ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ 2007

ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ  ΣΤΙΣ 19-05-2007

 

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
 το Κόμμα μας έχει δύο συνιστώσες: αφ’ ενός είναι ένα Κόμμα εξουσίας και εκφράζει έναν στους δύο ΄Ελληνες, αφ’ ετέρου είναι ένα Κόμμα του ευρύτερου αριστερού χώρου. Αυτός ο δυϊσμός , αυτό το δισυπόστατο του δίνει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα, όπως να μπορεί να υλοποιήσει αρχές και οράματα, παραδείγματος χάρη εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών, εμείς ήμασταν οι αρχιτέκτονες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εφαρμογή κοινωνικών θεσμών, εμείς ήμασταν οι αρχιτέκτονες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εμπέδωση κανόνων της αγοράς, εμείς ήμασταν εκείνοι που βάλαμε κανόνες στην αναρχία για να μπορέσει να μπει η χώρα στην ΟΝΕ.

Αλλά ενέχει και μειονεκτήματα. Δεν μπορεί να υπόσχεται όλα σε όλους. Αυτό που μπορούν να κάνουν τα άλλα κόμματα, τα μικρότερα της αριστεράς ή της άκρας δεξιάς ή η Νέα Δημοκρατία. Πρέπει να έχει διακριτές προτάσεις και να διεκδικεί διακριτά πράγματα.

Επίσης υποχρεούται να ακολουθεί την ευρύτερη πορεία της αριστεράς. Σήμερα η αριστερά παγκοσμίως, αλλά και κυρίως στην Ευρώπη ψάχνει να βρει το νέο διακύβευμα. Η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα , η μόρφωση, η δικαιοσύνη, αυτό που εκφράζεται από τη λέξη ευημερία έχουν κατά κάποιο τρόπο επιτευχθεί.

Σήμερα ποιο είναι το νέο διακύβευμα της αριστεράς; Ποιο είναι αυτό το διακύβευμα που πραγματικά θα μπορέσει να συγκινήσει τις κοινωνίες, να τους βγάλει έξω από το καβούκι τους;

Αγαπητοί σύντροφοι, η κοινωνία που το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε στην Ελλάδα είναι μια κοινωνία που έχει λύσει σχεδόν τα κύρια προβλήματά της. Έχει ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο ποιοτικά και η παραοικονομία της δίνει την δυνατότητα για μικρές πολυτέλειες, όπως τα πολλά κινητά στην οικογένεια, το αυθαίρετο εξοχικό, το δεύτερο μικρό αυτοκίνητο. Αλλά όλες αυτές οι καταναλωτικές συνήθειες δημιουργούν και νέες ανάγκες.

Ο πλούτος γεννιέται γύρω από τον πολίτη και ο πολίτης θέλει να τον δοκιμάσει. Θέλει να τον αγγίξει. Επίσης οι αλλαγές στη δομή της οικονομίας οδηγούν σε μια νέα γκάμα πτωχών, τους νεόπτωχους.

΄Ετσι λοιπόν, η κάθε ελληνική οικογένεια σήμερα έχει εξατομικευμένα προβλήματα και σε αυτά περιχαρακώνεται. Αυτό ακριβώς είναι και ένα στοιχείο που την συντηρητικοποιεί. Και εκεί πάνω έρχεται η δεξιά , η οποία είναι καλύτερος διαχειριστής της ατομικής ελπίδας, λέγε με ρουσφέτι, να μπορεί να επαγγέλλεται ελπίδες.

Σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι μια βιομηχανία ελπίδα και άσχετα αν μπορεί να τις πραγματοποιήσει. Παράλληλα η προσθήκη πρόσθετων βαρών στην ελληνική οικογένεια, η κυβέρνηση την έχει φορτώσει με βάρη, ουσιαστικά την οδηγεί επίσης στην συντηρητικοποίηση. Ο λαός όσο καταπιέζεται οικονομικά τόσο συντηρητικοποιείται.

Εμείς για να αποδομήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει να αποκαλύψουμε αυτό το παιχνίδι. Τη βιομηχανία ελπίδας την οποία δημιουργεί, αλλά και ότι μέσα από την οικονομική καταπίεση τον οδηγεί να είναι περισσότερο πειθήνιος σε κάποια δικά της κελεύσματα.

Πρέπει λοιπόν, να δώσουμε περιεχόμενο- και τελειώνω μ’ αυτό- στο σύνθημα Δίκαιη Κοινωνία. Και πιστεύω ότι το δυνατή Ελλάδα, αποδυναμώνει το σύνθημα: Δίκαιη Κοινωνία.

Θυμάστε, ξεκινήσαμε με αλλαγή , εκσυγχρονισμό, πρέπει να περάσουμε στη δίκαιη κοινωνία. Το δίκαιη κοινωνία, δυνατή Ελλάδα, αποδυναμώνει αυτό που θέλουμε να δώσουμε πραγματικά. Και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δίκαιη κοινωνία σημαίνει αξίες, σημαίνει ίσες ευκαιρίες, δίκαιη αναδιανομή και σπάσιμο ταμπού. Η δήθεν δωρεάν παιδεία, η δήθεν δωρεάν υγεία επιβαρύνει 60% επιπλέον το ελληνικό νοικοκυριό.

΄Αρα λοιπόν κάπου πρέπει να απομυθοποιήσουμε αυτού του τύπου το δήθεν δωρεάν. Και σε όλους τους Έλληνες πρέπει να καταστήσουμε σαφές, ότι δεν υπάρχουν αριστερά προβλήματα, υπάρχουν αριστερές λύσεις. Και το ΠΑΣΟΚ εγγυάται για τις λύσεις αυτές.

 

Σας ευχαριστώ

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com