Συνέντευξη στο περιοδικό MEATplace Ιούνιος 15
Παναγιώτης Σγουρίδης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Η αξιοποίηση των λιμναζόντων κεφαλαίων, θα απογειώσει τη χώρα μας»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΥΡΡΑ
«Η χώρα μας μπορεί να ζήσει από τη γη και από τις ομορφιές της» τονίζει μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο περιοδικό MEAT PLACE. Παρότι είναι λίγους μόνο μήνες στην ηγεσία του Υπουργείου έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει επαφές με τον αγροτικό κόσμο με στόχο την καταγραφή αρχικά και την επίλυση στη συνέχεια των προβλημάτων του.
Ο κ. Σγουρίδης αναφέρεται σε όλες τις δράσεις του σχετικά με τα θέματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως οι βοσκότοποι, ο καταρροϊκός πυρετός, το ρωσικό εμπάργκο. Εστιάζει επίσης στην προώθηση των ελληνικών προϊόντων κρέατος και στους ελέγχους που δέχονται οι παραδοσιακοί κρεοπώλες. Συμπερασματικά αναφέρει ότι «αν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία αξιοποίησης πολλών λιμναζόντων κεφαλαίων, επειδή η χώρα κυβερνάται από εργατικούς και έντιμους ανθρώπους, θα απογειωθεί».
MEAT PLACE: Κύριε Υπουργέ, είναι συχνές οι συναντήσεις που έχετε και οι επισκέψεις που κάνετε σε όλη την Ελλάδα, από Ορεστιάδα μέχρι Κρήτη, για την προώθηση των ζητημάτων του αγροτικού κόσμου εν γένει και του κτηνοτροφικού κλάδου ειδικότερα. Τι διαπιστώνετε από αυτές τις επαφές;
Παναγιώτης Σγουρίδης: Έτσι είναι. Πρόσφατα για παράδειγμα, ταξίδεψα στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκα με τις εκεί υπηρεσίες, γιατί θέλαμε να δούμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον αγροτικό χώρο, στη γεωργία, στην κτηνοτροφία και στην αλιεία μέσα από τα μάτια των δικών μας Υπηρεσιών. Μέχρι τώρα, συνήθως το Υπουργείο ελάμβανε γνώση, μέσω των αιτημάτων των φορέων και όχι μέσω των Υπηρεσιακών παραγόντων. Εμείς, θέλουμε να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τα προβλήματα και από τους φορείς. Άρα, γίνεται μια μικτή πληροφόρηση και μια μικτή προσπάθεια για να λυθούν τα προβλήματα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει η χώρα.
Από κει και πέρα γίνονται και κάποιες ενημερώσεις στις επαφές αυτές που πραγματοποιούμε για ζητήματα, όπως είναι τα βοσκοτόπια, οι περιοχές οργανωμένης αλιείας κλπ. Γίνεται ένας συντονισμός ενεργειών και νομίζω ότι μέχρι τώρα στους τέσσερις μήνες της διακυβέρνησής μας, αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει.
M.P.: Αναφερθήκατε στα βοσκοτόπια. Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις του φλέγοντος αυτού θέματος;
Π.Σ.: Έλαβα πρόσφατα το έγγραφο που αναφέρει ότι τελεσιδίκησε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια η απόφαση να πληρώσει το Ελληνικό δημόσιο 321 εκατομύρια για κακή διαχείριση των βοσκοτόπων για τα έτη 2009-2010-2011 και δεν ξέρω τι να περιμένω για τα επόμενα έτη μέχρι το 2015.
Είναι υποθέσεις που εκκρεμούν και βαραίνουν τη χώρα μας. Εμείς ρυθμίσαμε άλλο 1 δις καταλογισμών σε δόσεις των 215 εκατ. για πέντε χρόνια (ήδη έχουμε δώσει την 1η δόση στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου).
Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, του κ. Αποστόλου και εμού είναι ότι η προσπάθειά μας θα είναι αναπτυξιακή από το 2015 έως το 2020 και στόχος μας, η χώρα να μην δεχτεί άλλο πρόστιμο.
Στο πλαίσιο αυτό είναι η απόφαση για τη νομοθέτηση των βοσκήσιμων γαιών και η Υπουργική Απόφαση που βγήκε για την κατανομή των βοσκοτόπων από το 2015 μέχρι το 2020. Σας λέω λοιπόν, ότι η χώρα πρέπει να κλείσει το θέμα και να δώσει ένα οριστικό τέλος σ’ αυτή την υπόθεση.
Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι άλλο πράγμα είναι η βοσκήσιμη γαία και άλλο ο βοσκότοπος. Βοσκήσιμη γαία είναι αυτή που πάει ο κτηνοτρόφος και βόσκει τα πρόβατά του και λέει «έχω 50 στρέμματα και τα αξιοποιώ με αυτό τον τρόπο». Όμως επιλέξιμα από τα 50 στρέμματα είναι μόνο τα 30. Άρα, αυτός είναι ο βοσκότοπος, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν εγώ το παραβώ αυτό, όλη η χώρα θα ξαναπληρώσει πρόστιμο. Εμείς τι κάνουμε; Προσπαθούμε σύμφωνα με αυτά τα οποία αναγνωρίζονται ως επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες, δηλαδή, ως βοσκότοποι να τα μοιράσουμε σε ένα άνισα κατανεμημένο ζωικό κεφάλαιο με όσο το δυνατόν πιο τίμιο και δίκαιο τρόπο. Έτσι, προχωρήσαμε και φτιάξαμε τις χωρικές ενότητες, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε με ποσοστιαία αναλογία το δυνατόν περισσότερο βοσκότοπο σε αυτόν που αδικείται και να αφαιρέσουμε βοσκότοπο από αυτόν που έχει περίσσεια, για να μπορεί να εξισωθεί χρηματικά. Εκείνο το οποίο πρέπει να ξέρουμε είναι ότι τα χρήματα που θα δοθούν από την Ε.Ε. είναι συγκεκριμένα και αυτό δεν αλλάζει. Η χώρα δεν θα πάρει λιγότερα λεφτά. Θα πάρει λιγότερα, αν πληρώσει πρόστιμο.
M.P.: Οι βοσκήσιμες περιοχές έχουν χαρτογραφηθεί;
Π.Σ.: Έχει γίνει δορυφορική αποτύπωση των βοσκήσιμων γαιών, υπάρχουν χάρτες με τις χρήσεις των γαιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εξ αυτών είναι ορισμένο βάσει των κανονισμών, ποιοι είναι επιλέξιμοι. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τα 6 διαχειριστικά σχέδια που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2007-2013) και ένα που θα πληρώσουμε εξ ιδίων πόρων του Υπουργείου (συνολικά 7 σχέδια), είναι να αυξήσουμε οριζόντια τους βοσκοτόπους, βάζοντας μέσα την παραδοσιακή πρακτική βόσκησης, στην οποία περιλαμβάνονται τα φρυγανώδη, τα ξυλώδη, τα βαλτώδη, οι καλαμιώνες, τα παραλίμνια, δεν συμπεριλαμβάνονταν στις βοσκήσιμες γαίες, σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς της Ε.Ε.
Ήδη, έχουμε κάνει μια προσπάθεια και έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους φορείς για το θέμα αυτό. Οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι Περιφέρειες για δικούς τους λόγους δεν συμμετέχουν σε όλη αυτή την προσπάθεια. Δεν πειράζει όμως. Σκοπός μας είναι να βάλουμε μια τάξη σε αυτό το Υπουργείο και θα το καταφέρουμε.
Με αυτές τις δράσεις έχουμε συνεννοηθεί με την Ε.Ε. και σύμφωνα με αυτά που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας μας, να κατοχυρωθεί η αύξηση αυτή -εφόσον προκύψει- μέχρι την πληρωμή των ενισχύσεων του 2015. Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση θα είναι τέτοια ώστε να μην υπάρξουν νέα πρόστιμα από την Ε.Ε. Αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση. Από 15 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, με κάποια ελαστικότητα στις ημερομηνίες αυτές, θα έχουμε τα προσωρινά οριζόντια διαχειριστικά σχέδια, οπότε θα μπορούμε να έχουμε κάποιους βοσκοτόπους και να κάνουμε κάποιες επιπλέον διορθώσεις. Το 2017, που θα έχουμε τα οριστικά διαχειριστικά σχέδια, θα μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τον Έλληνα κτηνοτρόφο.
Το πιο βασικό και αυτό που επιδιώκουμε ως Υπουργείο είναι οι κτηνοτρόφοι να μη ζουν μόνο από τις επιδοτήσεις, αλλά να επενδύσουν στην ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων τους. Στην κατεύθυνση αυτή, επιδιώκουμε τη δημιουργία ομάδων παραγωγών που θα επιδοτηθούν από το νέο ΠΑΑ με στόχο αφενός μεν την αναβάθμιση των προϊόντων και αφετέρου δε τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Θα δώσουμε τη δυνατότητα ποιοτικής παραγωγής κρέατος και γάλακτος με χαμηλό μικροβιακό φορτίο και θα τους κατευθύνουμε να παράγουν κρέας με Ω3, για να μπορούν να φτάσουν μέχρι το σημείο του marketing και να προχωρήσουν και στην τυποποίηση.
Οι παραγωγοί για να επιλεγούν θα πρέπει να είναι ενεργοί και μέσα στο επάγγελμα.
M.P.: Υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί προς τη χώρα μας. Τι ακριβώς συμβαίνει;
Π.Σ.: Το εμπάργκο το επέβαλλε η Ρωσία. Εμείς κάναμε μια προσπάθεια με τον Αλεξέι Αλεξένκο, να υπάρξει ένα άνοιγμα. Το άνοιγμα έγινε με το να πιστοποιηθούν από τις πρώτες χώρες, όπως η Ελλάδα, επιχειρήσεις, ώστε να είναι έτοιμες σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο και να μπορούν να εξάγουν. Τον τελευταίο λόγο όμως τον έχει η Ρωσία. Αν αποφασίσει να άρει το εμπάργκο εμείς είμαστε έτοιμοι προς το θέμα του κρέατος, του γάλακτος και των αλιευμάτων, ώστε να είναι έτοιμες και οι επιχειρήσεις μας να εξάγουν.
Έρχομαι τώρα στα νωπά προϊόντα. Ειπώθηκε το θέμα των μικτών εταιρειών. Το θέμα αυτό έχει τους εξής περιορισμούς: Για τα νωπά προϊόντα που θα πάνε νωπά προς βρώσιν στη χώρα εξαγωγής θα πρέπει να υπάρχει τυποποίηση στη χώρα από όπου προέρχονται και να έχουν τύχει όλων των ελέγχων φυτοπροστασίας και υγιεινής και των χωρών της Ε.Ε. αλλά και της χώρας εξαγωγής που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ρωσία. Σε αυτή την περίπτωση οι μικτές εταιρείες, που θα πάρουν το προϊόν και θα επιδιώξουν να το τυποποιήσουν στη Ρωσία, δεν μπορούν να το κάνουν, σε καμία περίπτωση. Πρέπει να γίνουν όλα εδώ, στην Ελλάδα. Γιατί η τυποποίηση, σύμφωνα με τον κανόνα, γίνεται στην περιοχή παραγωγής του προϊόντος. Κι εμείς για πολλούς και διαφόρους λόγους ορίζουμε ως τόπο παραγωγής την Ελλάδα ευρύτερα για να δώσουμε τη δυνατότητα π.χ. στο κρητικό πορτοκάλι να συσκευάζεται και στην Αθήνα. Αυτό ισχύει από παλιά και γνώμη μου είναι ότι αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται. Για πολλούς και διαφόρους λόγους ορίσαμε ως περιοχή την Ελλάδα και άρα μπορεί το προϊόν να τυποποιηθεί παντού στη χώρα.
Η μεταφορά χύδην προϊόντων είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση μεταποίησης. Αλλά και εκεί πρέπει το μεταποιητήριο να είναι εκ των προτέρων ελεγμένο, ώστε το προϊόν που φεύγει από εδώ να πάει σε μεταποιητήριο, να ζυγιστούν οι ποσότητες και παράλληλα να πάρει την επωνυμία του ως Ελληνικό προϊόν.
Αν δεν άρει η Ρωσία το εμπάργκο, θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε άλλες αγορές για να εξάγουμε τα προϊόντα μας. Ήδη γίνεται μια έρευνα από το Υπουργείο μας για νέες αγορές που δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία στα προϊόντα. Όμως πρέπει να δούμε το θέμα της μεταφοράς. Για το σκοπό αυτό, είναι σε εξέλιξη μια έρευνα μας αυτό το διάστημα. Θα δούμε επίσης και το θέμα της μεταφοράς με cargo.
M.P.: Πρόσφατα είχατε μια συνάντηση με εκπροσώπους του ΣΕΒΕΚ. Σε ποια συμπεράσματα καταλήξατε;
Π.Σ.: Με το ΣΕΒΕΚ είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση που είχε στο επίκεντρό της τις αγορές με τις οποίες δεν έχουμε ακόμη πρωτόκολλα συνεργασίας. Παρακάλεσα τους εκπροσώπους του Συνδέσμου να μου δώσουν τον κατάλογο των χωρών αυτών όπου έχει προχωρήσει και είναι ημιτελής η συμφωνία, να μου πουν τις εταιρείες που δεν έχουν ξεκινήσει καμία συνεργασία και στο τέλος της συζήτησης μείναμε σύμφωνοι στο ότι περιμένω κάποιες δικές τους δράσεις για να μπορέσω να ξεκινήσω με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τις δικές μου ενέργειες για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.
Έχουμε την καλύτερη ποιότητα στα προϊόντα μας. Το σημαντικό για εμάς είναι να πάρουμε την υπεραξία της ποιότητάς μας. Και γι΄ αυτό ακριβώς δουλεύω πάρα πολύ το θέμα της πιστοποίησης της ελληνικής κουζίνας. Στη βάση της ομπρέλας της ελληνικής μεσογειακής διατροφής προχωρούμε στο να τυποποιήσουμε όλα τα ελληνικά προϊόντα έστω και σε μικρά τυποποιητήρια τοπικής εμβέλειας για να μη συμβαίνει αυτό που συναντάμε συχνά με το «ελληνικό πρωινό», όπου για παράδειγμα το μέλι είναι Βουλγαρίας και το βούτυρο είναι Δανίας. Θέλουμε να υπάρχουν ελληνικά τυποποιημένα προϊόντα στο «ελληνικό πρωινό» των ξενοδοχείων.
Τώρα όσον αφορά το κρέας και επειδή γίνονται κατά κόρον ελληνοποιήσεις δουλεύουμε πάρα πολύ το θέμα, ώστε στην ταμειακή μηχανή να αναγράφεται πάνω στην ετικέτα «ΕΛΛΑΔΑ» για να μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ισοζύγιο κρέατος. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν 3-4 μεγάλες αλυσίδες μεταφοράς που ελληνοποιούν κρέατα.
M.P.: Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις για τον καταρροϊκό πυρετό; Πρόκειται να γίνουν εμβολιασμοί μέσα στο καλοκαίρι;
Π.Σ.: Εξετάστηκαν όλα τα επιστημονικά επιχειρήματα σχετικά με το αν θα έπρεπε ή όχι να γίνει εμβολιασμός εφέτος. Τελικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα ειδικής ορολογικής έρευνας που σχεδίασαν και εκτέλεσαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, αποφασίστηκε να εγκριθεί η εισαγωγή στη χώρα μας 3 τουλάχιστον εμβολίων που κυκλοφορούν ήδη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης). Οι εισαγωγές των εμβολίων έχουν ήδη ξεκινήσει και οι κτηνοτρόφοι μας πλέον μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εμβολιάσουν τα ζώα τους και να τα προστατέψουν εγκαίρως (πριν την περίοδο δραστηριότητας των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο). Έχουν δοθεί οδηγίες στους κτηνοτρόφους για την καταπολέμηση των εντόμων που μεταδίδουν τη νόσο στις εκτροφές τους και παράλληλα μελετάμε δράσεις για την καταπολέμηση των εντόμων αυτών και σε επίπεδο Περιφερειών.
Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε. Παράλληλα είπαμε να γίνουν ψεκασμοί για το κουνούπι στα σκιερά και βρώμικα μέρη των στάβλων και τέλος οι κτηνοτρόφοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τη φθηνή αλλά αποτελεσματική λύση του ζεόλιθου που κάποτε εφαρμοζόταν κατά κόρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος και είχε μάλιστα και πολύ καλά αποτελέσματα.
M.P.: Συχνά οι κρεοπώλες διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό και από διαφορετικούς φορείς έλεγχο που δέχονται στα καταστήματά τους. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό το θέμα;
Π.Σ.: Έχουν δίκιο οι κρεοπώλες. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις αρμοδιότητες του Χημείου του Κράτους, του ΕΦΕΤ και των εργαστηρίων του Υπουργείου μας. Ο ΕΦΕΤ θέλουμε να λειτουργήσει ως ένας ελεγκτικός οργανισμός, αλλά όσον αφορά τους εργαστηριακούς ελέγχους, μπορούν να γίνονται στα εργαστήρια του Υπουργείου που είναι εξελιγμένα και σύγχρονα. Βέβαια, θα πρέπει να αναδιοργανωθούν, αυτή είναι η αλήθεια.
M.P.: Ολοκληρώνοντας κ. Υπουργέ τη συζήτησή μας θα ήθελα μια συνολική εκτίμησή σας για την πορεία της χώρας.
Π.Σ.: Αν η χώρα έρθει σε μια συμφωνία με την Ε.Ε. κρατώντας φυσικά η Κυβέρνηση τουλάχιστον τις βασικές «κόκκινες γραμμές» και τις υποσχέσεις που έχει δώσει στον ελληνικό λαό, σας πληροφορώ ότι υπάρχουν πολλά λιμνάζοντα κεφάλαια που θα έρθουν να επενδυθούν στη χώρα μας. Αν δοθεί αυτή η ευκαιρία, επειδή η χώρα κυβερνάται από εργατικούς και έντιμους ανθρώπους, θα απογειωθεί. Βέβαια, το ελατήριο αυτής της ανάπτυξης πρέπει να είναι ελεγχόμενο για να μη χαθεί ο κεντρικός στόχος.
Είμαι βέβαιος πως η χώρα μας μπορεί να ζήσει από τη γη και από τις ομορφιές της.