πάνε στα Ίμια και να υψώσουν τη δική τους σημαία.

Ασφαλώς και τα Ίμια είναι Ελληνικό έδαφος, καθημερινά περιπολούν την περιοχή πλοία του ΝΑΤΟ και σκάφη του Λιμενικού μας σώματος. Είναι Ελληνικό έδαφος και θα το προστατεύσουμε εφόσον χρειαστεί, είναι και Ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό επιδιώκουμε να περάσουμε στους εταίρους μας.

Οι Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί και ψάχνονται για ένα έστω και ολίγων ωρών ή ημερών, θερμό επεισόδιο με εμάς. Δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι τους, ας τους αφήσουμε να πνιγούν στα προβλήματά τους.

Η Τουρκία βρίσκεται υπό πίεση, σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ σε ένα πολύ κακό σημείο. Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να βρει διέξοδο προκαλώντας ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα. Αν εμείς παίξουμε το παιχνίδι της και εμπλακούμε σε ένα θερμό επεισόδιο, τότε μετά το τέλος ενός τέτοιου επεισοδίου, θα αλλάξουν διεθνείς συνθήκες, θα δημιουργηθούν νέα τετελεσμένα και θα συρθούμε στο τραπέζι του διαλόγου με τη Τουρκία, για θέματα που δεν υφίστανται για εμάς και αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε.

Η Τουρκία δεν θέλει πλέον να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα δεν έχει σημασία για αυτούς το Ελληνικό βέτο, δεν τους απασχολεί γενικότερα η θέση της Ευρώπης.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια έγινε μείωση της σπατάλης των στρατιωτικών εξοπλισμών, αλλά οι ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται στο «πικ» του αξιόμαχού τους.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μια κάθετη διαφωνία στο ζήτημα των Σκοπίων. Δεν επιθυμούμε συμφωνία με ονομασία που να εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία. Το Σύνταγμα των Σκοπίων έχει μια επεκτατική τάση, με αναφορές για Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί γείτονες, από εμάς εξαρτάται η ευημερία των Σκοπίων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους τα δώσουμε όλα και να μην πάρουμε τίποτα. Οι ΑΝΕΛ δεν είμαστε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές.

Μέγα σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Χάθηκαν πολλά δις ευρώ και θα πρέπει να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα από την εταιρία. Το θέμα θα ξεκαθαρίσει στη Βουλή, εκεί θα αποφασισθεί αν θα επιστραφεί η δικογραφία λόγω παραγραφών στη Δικαιοσύνη, για να συνεχίσει την έρευνά της, μέχρι την πλήρη διαλεύκανση.»

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com