Συνάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ.Αρναουτάκη, στελέχη της Περιφέρειας και υπηρεσιακούς παράγοντες, για ΚΑΠ, βοσκοτόπια, καταρροϊκό πυρετό, έλλειψη γεωτεχνικού προσωπικού, στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψης στην Κρήτη.
Την αποκέντρωση των πόρων που αφορούν την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ειδικά από το αγροτικό ταμείο, ώστε η διαχείριση τους να γίνεται από την Αυτοδιοίκηση ζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην διάρκεια της σημερινής συνάντησης του (24 Απριλίου 2015) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος επισκέφθηκε την Περιφέρεια.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη και υπηρεσιακών στελεχών των διευθύνσεων γεωργίας, κτηνιατρικής, τέθηκαν στον Υφυπουργό τα προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα όπως η υποχρηματοδότηση στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, ο καταρροϊκός πυρετός, η διαχείριση των βοσκοτόπων, η διάθεση ζωικών προϊόντων μικρών παραγωγών, καθώς επίσης η υποστελέχωση των υπηρεσιών κτηνιατρικής και αγροτικής ανάπτυξης.
Ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που πραγματοποιεί στο νησί και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Συγκεκριμένα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης σε δηλώσεις του είπε: «Από χθες σε Χανιά και Ρέθυμνο σήμερα στο Ηράκλειο και αργότερα στον Άγιο Νικόλαο συμμετέχω σε συναντήσεις με τους Αντιπεριφερειάρχες και με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Καταγράφουμε τα προβλήματα που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, για να έχουμε μέσα από τις υπηρεσίες μας μια πρώτη εικόνα και σε συνεργασία με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχες, και δημάρχους να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση το τι πρέπει από δω και πέρα να διορθώσουμε και πως πρέπει να προχωρήσει η αγροτική μας πολιτική. Τα προβλήματα είναι πολλά, η Κρήτη είναι ένα νησί παραγωγικό, αλλά όμως θέματα όπως βοσκοτόπων δακοκτονίας εφαρμογής της ΚΑΠ υπάρχουν και αυτά συζητάμε σήμερα εδώ στην Περιφέρεια».
Ειδικότερα ο κ. Σγουρίδης ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για τα βοσκοτόπια είπε: «θα δώσουμε λύση μέχρι τις 15 Μάιου οπωσδήποτε οι κτηνοτρόφοι θα κάνουν τις σχετικές δηλώσεις του ΟΣΔΕ».
Για τη μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι, πιστεύω όμως ότι και με αυτά τα χρήματα εφ’ όσον στον κατάλληλο χρόνο γίνουν οι ψεκασμοί, θα υπάρχει αποτέλεσμα. Οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται στην ώρα τους».
Αντιμετώπιση καταρροϊκού πυρετού: «Θα πρέπει ήδη να προχωρήσουμε σε ψεκασμούς σε σκιερά μέρη, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις εστίες. Το θέμα του εμβολίου έχει διχάσει τους κτηνιάτρους. Εφ’ όσον είναι το στέλεχος 4 τέτοια εμβόλια θα τα έχουμε σε 4 μήνες. Δεν θα πετάξουμε χρήματα πριν καταλήξουμε σε ποιο στέλεχος θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του υπογράμμισε: « Ένα από τα βασικά θέματα που θέσαμε είναι η αποκέντρωση των πόρων, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Εμείς ζητάμε ένα μεγάλο ποσοστό από το αγροτικό ταμείο να το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες. Διαφορετικά διαχειρίζονται οι Περιφέρειες τα προγράμματα και διαφορετικά η Αθήνα. Πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι, οι υπηρεσίες μας είναι άξιες να διαχειριστούν τις χρηματοδοτήσεις. Η λέξη αποκέντρωση θα πρέπει να γίνει «σημαία» την επόμενη περίοδο».
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου- Σκορδαλάκη επεσήμανε: «Συζητήσαμε με τον Υφυπουργό αρκετά θέματα όπως τη διαχείριση των βοσκοτόπων, ένα θέμα που πρέπει να κλείσει μέχρι 15 Μάιου προκειμένου να μην χάσουν οι κτηνοτρόφοι μας τις χρηματοδοτήσεις. Επίσης θέσαμε το θέμα του καταρροϊκού πυρετού, τονίσαμε στον Υπουργό ότι θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να κυκλοφορήσει νόμιμα ένα εμβόλιο.
Επίσης, για το θέμα διάθεσης των ζωικών προϊόντων με παρεκκλίσεις, έχουμε ζητήσει και στην πρόσφατη συνάντηση μας με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, να μπορούν να πωλούνται τα προϊόντα μικρών παραγωγών (οικοτεχνία) σε όλα τα καταστήματα λιανικής πώλησης στα όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων όπου ανήκει ο παραγωγός» και πρόσθεσε:
«Βάλαμε επίσης το θέμα έλλειψης προσωπικού των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης. Επίσης ενημερώθηκε για θέματα αλιείας και συγκεκριμένα για τον αλιευτικό τουρισμό, την αντιμετώπιση εισβολικών ειδών (λαγοκέφαλος), νομοθετική ρύθμιση για την αποζημίωση των αλιέων από φυσικές καταστροφές. Ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα πάρουμε κτηνιάτρους διμηνίας ίσως και πενταμηνίας, ενώ για το θέμα του κτηνιάτρου εκτροφής το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί αποτελεί ένα «εργαλείο» για τους κτηνοτρόφους μας, αναμένουνε τι θα γίνει».