Παναγιώτης. Σγουρίδης στην ΑΥΓΗ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση: “Απαράδεκτη η στάση της Ν.Δ.”

Από την εφημερίδα ΑΥΓΗ της 1ης Νοεμβρίου 2018

Στην τελική ευθεία η πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την Αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει από το συνέδριο του 2016 – Ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών * “Όχι” στην αλλαγή των άρθρων για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας * “Ναι” σε μη κρατικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα καλύπτουν το 15% των θέσεών του, με υποτροφίες για πολύτεκνους και οικονομικά ασθενείς –

 Στην τελική ευθεία προετοιμασίας και της δικής τους πρότασης για τη συνταγματική αναθεώρηση βρίσκονται οι ΑΝ.ΕΛΛ. έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες ήδη από το τελευταίο συνέδριό τους στα τέλη του 2016. Οι προτάσεις των ΑΝ.ΕΛΛ. ταυτίζονται σε αρκετά σημεία με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, αλλά διαφοροποιούνται και σε σημαντικά ζητήματα, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ή τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης επικρίνει τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη». «Αντί να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε πώς θα κάνουμε μια ουσιαστική, πραγματική αναθεώρηση του συντάγματος, η Ν.Δ. επιλέγει να κάνει αντιπολίτευση κάθε στιγμή» επισημαίνει ο Π. Σγουρίδης.

Δημοσιοποίηση του μετοχολογίου των επιχειρήσεων ΜΜΕ

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. υπογραμμίζουν την ανάγκη να αλλάξει το άρθρο του συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, ώστε να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα τακτικά δικαστήρια χωρίς ανάμειξη της Βουλής. Επίσης προτείνουν αλλαγές στο καθεστώς των επιχειρήσεων ΜΜΕ ώστε να δημοσιοποιούνται το μετοχολόγιό τους και η οικονομική τους κατάσταση πριν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, να μην έχουν διαφορετική δανειοδοτική αντιμετώπιση και να καταργηθούν οι προνομιακές διαφημίσεις.

Βάρος δίνουν οι ΑΝ.ΕΛΛ. και στον τομέα της Δικαιοσύνης, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να προσφύγουν σε αυτή χωρίς οικονομικούς περιορισμούς και να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος για την εξέλιξη των δικαστών. Επίσης προτείνουν όλα τα κακουργήματα να δικάζονται από μεικτά ορκωτά δικαστήρια.

Απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό

Οι ΑΝ.ΕΛΛ. τάσσονται υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του με τρόπο που το πολίτευμα να παραμένει Προεδρευομένη Δημοκρατία, δίνοντάς του για παράδειγμα δυνατότητα να προκαλέσει δημοψήφισμα. Επίσης ζητούν δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων στις χώρες όπου διαμένουν και βουλευτές που να προέρχονται από την ομογένεια, καθώς και εξίσωση των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών.

Μη κρατικά ΑΕΙ

Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του συντάγματος, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα παρέχουν υποτροφίες για το 15% των θέσεών τους σε ειδικές κατηγορίες φοιτητών που προέρχονται από πολύτεκνες ή οικονομικά ασθενείς οικογένειες.

“Δεν σκαλίζεις πράγματα που ισχύουν εδώ και αιώνες”

Την ίδια ώρα, και πάλι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν υποστηρίζουν αλλαγή των διατάξεων του συντάγματος για τις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας στην κατεύθυνση του ουδετερόθρησκου κράτους. «Δεν σκαλίζεις πράγματα που ισχύουν εδώ και αιώνες» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Π. Σγουρίδης παρατηρώντας ότι ζητήματα όπως ο πολιτικός όρκος έχουν αντιμετωπιστεί μέσω της προαιρετικότητας.

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com