Π. Σγουρίδης: «Θα ψήφιζα το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά όχι την υιοθεσία». Δεκ 18, 2015 – 10:19. Συνέντευξη στον ΑΘΗΝΑ 9,84
Δεκ 18, 2015 – 10:19
“Θα ψήφιζα το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Εκείνο που δεν θα ψήφιζα είναι η υιοθεσία”, δηλώνει στον ΑΘΗΝΑ 9.84 ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτης Σγουρίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: “δεν θα δεχόμουν το μεγάλωμα ενός παιδιού σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον”.
Ο κ. Σγουρίδης προανήγγειλε τη δημιουργία στον Ελαιώνα ενός νέου Ελευθέριος Βενιζέλος, που θα απεγκλωβίσει -όπως είπε-, όλη την Αττική σχετικά με την κυκλοφορία των υπεραστικών ΚΤΕΛ και των διεθνών γραμμών.
Για την ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων της χώρας, είπε πως τα χρόνια της παιδικής αθωότητας τελείωσαν. Αναλυτικά, είπε:
«Ξεπερνάμε κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες, για να φτάσουμε στο τέλος της συμφωνίας την οποία υπογράψαμε. Υπάρχουν γραφειοκρατικές δυσκολίες, με την έννοια ότι κάποια θέματα θα πρέπει να συντονιστούν και κάποια ζητήματα να επιλυθούν. Η διαφορά με το 2015, είναι ότι τότε βαδίζαμε στο άγνωστο. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να υλοποιήσουμε αυτά που υπογράψαμε. Η υλοποίησή τους έχει ένα βάθος χρόνου. Το βάθος χρόνου αυτό είναι το 70% -όπως είπε ο κ. Σταθάκης-, μέχρι τον Φεβρουάριο και υπολογίζω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου, να υπάρχει και το υπόλοιπο 30%. Παράλληλα, όμως, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, όπως το παράλληλο πρόγραμμα, θα λυθούν κάποιες γραφειοκρατικές δυσκολίες που ταλαιπωρούσαν τον πολίτη, οπότε θα δώσουν πρόσοδο και όφελος στην ελληνική κοινωνία. Αυτή τη στιγμή, πάμε να βάλουμε το κράτος να δουλέψει ξανά, στην κατεύθυνση όπου η επιχειρηματικότητα θα απελευθερωθεί».
Δημοσιογράφος: Παράλληλα μεν, όχι μονομερώς δε…
Π. Σγουρίδης: «Φυσικά και όχι. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι μονομερώς. Τα χρόνια της παιδικής αθωότητας έχουν τελειώσει».
Και πρόσθεσε: «Χτες είχα μια συνάντηση για το θέμα του Ελαιώνα, που θα απεγκλωβίσει όλη την Αττική, ως προς το θέμα της κυκλοφορίας των υπεραστικών ΚΤΕΛ, αλλά και των διεθνών γραμμών. Θα δημιουργηθεί ένας νέος “Ελευθέριος Βενιζέλος” στον Ελαιώνα, που θα είναι μόνο για τις υπεραστικές συγκοινωνίες. Αυτά ήταν κολλημένα, γραφειοκρατικά και τώρα ξεκινάνε».
* Για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων:
«Από τη στιγμή που το αποφασίσαμε, έπρεπε να γίνει. Τα χρόνια της παιδικής αθωότητας τελείωσαν. Εάν ακολουθήσουμε μέσα από μια κοινωνική πολιτική την πορεία μας προς το λιμάνι, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα για τη χώρα. Αν θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι ένα καράβι, η ρότα του καραβιού προς το λιμάνι έχει χαραχτεί. Οι ναύτες μπορεί να πηγαινοέρχονται μέσα στο καράβι, δεν επηρεάζουν όμως την πορεία του. Από εκεί και πέρα, πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει κοινωνικό κράτος μέσα στο καράβι».
* Για το σύμφωνο συμβίωσης:
«Εγώ το σύμφωνο συμβίωσης θα το ψήφιζα, δεν υπάρχει περίπτωση. Το κάνω συνειδητά, λέγοντας ότι εκείνο το οποίο δεν θα ψήφιζα ήταν η υιοθεσία. Σε καμία περίπτωση. Θεωρώ ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο σημείο αυτό -εφόσον αρθούν οι αμφιβολίες ότι υπάρχουν κάποιες κρυφές διατάξεις για έμμεση υιοθεσία-, νομίζω ότι δεν έχουν πρόβλημα να το ψηφίσουν. Έχω συζητήσει με τους περισσότερους και μου έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι προς θετική κατεύθυνση το σύμφωνο συμβίωσης. Λύνει γραφειοκρατικά προβλήματα. Δεν θα δεχόμουν το μεγάλωμα ενός παιδιού σε ένα αρρωστημένο περιβάλλον. Και αυτό το καταλαβαίνουν οι περισσότεροι. Ποιος είναι ο πατέρας, ποιος η μητέρα; Αυτά είναι πράγματα που εγώ, επειδή είμαι και μεγάλος ηλικιακά, δεν μπορώ ακόμα να τα κατανοήσω. Δεν πάνε στο ελληνοχριστιανικό μου ήθος».
* Για το προσφυγικό:
Δημοσιογράφος: Η Frontex πρέπει να έχει παρουσία και δικαίωμα μονομερούς δράσης, κατά περίπτωση;
Π. Σγουρίδης: «Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να υπάρχει μια Frontex, η οποία να κάνει και μονομερώς επεμβάσεις στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε και μια Ευρώπη, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί. Θα έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι “Ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης”. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε κοινή δημοσιονομική πολιτική, κοινή εισοδηματική πολιτική. Ας πούμε ότι έχουμε ενιαία νομισματική πολιτική. Εισοδηματική και δημοσιονομική δεν έχουμε. Άρα, η Ευρώπη δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορούμε να έχουμε α λα καρτ τη φύλαξη των συνόρων μας… Στο θέμα της Frontex, από τη στιγμή που μπαίνει το στοιχείο ότι θα πρέπει -όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος δηλαδή-, να υπάρχει και συναίνεση του κράτους – μέλους, εκεί δεν υπάρχει ζήτημα. Και εμείς ζητήσαμε τη βοήθεια της Frontex, γιατί κάπου υπάρχουν και παρεξηγήσεις… Ζητήσαμε Frontex η οποία να είναι από 1500 άτομα και μας έδωσαν μόνο 150. Ζητήσαμε να υπάρχουν στρατιώτες της Frontex και μας έδωσαν μόνο 40. Ζητήσαμε τη βοήθειά της και η Frontex δεν ανταποκρίθηκε. Άσχετα τι λένε. Φρουρούσαν τα σύνορα των Σκοπίων. Η Frontex έκανε περιπολίες και φρόντιζε να μην υπάρχει εισδοχή προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς τα Σκόπια. Το θέμα των προσφύγων είναι ένα τεράστιο θέμα. Η παγκόσμια ιστορία έχει αλλάξει από προσφυγικές ροές, από μετακινήσεις πληθυσμών. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα τέτοιο σημείο, όχι σε τόσο μεγάλη έκταση. Πιστεύω ότι είναι ελέγξιμο, αλλά τα διεθνή συμφέροντα δημιουργούν την πηγή του κακού».
Δημοσιογράφος: Συμφέρει και την Ελλάδα τα σύνορά της να είναι ευρωπαϊκά;
Π. Σγουρίδης: «Φυσικά, αλλά όχι α λα καρτ. Όταν υπάρχει διένεξη Ελλάδας – Τουρκίας, όταν υπάρχει παράβαση και παραβίαση του εναερίου χώρου της Ελλάδας, να έρθουν οι Ευρωπαίοι να το φυλάξουν κι αυτό. Γιατί και τα δικά μας εναέρια σύνορα είναι ευρωπαϊκά. Δεν το κάνουν όμως. Επειδή έχουν “υποστεί” το θέμα των προσφύγων στις δικές τους χώρες και επειδή οι αντιπολιτεύσεις έχουν ξεσηκωθεί εναντίον των κυβερνήσεων, εκεί έρχονται να φυλάξουν τα σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και αυτά ευρωπαϊκά σύνορα».
http://www.athina984.gr/2015/12/18/p-sgouridis-tha-psifiza-to-symfono-symviosis-alla-ochi-tin-yiothesia/