Συνέντευξη στην εφημερίδα Το ΧΩΝΙ της Κυριακής 5 Ιουνίου 2016
- Πως κρίνετε τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη διάταξη περί των off shore και τη συμμετοχή των πολιτικών σε αυτές; Θεωρείτε πως η «απάντηση» της κυβέρνησης ήταν η ενδεδειγμένη;
Όταν υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης, οι αντιδράσεις του κόσμου είναι αναμενόμενες.
Από τα ΜΜΕ πέρασε ότι, μέσα σε νόμο που θεσπίζει δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα για την κοινωνία, εισάγεις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τους πολιτικούς, που ήδη είναι a priori ένοχοι στη συνείδηση του λαού. Η Αντιπολίτευση αυτό το έκανε σημαία και εκεί χάθηκε η πραγματικότητα, με όσα επακολούθησαν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Το 2010 υπήρξε διάταξη που απαγόρευε στους πολιτικούς να έχουν μετοχές σε off shore εταιρείες, που όπως διατυπωνόταν ήταν αντικοινοτική, συνεπώς ανεφάρμοστη. Αυτή συμπληρωνόταν με διάταξη ποινικών και χρηματικών προστίμων για τον παράνομο πλουτισμό!! Η διάταξη αυτή καταργήθηκε από την Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που σήμερα τα κόμματά τους «χύνουν δάκρυα». Η τροποποίηση για τις off shore που ανακλήθηκε, ουσιαστικά χώριζε τους ¨φορολογικούς παραδείσους¨ στους αναγνωρισμένους, δηλαδή χωρών συνεργάσιμων στους φορολογικούς ελέγχους και χωρών μη συνεργάσιμων. Αντί λοιπόν να ανακληθεί, θα έπρεπε να συμπληρωθεί με το δικαίωμα ελέγχου για το πού βρίσκεται η πραγματική έδρα της off shore. Γιατί, εικονικά μπορεί να ήταν σε συνεργάσιμη χώρα, αλλά πραγματικά σε μη συνεργάσιμη. Θέλω όμως να δώσω και μια άλλη διάσταση: Ως χώρα δεν φτάσαμε τυχαία σ΄αυτή τη δεινή κατάσταση. Είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Την εποχή των ¨παχέων αγελάδων¨ μοιραζόταν αλόγιστα το δανεικό χρήμα, σε μια άτυπη συναλλαγή της εξουσίας με την κοινωνία για λόγους ψηφοθηρίας. Όταν ήρθε η ώρα του ¨λογαριασμού¨ και έπρεπε να ληφθούν επώδυνα για τους Έλληνες οικονομικά μέτρα, έπρεπε σε αντιστάθμισμα να ληφθούν παραδειγματικά απαγορευτικά μέτρα για τους πολιτικούς με τιμωρητική διάθεση. Λογική ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΥ!! Δεν κατανοώ γιατί ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που λειτουργεί σύμφωνα με τους εθνικούς και διεθνείς οικονομικούς κανόνες νόμιμα, δεν μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική. Αν μου πείτε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης, θα σας πώ ότι η ηθική δεν θεσπίζεται με διατάξεις. Η χώρα από την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα μπορεί να σωθεί και δεν μπορείς να αποκλείεις ικανούς, να σου προσφέρουν πολιτικό management.
- Δηλαδή και τα περί «πλαστών πτυχίων» είναι από έλλειμμα ενημέρωσης;
Σαφώς, ναι!
Δεν πρόκειται περί πλαστών πτυχίων, αλλά περί σχολών που καταργήθηκαν, αλλά η πρόσληψη αυτών που κατείχαν αυτά τα πτυχία έγινε νομίμως. Το θέμα είχε ανακύψει όταν Υπουργός Παιδείας ήταν η κ. Γιαννάκου και είχε αποφασισθεί όλοι αυτοί να δώσουν εξετάσεις, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.
Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λυθεί.
Κατά τη γνώμη μου, αλλού είναι το πρόβλημα: στο Υπουργείο Παιδείας. Δυστυχώς η ηγεσία του προσπαθεί να ξεριζώσει τις παραδόσεις από το Ελληνικό Σχολείο. Και αυτό νομίζω είναι ένα χτύπημα στην επιβίωση του Ελληνικού Έθνους.
- Από την 1η Ιουνίου η καθημερινότητα των πολιτών «ακριβαίνει». Πως θα αντισταθμίσετε τα νέα βάρη, αρκετά εκ των οποίων δεν δεχόσασταν ως πέρυσι;
Σίγουρα τα μέτρα είναι εξοντωτικά, όμως απαραίτητα για να αξιολογηθούμε. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρέλαβε μια κατάσταση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή ουσιαστικά έβαλε πάτο στο βαρέλι. Από εδώ και πέρα μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε, αρκεί να διαχειριστούμε και το τελευταίο ευρώ αναπτυξιακά. Έτσι, όχι μόνο δεν θα κοπούν μισθοί και συντάξεις και θα μπούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αλλά θα υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος πρέπει να ενισχύσεις τις μικρομεσαίες παραγωγικές επιχειρήσεις, πρέπει να αξιοποιήσουμε τους τομείς στους οποίους έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, ως χώρα.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον αγροτοδιατροφικό τομέα λόγω της βιοποικιλότητας και του κλίματος, καθώς και τη γεωστρατηγική μας θέση, μέσω των logistics.
Πρέπει να απελευθερώσουμε την επιχειρηματικότητα, χωρίς ιδεοληψίες.
- Πως σχολιάζετε την εναλλακτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια;
Τα χρόνια της παιδικής αθωότητας έχουν τελειώσει για όλους μας. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να πλειοδοτεί. Ξεχνάει ότι η Κυβέρνηση στην οποία ήταν Υπουργός μιλούσε για πρωτογενές πλεόνασμα 4%. Τώρα ο ίδιος λέει ότι πρέπει να είναι 2% για να βγεί η χώρα από τα μνημόνια.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και χρειάζεται να υπάρχει ενότητα όλων μας πάνω σε ένα ελληνικό σχέδιο, ώστε να αποκτήσουμε την αυτονομία μας μετά από 200 χρόνια.
Από το 1821, η Ελλάδα απελευθερώθηκε, έκανε την εδαφική της επέκταση, κατέκτησε τη Δημοκρατία και κατόρθωσε να συμμετάσχει στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποτέ όμως δεν είχε αυτονομία στο να διαχειριστεί τα του οίκου της. Αυτό δεν σημαίνει διακοπή των διεθνών, ευρωπαϊκών και συμμαχικών δεσμεύσεων, αντιθέτως την επί ίσοις όροις σχέση.
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους, να ομονοήσουμε και πάνω σε ένα ελληνικό σχέδιο το 2021 η χώρα να κατακτήσει την αυτονομία της.
- Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη διεξαγωγή της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης των ΑΝΕΛ; Αναμένεται και κάποιου είδους κριτική στη συμφωνία Ελλάδας – θεσμών που επετεύχθη πρόσφατα;
Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα γίνει στις 12 Ιουνίου θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα του προσυνεδριακού διαλόγου. Το Συνέδριο μετά από αιτιολογημένες αναβολές, προσδιορίζεται στις αρχές Οκτωβρίου.
Ήδη η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), της οποίας προεδρεύω, έχει προετοιμάσει προτάσεις επικαιροποίησης των πολιτικών μας αρχών, του καταστατικού και ένα ερωτηματολόγιο ανοικτό στην κοινωνία και στα μέλη μας με ερωτήσεις πολιτειακού και πολιτικού περιεχομένου, ερωτήσεις για τη λειτουργία του κράτους, ερωτήσεις για θέματα παιδείας, πολιτισμού, ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος, θέματα οικονομίας κ. α. Ουσιαστικά είναι ένα άτυπο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα που οι απαντήσεις που θα συλλέξουμε θα αποτελέσουν έναυσμα προβληματισμού στο Συνέδριο και οριοθέτησης της πορείας του κινήματος των ΑΝΕΛ.
Μετά τη Συνδιάσκεψη, αυτά τα κείμενα και οι προτάσεις θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, για να μπορούν τα μέλη μας αλλά και η ελληνική κοινωνία υπεύθυνα να τοποθετείται.
Σαφώς θα υπάρχει κριτική για την πορεία των ΑΝ.ΕΛ. στην Κυβέρνηση και είναι υγιές πολιτικά να ακουστεί. Άλλωστε και δική μου άποψη είναι, ότι το Κίνημα έβαλε πολύ περισσότερη πλάτη, για να ξαναβρεί η Ελλάδα το βηματισμό της, από ότι του αναλογεί, χωρίς τα αναμενόμενα πολιτικά οφέλη.
- Η δημιουργία της Εθνικής Ενότητας των Καρατζαφέρη – Μπαλτάκου και της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη μπορούν να κόψουν ψήφους από το κόμμα σας;
Ο ριζοσπαστικός πατριωτισμός τον οποίον οι ΑΝ.ΕΛ. πρεσβεύουν, τέμνει κάθετα όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις και αυτοί είναι η πηγή των ψηφοφόρων μας.
Όλοι οι Έλληνες πατριώτες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους θέση, που θέλουν να σπάσουν τα δεσμά του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα σ΄αυτή την κατάσταση, είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι μας.
Οι σχηματισμοί της ερώτησής σας, ας απευθυνθούν στην ακροδεξιά, με την οποία εμείς καμία σχέση δεν έχουμε, γι΄αυτό και η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αγαστή.