Συνέντευξη στην εφημερίδα Το ΧΩΝΙ 16.08.2015

Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου, στην εφημερίδα Το ΧΩΝΙ της Κυριακής 16 Αυγούστου 2015.

1-Πώς σχολιάζετε τα εσωκομματικά ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι στάση θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι προβλέπονται νέες διαρροές στις κρίσιμες επόμενες ψηφοφορίες;

Σεβόμενος τον εαυτό μου ως πολιτικό, δεν θέλω να κάνω προβλέψεις στη βάση της εικασίας. Η πολιτική κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή. Την ώρα που γράφω αυτές τις απόψεις, ήδη σχεδιάζονται το πότε θα γίνει η διάσκεψη των Προέδρων για να ανοίξει η Ολομέλεια της Βουλής, πότε θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές για να εισηγηθούν το δεύτερο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με το κουαρτέτο και πως θα ψηφισθεί την προπαραμονή της Παναγίας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το Νομοσχέδιο αυτό. Από την έκβαση των ψηφοφοριών θα εξαρτηθεί και η επιβίωση της Κυβέρνησης.

Πάντως, είναι λυπηρό σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, η Κυβέρνηση Εθνικής σωτηρίας να ταλανίζεται από εσωκομματικά προβλήματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κράτησαν μια στάση υπεύθυνη. Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και κατά πλειοψηφία η Εκτελεστική Επιτροπή του Κινήματος, στήριξαν τη συμφωνία. Σίγουρα στη βάση του Κινήματος υπήρχε έντονος προβληματισμός και κάποιες αποχωρήσεις. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Κινήματος, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ανασυγκρότηση της χώρας μέσα από παραγωγή, ώστε η πατρίδα μας  με κύρος και αξιοπρέπεια να διεκδικήσει μελλοντικά τα δίκαια της, όπως το κατοχικό δάνειο και τη διαγραφή μεγάλου μέρους τουεπαχθούς και επονείδιστου δημόσιου χρέους. Αυτά δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις ζητιανεύοντας.

2-Αναφέρατε πρόσφατα ότι οι ΑΝΕΛ παραμένουν το αναγκαίο καλό εγγυώμενοι την κυβερνητική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα. Εν τω μεταξύ, η εκλογολογία δεν φαίνεται να μειώνεται. Σε περίπτωση εκλογών, λοιπόν, οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν το ρόλο του αναγκαίου καλού;

Με όσα ανέφερα παραπάνω, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εγγυήθηκαν την Κυβερνητική συνοχή και βοήθησαν στο να υπάρχει ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Δυστυχώς, ο διχασμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εκλογολογία και αυξάνει τις πιθανότητες για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Επειδή πολλά ακούγονται ότι είτε το κίνημα των ΑΝΕΛ θα αναστείλει τη λειτουργία του και θα ενταχθεί σε έναν νέο πολιτικό φορέα υπό τον Πρωθυπουργό που θα εκφράζει πολιτικό κέντρο και τις πλατιές κοινωνικές ομάδες που θέλουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, είτε το σενάριο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ και επανασύσταση της Κυβερνητικής ομάδας των ΑΝΕΛ μετά τις εκλογές: Ξεκαθαρίζω, ότι οι ΑΝΕΛ προετοιμάζονται για αυτόνομη κάθοδο όποτε γίνουν εκλογές και η συνοχή που τους δίνει αυτή η προετοιμασία, είναι η δύναμή τους για οτιδήποτε συμβεί πολιτικά στο εγγύς μέλλον.

3-Τα δανεικά ξεπληρώνονται μόνο με παραγωγή, έχετε αναφέρει στο παρελθόν. Θα μας πείτε λίγα λόγια για το έργο που γίνεται στο υπουργείο προς αυτή την κατεύθυνση;

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα δανεικά δεν ξεπληρώνονται με δανεικά. Η χώρα για να έχει τύχη στον Παγκόσμιο οικονομικό καταμερισμό, πρέπει να παράγει. Μόνο τότε θα αποκτήσει αυτοσεβασμό και διαπραγματευτική δύναμη. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχολόγια, προϋποθέτει σχεδιασμό. Στο μικρό χρονικό διάστημα των έξι μηνών που είμαι στο Υπουργείο, γίνεται σημαντική συλλογή στοιχείων για να δούμε τις αγροτοδιατροφικές ανάγκες της χώρας, που είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε και που πλεονασματικοί και εξάγουμε. Ποια είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, στον γεωργικό, κτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα, με κυρίαρχο στοιχείο της υψηλής θρεπτικής αξίας προϊόντων μας, καθώς και τη βιοποικιλότητα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης ώστε να κατευθύνουμε την αγροτική οικονομία. Ως παράδειγμα σας αναφέρω ότι με τη συνέργεια των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για το ειδικό σήμα ποιότητας ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας καταφέραμε να συνδέσαμε την παραδοσιακή ελληνική και τοπική κουζίνα (πολιτισμός) με την γαστρονομική και θρησκευτική προσέλευση ξένων επισκεπτών (τουρισμός) και την πρωτογενή παραγωγή προϊόντων (αγρότες).

4-Πρόσφατα επισκέφθηκε το υπουργείο σας ο πρωθυπουργός. Τι μπορείτε να μας πείτε για το περιεχόμενο της συνάντησης;

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο, σηματοδοτεί ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη την οικονομική ανάπτυξη της χώρας να την περάσει μέσα από παραγωγικές διαδικασίες. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει ένα εργοτάξιο. Στη σύντομη εισήγησή του ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τις κατευθύνσεις για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) ύψους κοινοτικής συμμετοχής 4,7 δισεκατομμυρίων ευρώ που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή υπολογίζουμε να κινητοποιήσει συνολικά πόρους άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας ΕΠΑΛ 2014-2020, με το οποίο θα ενισχύσουμε τις συλλογικές δράσεις των αλιέων και του κοινωνικού ιστού των νησιωτικών περιοχών καθώς και περιοχών που εξαρτώνται από την αλιεία. Το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ που μαζί με την ίδια συμμετοχή της Χώρας ανεβάζει την δημόσια δαπάνη στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Τέλος επεσήμανε την απρόσκοπτη και χωρίς καταλογισμούς ετήσια χρηματοδότηση όλων των αγροτών από τη νέα ΚΑΠ με περίπου 2 δις ευρώ.

Επίσης, εξεδήλωσε την πρόθεσή του να διαπραγματευτούμε με το κουαρτέτο τη φορολόγηση των αγροτών. Εκ του αποτελέσματος εκείνο το οποίο μπορέσαμε να επιτύχουμε στην διαπραγμάτευση είναι: ότι τα έσοδα του 2015 θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%, του 2016 με 20%, του 2017 με 26% και τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%. Σε αντιστάθμισμα το Υπουργείο έχοντας αναλύσει τις ώρες εργασίας ανά στρέμμα και καλλιέργεια, θα μπορέσει να πιστώσει τεκμαρτή εργασία ανά αγροτική οικογένεια, καθώς και με αποσβέσεις σε φυτικό κεφάλαιο και μηχανήματα, να μειώσει τη φορολογητέα ύλη στις αγροτοκτηνοτροφικές και αλιευτικές εκμεταλλεύσεις.

5-Από τα τέλη Ιουλίου κάνετε προσπάθειες να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας για τους αγρότες, την κάλυψη των υποχρεώσεών τους και τη γραφειοκρατία. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε ως προς αυτή τη διαδικασία;

Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο από τον Φεβρουάριο του 2015, είχαμε να επιλύσουμε σωρευμένα προβλήματα από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις όπως: η μειωμένη απορροφητικότητα των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων ΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2007-2013 παρά την παράταση που τους δόθηκε μέχρι το 2015, την έλλειψη ηλεκτρονικών βάσεων για τα αγροτοπεριβαλλοντικά μέτρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την επίλυση ζητημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στα συνδεδεμένα προϊόντα, την επανυποβολή των αναπτυξιακών προγραμμάτων ΠΑΑ και ΕΠΑΛ 2014-2020, προκειμένου να τρέξουν από τις αρχές του 2016, την επίλυση ζητημάτων για τις επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες για τις οποίες έχουμε καταλογισμούς μόνο για τα έτη 2009, 2010, 2011 ύψους 322.000.000 ευρώ και περιμένουμε τους καταλογισμούς των ετών 2012, 2013, 2014. Πέραν αυτών η «προίκα» που μας άφησαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι 1 δις ευρώ καταλογισμοί για τις άμεσες ενισχύσεις, 1 δις ευρώ υποθέσεις εκκρεμείς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, 400 εκατομμύρια ευρώ ανακτήσεις του γενναιόδωρου πακέτου Χατζηγάκη και 400 εκατομμύρια ευρώ ανακτήσεις του γενναιόδωρου πακέτου Συνεταιρισμών.

Παρόλα αυτά έχουμε ασχοληθεί με την οργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου, τη συνεργασία με τους εποπτευόμενους Οργανισμούς και τις Περιφερειακές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Για τα θέματα εμπάργκο με τη Ρωσία δώσαμε μάχη ώστε τα νωπά μας προϊόντα να μη χάσουν την αξία τους με ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Τέλος αν λήξει το capital control, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποπληρώσουμε όλους τους παραγωγούς.

Αισιοδοξώ ότι αν υπάρξει πολιτικός χρόνος, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα γίνει η ναυαρχίδα της ανάπτυξης της χώρας.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com