Συνέντευξη στον Alpha965 12.06.2015

Για “συμφωνία με επώδυνα μέτρα, αλλά όχι μνημόνιο, δηλ. λεφτά με μέτρα” έκανε λόγο στον Alpha 989 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η  διαπραγμάτευση θα κλείσει όταν ο χρόνος φτάσει εκεί που πρέπει. Το τέλος της δεν ξέρω ποιο θα είναι, πιθανόν θα είναι και  συμφωνία με επώδυνα μέτρα, πάντως δεν θα είναι μνημόνιο. Υπάρχει μια απόσταση γύρω στα 500 εκατομμύρια για να φτάσουμε σε μια τελική συμφωνία, αυτό νομίζω ότι μπορεί να καλυφθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης .

«Σε μια διαπραγμάτευση όλα τα χαρτιά είναι κρυφά και  ανοιχτά, ο χρόνος που κράτησε αποδεικνύει ότι δεν είναι εικονική. Έχει χτυπήματα κάτω από τη μέση, παραπλανητικές δηλώσεις και  ενέργειες, ειλικρινείς προθέσεις»,πρόσθεσε.

«Λεφτά άλλα δε θα πάρει η Ελλάδα, γιατί δεν χρειάζεται. Χρειάζεται επιμήκυνση και  χρόνο για ανάπτυξη», είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης τονίζοντας ότι «λιμνάζουν κεφάλαια στο εξωτερικό, υπάρχει το πακέτο Γιούνκερ που μπορεί να επιδοτήσει ή να συνδράμει αναπτυξιακά έργα, υπάρχει και  η ευρωασιατική τράπεζα όπου θα υπάρξει επαφή του Πρωθυπουργού».

Το στέλεχος των ΑΝΕΛ είπε πως «αυτή η συγκυβέρνηση εκτός των τρεχόντων θεμάτων , είναι μια αντιμνημονιακή κυβέρνηση και πάνω σε αυτό στήθηκε η συνεργασία. Σίγουρα μια τέτοια συγκατοίκηση δεν είναι εύκολη» και «άσχετα αν ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης,  εγώ είμαι αντίθετος και θα το καταψήφιζα».

«Το βραχιολάκι είναι μια δική μας επισήμανση,  τη βάλαμε για να υπάρχει πλήρης ασφάλεια έναντι της μεγαλύτερης ελευθερίας που έδινε το άρθρο», πρόσθεσε.

Προέβλεψε ότι η στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στη συμφωνία θα είναι “στάση ευθύνης”. «Η Ελλάδα διαπραγματεύεται τουλάχιστον να μην μας θεωρούν δεδομένους. Οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίζουν άλλο μνημόνιο,  θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση αλλά η στάση στην ΚΟ θα είναι στάση ευθύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Σγουρίδης άφησε αιχμές για τη στάση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.  «Η  κα Κωνσταντοπούλου ασκεί σε ορισμένες εκφάνσεις της πολιτικής της σταδιοδρομίας υπερβολικά ,θα έπρεπε σε κάποιες ενέργειες της να είναι πιο συγκρατημένες  γιατί εκπροσωπεί έναν θεσμό που πρέπει να μην δημιουργεί εντάσεις αλλά να τις απορροφά», είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης .

Αναφερόμενος στις εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης «ήμουν στο ΠΑΣΟΚ ,ήμουν της γραμμής Γεννηματά. Στην πορεία αυτό ξέφτισε, διαφωνούσα πλήρως με την πολιτική Γ. Παπανδρέου και  βγήκα έξω από τα ρούχα μου με το Καστελόριζο… μπήκε το ΔΝΤ από την πίσω πόρτα στην Ε.Ε. Διαχώρισα τη θέση μου και  βρέθηκα σε ένα κόμμα που εμπιστεύτηκε το συνέδριο του πάνω μου, τους ΑΝΕΛ. Οι  ΑΝΕΛ δεν είναι ούτε δεξιοί ούτε αριστεροί, έχουν συγκεκριμένη ιδεολογία», ενώ για τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο υποστήριξε ότι «είναι ένα λαμπρό μυαλό που δυστυχώς λόγω του εγωισμού του είναι μια μαύρη τρύπα για τους γύρω και  τον εαυτό του».

«Ταμπού δεν έχω για την καλλιέργεια της κάνναβης» δήλωσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης, τονίζοντας ότι «κατόπιν μελέτης μπορούν να αναπτυχθεί».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι «αυτή η καλλιέργεια θεωρείται από  τις πιο δυναμικές για την εκτροφή των ζωντανών μας ,σκεφτόμαστε να την εντάξουμε στις ζωοτροφές για να φύγουμε από τη μεταλλαγμένη σόγια κλπ. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις ίνες που αφήνει η ινδική κάνναβη ,μπορούν να γίνουν ρούχα κλπ».

«Καταντήσαμε να έχουμε τους αγρότες του καναπέ και των επιδοτήσεων, δεν βάζουν μπροστά το πώς θα πάρει ένα προϊόν υπεραξία αλλά να βολευτούν πίσω από μια επιδότηση» είπε ο κ. Σγουρίδης, τονίζοντας ότι «έχω 380 εκατομμύρια ανακτήσεις από το πακέτο Χατζηγάκη, δηλαδή τις επιδοτήσεις που δώσανε για το βαμβάκι κλπ., οι οποίες  θεωρήθηκαν ότι ήταν κρατικές και  στρέβλωναν τον ανταγωνισμό, μας καταδίκασε η Ε. Ε και  είπε αυτά τα χρήματα να τα πάρουμε πίσω από τους αγρότες, αυτή την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε. Άλλα 300 εκατομμύρια από το παλιό πακέτο Σκανδαλίδη πρέπει  να επιστραφούν».

«Έχουμε εκκρεμείς υποθέσεις στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για θέματα που έχουν να κάνουν με τις επιδοτήσεις της τάξης του ενός δις. Υπάρχει ένα δις βεβαιωμένα πρόστιμα από τελεσίδικες αποφάσεις στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για κακή χρήση των επιδοτήσεων,  τον Φεβρουάριο του 2015 ρυθμίσαμε το 1 δις πληρώνοντας 215 εκατομμύρια την πρώτη δόση. Χτες μας ήρθε μια απόφαση για κακή χρήση των βοσκοτόπων, 322 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com