Συνέντευξη στο ΧΩΝΙ 4 -07-2015
Στην εφημερίδα ΧΩΝΙ του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2015, πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015
“Το ΟΧΙ θα περάσει με κλειστές τράπεζες και όλα τα ΜΜΕ κόντρα”
Κύριε Σγουρίδη.
Ποιο το σχόλιό σας για τις πιέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα; Τελικά, υπάρχει «επόμενη μέρα» μετά την αντίσταση;
Μετά από μία λαϊκή ετυμηγορία πάντα υπάρχει «επόμενη μέρα». Στη πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου του 2015, ο λαός αποφάσισε ότι η πολιτική των μνημονίων είναι αδιέξοδη. Είναι η πολιτική που οδήγησε στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε όλοι μας. Απαίτησε με τη ψήφο του, από τη νέα Κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση εντός ΕΥΡΩ όλων των προηγούμενων μνημονιακών αποφάσεων, που οδήγησαν την οικονομία στην ύφεση και το λαό στη φτώχεια. Όμως αποδείχθηκε ότι παρά τις επίμονες προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης που πολλές φορές κινήθηκε στα όρια των κόκκινων γραμμών των κομμάτων που τη στηρίζουν, οι θεσμοί απέρριψαν όλες τις προτάσεις. Έτσι προέκυψε το δημοψήφισμα. Σημειώνω αφενός ότι το e-mail Χαρδούβελη ήταν πρόταση που δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμά της, αφετέρου μη σας φανεί παράξενο ότι μία από τις αιτίες της άρνησης των θεσμών, ήταν και «η μπίζνα του χρέους». Κάποιοι κερδίζουν στο εξωτερικό και το εσωτερικό από τη δική μας κρίση χρέους.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις (πχ τρόπος διενέργειας δημοψηφίσματος), καθώς και για πολιτική που απομονώνει τη χώρα μας. Τι απαντάτε στους Σαμαρά, Βενιζέλο, Γεννηματά, Θεοδωράκη;
Στους πολιτικούς που αναφέρατε θα έλεγα ότι η χώρα βρίσκεται στη ποιο κρίσιμη στιγμή της νεότερης πολιτικής της Ιστορίας. Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία, δεν πρέπει να διχάσουμε τον λαό. Το ίδιο συζήτησα με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και συμφώνησαν. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης από κοινού όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να το διαχειριστεί. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να διχαστεί. Συνεπώς νομιμοφανή επιχειρήματα επί της συνταγματικότητας του δημοψηφίσματος δεν βοηθούν. Το δημοψήφισμα είναι πολιτικό και έτσι πρέπει να το τοποθετούμε.
- Ως προς το σύντομο της διεξαγωγής του, υπενθυμίζω ότι έξι χρόνια ο λαός υφίσταται τα αποτελέσματα των μνημονίων και ενημερωνόταν για τις διαπραγματεύσεις όλων μας. Δεν περίμενε την εβδομάδα αυτή για να ενημερωθεί.
- Ως προς το δημοσιονομικό περιεχόμενό του, σημειώνω ότι δεν είναι ψηφισμένο νομοσχέδιο που ο λόγος αυτός το εξαιρεί βάση της παρ. 3 του άρθρου 44 του Συντάγματος, αντιθέτως υπάγεται στον μείζονα Εθνικό λόγω για διεξαγωγή δημοψηφίσματος της παρ. 1 του ιδίου άρθρου που υποστηρίζεται και από το άρθρο 21 κ.α.
- Ως προς το διακύβευμα του δεν είναι ευρώ-δραχμή αλλά αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών.
- Ως προς του ότι η πρόταση αυτή δεν υφίσταται ως επίσημο κείμενο, πρέπει να ξέρετε ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι πάντα non paper που νομιμοποιούνται μόνο, όταν ψηφίζονται από τα Κοινοβούλια των κρατών. Θυμάστε πως ειρωνεύονταν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη ερώτηση γιατί κόβετε τις συντάξεις και πνίγετε την ανάπτυξη της Ελλάδος, απαντούσαν όχι εμείς αλλά οι Κυβερνήσεις σας…
Κύριε Σγουρίδη, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
Ένα μεγάλο ΟΧΙ που θα περάσει δια πυρός και σιδήρου, με κλειστές τράπεζες και με όλα τα ΜΜΕ εναντίον του. Ένα τέτοιο ΟΧΙ θα βοηθήσει να συνεχιστεί ο διάλογος με τους θεσμούς για μια βιώσιμη λύση εντός ευρώ με ρύθμιση του χρέους, αλλά και θυσίες. Ας σταματήσουν την επαιτεία που από αυτή κερδίζουν οι λίγοι και δυστυχούν οι πολλοί και ας ξαναβρούμε ως λαός την αξιοπρέπειά μας.
Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια περί παγώματος σειράς πληρωμών προς τους αγρότες. Μπορείτε να μας δώσετε την εικόνα ανά κατηγορία;
Οι αγροτικές επιδοτήσεις, αποτελούν ενισχύσεις που λαμβάνουμε στο πλαίσιο της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής), του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης), του ΕΠΑΛ (Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας) και του Ε.Σ.Π.Α (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς) από ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς είναι συμβάσεις των ταμείων απευθείας με τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συμψηφιστούν με το χρέος, φτάνει ποια η κινδυνολογία. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε συζητείται, ούτε διακυβεύεται από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή χώρα, ισότιμος εταίρος της Ε.Ε και έτσι θα συνεχίσει να είναι.
-Μεγάλη κουβέντα έγινε τις τελευταίες ημέρες για την επάρκεια της χώρας σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα σε περίπτωση ανάγκης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση, με βάση τα δεδομένα που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης;
Υπάρχει πλήρης επάρκεια αγροτοδιατροφική και οι δυνατότητες της χώρας εύκολα προσαρμόζονται στην εγχώρια παραγωγή και διάθεση. Άλλωστε σύντομα το τραπεζικό σύστημα θα ομαλοποιηθεί. Αυτό που έκανε ο κύριος Ντράγκι να κλείσει την κάνουλα της ρευστότητας στο Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα είναι στα όρια της Ευρωπαϊκής νομιμότητας, εκθέτει την ανεξαρτησία του τραπεζικού συστήματος και δείχνει πόσο επιθυμεί ο άξονας Βερολίνου-Βρυξελών την πτώσης της αντιμνημονιακής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα μάχεται ο Ελληνικός λαός για τη επαναφορά της πολιτικής δημοκρατίας στη Ευρώπη και όχι της οικονομικής που έχει επιβληθεί. Μπορούμε να το πετύχουμε, άλλωστε παρά τα ελλατώματά μας στα δύσκολα γινόμαστε ένα….καρφί που όσο το χτυπάς καρφώνεται…