Σημεία από τη Συνέντευξη του Παναγιώτη Σγουρίδη, στην εκπομπή «Πολιτικές Αναφορές» του Γ. Μαλούση , στο R Channel Θράκης , στις 23 Μαρτίου 2016
Γ. Μαλούσης: Κύριε Σγουρίδη θα θέλαμε να αξιολογήσετε και να σχολιάσετε στην εκπομπή μας, τις συνέπειες μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα που μπορεί να έχει το τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης.
Παναγιώτης Σγουρίδης: Κύριε Μαλούση, οι τρομοκράτες δεν χτύπησαν τυχαία. Χτύπησαν γιατί ήθελαν να δημιουργήσουν πανικό και φόβο στις χώρες που θεωρούν ότι θα μπορέσουν από αυτές να αντλήσουν οφέλη. Και τα οφέλη στα οποία προσβλέπουν είναι να είναι ο καλός αγωγός στο να μπορούν – εν προκειμένω το ISIS και οι υπόλοιποι – να περάσουν τις ιδέες τους. Η Ευρώπη μέχρι τώρα για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν ήταν στο στόχαστρο. Στο στόχαστρο ήταν η πηγή του καπιταλισμού, οι Η.Π.Α.. Οι Η.Π.Α. κατά κάποιο τρόπο περιφρουρήθηκαν από αυτή την κατάσταση. Αλλά ποιός δημιούργησε την Αλ Κάιντα και το ISIS; Τα τρομοκρατικά χτυπήματα τα σχεδιάζει το ισλαμικό κράτος, αλλά κάποιοι τα εκμεταλλεύονται. Οι ισχυροί παίκτες, οι οποίοι με τη στάση τους δημιούργησαν την «αραβική άνοιξη», δημιούργησαν την κρίση στις βόρειες χώρες της Μεσογείου, ουσιαστικά επιδιώκουν αστάθεια. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, επιδιώκουν την ύπαρξη ενός εχθρού. Νομίζω ότι αυτός ο εχθρός σχεδιάστηκε. Εκείνο που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν είναι η αστάθεια της συμπεριφοράς του, στην πορεία. Η ανθρώπινη δυνατότητα σκέψης και συναισθημάτων και θρησκευτικής πίστης αν θέλετε, δημιουργεί παρενέργειες.
Εν προκειμένω, αν κάποιος ήθελε να χτυπήσει την τρομοκρατία, πρέπει να το κάνει στην πηγή της και θέλω στο σημείο αυτό να σας παραθέσω μια πρόσφατη εμπειρία μου από τη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, στην οποία συμμετείχα, ως Υφυπουργός Μεταφορών. Κατά την άτυπη συζήτηση, στο γεύμα εργασίας, για τη δυνατότητα προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς από πιθανά χτυπήματα τρομοκρατίας, αυτό στο οποίο κατέληγαν οι 27 εταίροι, ήταν ότι πρέπει να υπάρχει αλληλοπληροφόρηση, θα πρέπει να υπάρχει ανταλλαγή εμπειριών κλπ.κλπ. Και όταν πρότεινα, στο δεκάλογο συμπερασμάτων να προσθέσουμε ως ενδέκατο, το ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε την πηγή που παράγει τρομοκρατία, μου είπαν : «Α’ Ιt’s a big project». ….. Ακολούθησαν οι ανατινάξεις στο μετρό του Βελγίου, στο αεροδρόμιο του Βελγίου. Η αντιμετώπιση θα πρέπει να γίνει στην πηγή της παραγωγής της τρομοκρατίας και αυτό δεν γίνεται.
Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μέρος του παιχνιδιού που δεν καταλαβαίνει τη διάσταση που μπορεί να πάρει το θέμα αυτό.
Αυτό οφείλεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ολοκληρωθεί . Η Ευρώπη δεν απετέλεσε ολοκληρωμένη υπερεθνική οντότητα και από τη στιγμή που αυτό δεν συνέβη είναι πολύ λογικό να είναι έρμαιο στα παιχνίδια τα οποία παίζονται, εξ΄αιτίας των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων αλλά και στις αντιπαλότητες μεταξύ των κρατών της.
Όσο για το ερώτημά σας για τις συνέπειες που θα έχει για την Ελλάδα το τρομοκρατικό χτύπημα, η καλβινική λογική που έχει η Ευρώπη λέει: «Εδώ έρχονται μουσουλμάνοι; Δεν ξέρουμε τι είναι. Άρα πριν τους ελέγξουμε, ας μείνουν στην Ελλάδα»
Γ. Μαλούσης: Ο λαός έξω είναι έντονα προβληματισμένος με τη λογική της Κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα με το ενδεχόμενο να μείνει τεράστιος αριθμός προσφύγων στη χώρα. Εσείς ανησυχείτε μήπως προκληθούν κοινωνικές συγκρούσεις;
Παναγιώτης Σγουρίδης: Κύριε Μαλούση, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα. Η Κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε στο θέμα αυτής της προσφυγικής κρίσης. Η Ευρώπη δεν καταλάβαινε το κύμα που ερχόταν. Η Ευρώπη προσπαθεί να συναλλαγεί με μια χώρα, την Τουρκία, η οποία δεν τηρεί εύκολα τις συμφωνίες της. Έχει γίνει λοιπόν μία συμφωνία, η οποία δεν είναι λεόντια, είναι δίκαιη συμφωνία και αυτό οφείλεται στον πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και στις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε, που λέει: όσοι παράνομοι έρχεσθε και εφ΄όσον ελεγχθείτε ότι είσθε πρόσφυγες πολέμου, είτε είσθε Σύριοι, είτε Αφγανοί, είτε Ιρακινοί, θα πρέπει να ξέρουμε ότι όντως η αιτία ήταν η βία στο άτομό σας και δεν είσθε παράνομοι, άρα έχετε το δικαίωμα να τύχετε της προστασίας μας, παραμένετε, ταυτοποιείσθε και προωθείσθε. Αν όμως είστε παράνομοι τότε φεύγετε πίσω στην Τουρκία ή στις χώρες σας. Και για κάθε ένα που επιστρέφει, για να κτυπηθεί και το κύκλωμα των διακινητών, ένας από την Τουρκία που ταυτοποιείται ότι όντως είναι πρόσφυγας, φεύγει στην Ευρώπη. Αυτό όμως η Τουρκία, από τη 12η νυχτερινή της Κυριακής που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία δεν το τηρεί.
Γ. Μαλούσης: Κύριε Σγουρίδη, η οικονομική εξαθλίωση του λαού μας είναι πασιφανής και όλοι μιλούν για οικονομικό αδιέξοδο. Πιστεύετε ότι μπορεί να περάσει από τη Βουλή το ασφαλιστικό με πιθανή μείωση συντάξεων ή μισθών;
Παναγιώτης Σγουρίδης: Θέλω να είμαι δίκαιος, με την έννοια ότι ήμουν αντιμνημονιακός και εντάχθηκα στις τάξεις των αντιμνημονιακών, με τη λογική όμως του τρόπου με τον οποίο θα αλλάξουν τα πράγματα και όχι του ότι δεν πρέπει να αλλάξουν. Αυτό είναι βασική δική μου πολιτική θεώρηση. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουμε. Η κατάσταση η οποία επικρατούσε ήταν μια κατάσταση που οδηγούσε σε αδιέξοδα. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας ριζοσπαστισμός, συνεπώς δεν θα έπρεπε να είμαστε αρνητικοί στις αλλαγές. Τα κατεστημένα, είτε είναι οικονομικά, είτε συνδικαλιστικά, είτε βολεμένων θα πρέπει να επαναοριοθετηθούν. Στη βάση όμως της ανάπτυξης και όχι της ύφεσης. Οι συνταγές που ακολουθήθηκαν ήσαν συνταγές ύφεσης.
Τώρα όμως φτάσαμε σε ένα σημείο. Το παγκόσμιο χρέος να τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και να φθάνει στα 200 τρις δολάρια . Η παγκόσμια πραγματική οικονομία είναι γύρω στα 42-45 τρις. Άρα σημαίνει ότι η οικονομία κινείται με χρήμα λογιστικό. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κινηθεί με χρήμα λογιστικό για να ανατροφοδοτήσει την παραγωγική της δραστηριότητα και την ανάπτυξή της. Διότι κάποιοι από το Καστελλόριζο και οι επόμενοι που ακολούθησαν, την ομολογία χρέους τη μετέτρεψαν σε δάνειο. Δανειστήκαμε λοιπόν και δανειζόμενοι είμαστε υπόχρεωμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε Τι πρέπει να γίνει; Η Γερμανία χρωστάει 7-8 τρις και όμως δανείζεται και είναι αξιόπιστη. Εμείς χρωστάμε το πολύ 310 δις και δεν μπορούμε να δανειστούμε.
Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Όταν θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία αυτομάτως θα μπορεί να μπει στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να δίνει αξιόπιστα ομόλογα και να παίρνει χρήμα ¨αέρα¨, το οποίο από τις Τράπεζες θα μεταφερθεί στην Ελληνική οικονομία. Άρα λοιπόν τα μέτρα μόνα τους, δεν θα αποδώσουν, γιατί εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων. Αλλά εφ΄όσον τα πάρει η Κυβέρνηση, αυτομάτως αξιολογείται και μπαίνει στην ποσοτική χαλάρωση και το χρήμα που θα πάρει μέσω αυτής, πρέπει να το γυρίσει και εκεί πρέπει να είναι μια Κυβέρνηση αξιόπιστη, έντιμη, καθαρή, να το γυρίσει στην αγορά και όχι στα λαμόγια.
Γ. Μαλούσης: Κύριε Σγουρίδη, υπάρχουν μικροζητήματα, όπως το ζήτημα των ενσήμων που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν αναδρομικά για μία πενταετία , όσοι μέτοχοι εταιριών , ήσαν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, και η Κυβέρνηση δεν ενεργεί.
Παναγιώτης Σγουρίδης: Κύριε Μαλούση, είμαι αμπελουργός, μηχανικός, ασχολούμαι με την πραγματική οικονομία. Είπα να βοηθήσω την πατρίδα μου. Δεν ξέρω κατά πόσο το επέτυχα. Σε ότι αφορά ζητήματα, όπως αυτά των ενσήμων που μου αναφέρατε, να είστε βέβαιος ότι στο διάστημα της υφυπουργίας μου, δεν μπορείτε να φαντασθείτε για πόσα παρόμοια ζητήματα, θέτοντάς τα στους αρμόδιους υπουργούς, βρέθηκε λύση. Είναι ζητήματα αστοχιών και μπορεί κανείς να κατηγορήσει για απειρία την Κυβέρνηση, όχι όμως για κακές προθέσεις.
Γ. Μαλούσης: Πως αξιολογείτε τη στάση της Κυβέρνησης έναντι του κ. Μουζάλα, ο οποίος εκ παραδρομής χαρακτήρισε τα Σκόπια ως Μακεδονία. Εσείς δικαιολογείτε την αντίδραση του Προέδρου σας, κ. Καμμένου;
Παναγιώτης Σγουρίδης: Εδώ θέλω να κάνω ένα ξεκαθάρισμα. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα τα οποία είναι όχι κόκκινες γραμμές για κόμματα, είναι κυρίως κόκκινες γραμμές για το έθνος, για την επιβίωσή του. Ας μη βλέπουμε την μικρή εικόνα. Ας βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Όλοι οι γείτονές μας έχουν βλέψεις έναντι των δικών μας συμφερόντων. Εμείς απλώς ως μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε από θέση ισχύος και κάποια ζητήματα θέλουμε να τα παραγνωρίσουμε. Αλλά αυτά δουλεύουν υπόγεια. Τα Βαλκάνια είναι ένας χώρος, στον οποίο ποτέ δεν έλειψαν οι υπόγειες συγκρούσεις. Άλλωστε από εδώ ξεκίνησε ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος και κάποια ζητήματα τα οποία οδήγησαν σε ευρύτερες εξελίξεις.
Η μικρή εικόνα ποια είναι; { Έλα δε βαριέσαι, τι έγινε; Λάθος}. Όμως οι γείτονές μας, οι οποίοι δεν είναι καλόπιστοι, ξεκινούν από το σημείο της δικής μας υποχώρησης και εντείνουν τις δικές τους διεκδικήσεις. Εμείς υποχωρούμε λόγω πολιτισμού, ευγένειας κλπ,κλπ, και αυτοί ξεκινούν από τη δική μας τελευταία υποχώρηση. Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκία και των Σκοπίων δεν έχουν σταματήσει, ούτε και της Αλβανίας. Άρα είναι ένα πολύ λεπτό σημείο. Είναι καθ΄όλα ικανότατος ο κ. Μουζάλας. Ικανότατος. Αλλά εάν το λάθος του παραμείνει χωρίς συνέπειες, θα το προβάλλουν οι γείτονές μας Σκοπιανοί, ως παραδοχή και από μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης.
‘Αρα είναι ορισμένα ζητήματα στα οποία πρέπει να βάλουμε φρένο και γι΄αυτό πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος σωστά έβαλε αυτό το φρένο. Δηλαδή μπορεί να υπήρξε η συγγνώμη, η παραδοχή φραστικού λάθους εκ μέρους του κ. Μουζάλα, αλλά αν δεν υπάρξει η αντίστοιχη διαχείριση, αυτό θα μας ακολουθεί για χρόνια, για αιώνες.
Πρέπει να ξέρετε κ. Μαλούση ότι εγώ προσωπικά είπα μια αλήθεια κι όταν είδα ότι δημιουργείται πρόβλημα και θόρυβος, παραιτήθηκα. Και η παραίτησή μου έγινε δεκτή. Το έκανα γιατί πιστεύω ότι μπορεί να υπάρχει απειρία , αλλά υπάρχουν καλές προθέσεις σ΄αυτή την Κυβέρνηση και ότι αυτή η Κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο δεν ήθελα να γίνω εμπόδιο.
Γ. Μαλούσης : Εσείς πιστεύετε ότι το προσφυγικό και η οικονομική κατάσταση απαιτούν τη συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης;
Παναγιώτης Σγουρίδης: Αν θέλεις να κρύψεις κάποια πράγματα, τότε κάνεις Οικουμενική Κυβέρνηση. Αν δεν υπάρχει αντιπολίτευση, τότε νοθεύεις τη δημοκρατία. Θα πρέπει να υπάρχει αντιπολίτευση με τα λάθη της και αυτά που λέει ο κ. Μητσοτάκης και οι διάφοροι, είναι πομφόλυγες.
Στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και το προσφυγικό, αν υπάρχει πράγματι πρόγραμμα που θα ξέρει τις ροές, τις κατευθύνσεις, τη διαχείριση των Μ.Κ.Ο., γιατί και αυτές δεν είναι όλες «αγνές», τότε μπορεί να γίνει ευκαιρία για τη χώρα. Όσο υπάρχει πληθυσμός που ζητάει να καταναλώσει, προσφέρει για να μπορεί να καταναλώσει, τότε η οικονομία ζωντανεύει. Και μην πιστεύετε ότι το προσφυγικό μπορεί να λύσει τη δημογραφική γήρανση της Ευρώπης ή της Ελλάδας, διότι οι πρόσφυγες είναι διαφορετικοί πολιτισμοί που δεν αφομοιώνονται και δεν ενσωματώνονται..
Γ. Μαλούσης: Κύριε Σγουρίδη σας ευχαριστώ πολύ.
Παναγιώτης Σγουρίδης: Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση που είχαμε.