Συνέντευξη του Αντιπροέδρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ, στο THESSNIKI.GR, στις 4 Αυγούστου 2017. Π. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: “Ελλάδα πιο ασφαλής, με ισχυρό ρόλο και καλύτερες προοπτικές”

  1. Κύριε Σγουρίδη, σας βλέπαμε να ασχολείστε πριν από λίγα χρόνια με την αμπελοκαλλιέργεια και είχαμε υποθέσει ότι θα ήταν οριστική η απόφασή σας για απόσυρση από την ενεργό πολιτική δράση. Τι ήταν εκείνο, που άλλαξε τις σκέψεις σας και ενταχθήκατε στην πρώτη γραμμή των Ανεξάρτητων Ελλήνων;

Η αρχή έγινε με ένα τηλεφώνημα του Πάνου Καμμένου για να συμπεριληφθώ ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στις Ευρωεκλογές του 2014.

Με τον Πάνο Καμμένο παρόλο ότι προερχόμαστε από διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς  χώρους είχαμε συναντηθεί σε κοινές δράσεις.

Είμασταν μαζί στην πρώτη μετά από 75 χρόνια επίσκεψη Ελλήνων βουλευτών στην Ίμβρο, στο αποκλεισμένο Βελιγράδι όπου συναντήσαμε τον Μιλόσεβιτς, στους αγώνες για το Κουρδικό στο Ντιάρ-Μπακίρ, συνάντηση στη Συρία με τον Οτσαλάν, στη δίκη  της Λεϊλά Ζάνα και των Κούρδων βουλευτών στην Άγκυρα για συμπαράσταση, στη δίκη της Ελπίδας Φραγκοπούλου στην Κωνσταντινούπολη και στην εναντίωσή μας στο σχέδιο Κόφι Ανάν για  το Κυπριακό.

Εκείνος από τη Λαϊκή Δεξιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και εγώ από το Πατριωτικό ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου λειτουργήσαμε για χρόνια με τις πολιτικές μας διαφορές μέσα στην άτυπη διακοινοβουλευτική ομάδα για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Μας ένωνε ο ριζοσπαστικός πατριωτισμός που σήμερα είναι η συνδετική ύλη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Μετά μου ανέθεσε να οργανώσω το 2ο Ιδεολογικοπολιτικό Συνέδριο των ΑΝΕΛ από όπου προέκυψε η ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, ως επικεφαλής της Επιτροπής ψηφοδελτίων μου ανατέθει να καταρτίσω τα ψηφοδέλτια στις εκλογές του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2015 πανελλαδικά, καθώς και να οργανώσω το 3ο Τακτικό Συνέδριο του Κινήματος και σήμερα να είμαι μετά από την πρόταση του Προέδρου και απόφαση του Συνεδρίου Αντιπρόεδρος.

‘Όμως σε καμία περίπτωση δεν απεμπόλησα  τον έρωτά μου για τα αμπέλια και την προώθηση του Θρακικού οίνου μέσα από την κατά παράδοση οικογενειακή μου επιχείρηση. Συνεχίζω να ασχολούμαι και με αυτά.

 

  1. Που αποδίδετε την χαμηλή εικόνα, που διαμορφώνουν ορισμένες δημοσκοπήσεις σχετικά με τα ποσοστά των ΑΝΕΛ;

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ απευθύνονται σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν ανιχνεύονται από τις δημοσκοπήσεις. Γι’ αυτό πέφτουν κατ’ επανάληψη έξω όλοι αυτοί που ποντάρουν στην δημιουργία κλίματος «χαμένης ψήφου» εναντίον του Κίνημα.

  1. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση στο Κίνημά σας;

 

Σίγουρα υπάρχει απόσταση του να κυβερνάς από το να αντιπολιτεύεσαι. Λόγω της κρίσης αυτό δημιουργεί κλυδωνισμούς και διαφορετικές εκτιμήσεις στα στελέχη που μέσα από δημοκρατικό διάλογο εξομαλύνονται και ομογενοποιούνται. Το αποτέλεσμα είναι να είμαστε ένας συμπαγής πολιτικός φορέας με καθαρές και διακριτές πολιτικές θέσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

‘Ένας πολιτικός φορέας που έχει κατακτήσει το δικαίωμα της ψήφου κατά συνείδηση, μακράν των παραδοσιακών κομμάτων της αυστηρής πειθαρχίας.

  1. Είστε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή σας στο κυβερνητικό έργο;

 

Είμαι ικανοποιημένος για δύο λόγους.

Ο πρώτος γιατί εμείς κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση. ‘Ολες οι προηγούμενες απόπειρες περιέκλειαν συναλλαγή και προσωρινές κομματικές σκοπιμότητες.

Ο δεύτερος γιατί αποδεικνύουμε καθημερινά με τη στάση και τις παρεμβάσεις μας ότι το ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ, δεν ήταν απλώς ένα σύνθημα μέσα σε ένα διαφημιστικό spot.

 

  • Μήπως οι πολίτες περίμεναν από την ηγεσία και τα στελέχη του Κινήματός σας μεγαλύτερη δραστηριότητα στον τομέα της κάθαρσης του παλιού κρατικού συστήματος, της καταπολέμησης της διαφθοράς, και της εμπέδωσης συνθηκών διαφάνειας στο δημόσιο βίο;

Θα ισχυριζόμουν το αντίθετο. Η κάθαρση προχωρά και η διαφθορά πολεμιέται με την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αλλά, να μην μας διαφεύγει, ότι δεν βρισκόμαστε σε μία κοινωνία επαναστατικού δικαίου, ούτε σε μια κοινωνία που στο όνομα της Δημοκρατίας καταργεί την Δημοκρατία. Συνεπώς, οι νόμιμες διαδικασίες δεν μπορούν να παρακαμφθούν.

Ενδεικτικό της σθεναρής στάσης που έχει το Κίνημα στα ζητήματα αυτά, είναι και η επίθεση που δέχεται ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος από την νέου τύπου διαπλοκή, δηλαδή, ολιγάρχες με χρήματα αγνώστου προελεύσεως να αγοράζουν ομάδες, δήμους, ΜΜΕ μέχρι και πολιτικά κόμματα.

  • Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, που πλήττονται σκληρά από ανεργία και φτώχεια, ενώ κάποιες άλλες απολαμβάνουν διάφορα προνόμια και λαμβάνουν υψηλές αποδοχές, όπως π.χ. βουλευτές, σύμβουλοι, γραμματείς, γενικοί διευθυντές, δικαστές, διοικητές ΔΕΚΟ κ.τ.λ. Δεν θεωρείτε αναγκαία μια έμπρακτη παρέμβαση του κόμματός σας για τη διαμόρφωση μιας πιο δίκαιης εικόνας μέσα την ελληνική κοινωνία;

Σίγουρα υπάρχουν αδικίες και ανισότητες αν και η οικονομική κρίση ψαλίδισε πάρα πολύ τις απολαβές των προ αναφερθέντων αξιωματούχων. ‘Όμως, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης στην ελληνική κοινωνία και η ανεργία ειδικά των νέων κάνει ακόμα και τις πολυψαλιδισμένες απολαβές προκλητικές.

Θέλω να σας δώσω μία άλλη οπτική στο ζήτημα που θέσατε.

Κανένας επενδυτής δεν θα έθετε όρια στους μισθούς του Διευθύνοντος Συμβούλου και των στελεχών της επιχείρησής του εάν αυτοί του πολλαπλασίαζαν το κέρδος. Η αγορά επιλέγει τους άριστους και τους αμείβει. Ο λαός το περιγράφει αλλιώς. «Το φτηνό σου βγαίνει πάντα ακριβό».

Συμπερασματικά, σκέφτομαι ότι αντί αυτούς τους αξιωματούχους να τους κρίνουμε να την μεμψίμερη παθητική λογική του να κόψω και άλλο τους μισθούς τους, ας τους κρίνω με την αισιόδοξη ενεργητική λογική του κατά πόσο είναι ικανοί να ανατάξουν την οικονομική κρίση της Ελλάδας, προκειμένου να σωθούμε όλοι.

 

  • Και για τον αγροτικό κόσμο, που τον έχετε ζήσει από κοντά, τι θα μπορέσετε να κάνετε ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων και να περιοριστεί ο ρόλος των διαμεσολαβητών εμπόρων και προμηθευτών, που επιβαρύνουν τις τιμές, χωρίς ουσιαστική ανταπόδοση στους παραγωγούς;

 

Η πρόταση είναι μία. Η εν τη ενώσει η ισχύς.

Και επειδή λόγω της ελληνικής κακοδαιμονίας η λέξη συνεταιρισμός είναι αποκρουστική, ομιλώ για νέου τύπου αγροτικές επιχειρήσεις ομάδων παραγωγών που θα διέπονται από ειδικό νομικό καθεστώς όπως και οι ναυτιλιακές εταιρείες. Σε αυτές θα μπορούν να συμμετέχουν οι κάτοικοι της υπαίθρου είτε με γη, είτε με εργασία επιστημονική ή χειρωνακτική, είτε με κεφάλαια, είτε συνδυαστικά.

Θα είναι τεράστιο λάθος για μια ακόμη φορά να παραχωρηθούν εκτάσεις σε ανέργους για να γίνουν νέοι αγρότες. Αυτούς καλύτερα είναι να τους προωθήσεις μέσα σε αυτές τις νέου τύπου αγροτικές επιχειρήσεις, δίνοντάς τους για προίκα το κεφάλαιο της ένταξής τους στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης(ΠΑΑ). Επιπλέον ας χρησιμοποιήσουν το μυαλό και τα χέρια τους για πρόσθετο εισόδημα.

Προϋπόθεση της επιβίωσης των Ελλήνων της υπαίθρου είναι η αξιοποίηση της ελληνικής βιοποικιλότητας και του πλούτου της ελληνικής – μεσογειακής διατροφής μέσα από την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και φυσικά, ……. της νοοτροπίας μας.

Το αξίωμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί αυτή η νέου τύπου αγροτική επιχείρηση είναι τα τέσσερα λατινικά p κατά το ελληνικότερο:  προϊόν – τυποποίηση – τιμή – προώθηση.

Τα agro logistics θα είναι το επιστέγασμα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της ελληνικής υπαίθρου.

 

 

  • Ήσασταν από τους πρωτεργάτες της υπεράσπισης των αρχών και κανόνων, που διέπουν την ομαλή και ειρηνική εικόνα των σχέσεων με τον μουσουλμανικό πληθυσμό στη Θράκη, αντιδρώντας συχνά σε προκλήσεις και ανιστόρητες αναφορές από υποκινητές εντάσεων. Πως είναι η εικόνα σήμερα και ποιες προτεραιότητες βάζουν η κυβέρνηση και το κίνημα σας στο θέμα αυτό;

 

Η Τουρκία είτε των κοσμικών του Ατατούρκ, είτε των soft ισλαμιστών του Ερντογάν έχει πάγια εξωτερική πολιτική.

Επιδιώκει τρία πράγματα. Την δημιουργία Τουρκικού Προτεκτοράτου στα κατεχόμενα της Κύπρου, την διχοτόμηση του Αιγαίου και την τουρκοποίηση της θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη .

Δυστυχώς, για την Ελλάδα η αμοιβαιότητα που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης έχει πάει περίπατο. Η Τουρκία διαχειρίζεται στην Δυτική Θράκη ανθρώπινες ψυχές και ψήφους με ότι αυτό συνεπάγεται και η Ελλάδα στην Ανατολική Θράκη θεσμούς  και αναμνήσεις.

Το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή με 16 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό είναι το μακρύ χέρι αυτής της πολιτικής με ένα δίκτυο μισθοδοτούμενων «υπαλλήλων» που δημιουργούν ένα αόρατο πέπλο καταπίεσης μέσα στην μειονότητα.

Ποιος τολμάει να πει ότι είναι πομάκος, χωρίς να απομονωθεί και να περιθωριοποιηθεί μέσα στην μικρή του κοινωνία και δυστυχώς άρχισαν σιγά – σιγά οι μουσουλμάνοι αθίγγανοι, να θεωρούν τιμή τους να αποκαλούνται Τούρκοι.

Όμως, ποτέ δεν είναι αργά. ‘Έχω κάνει κατ’ επανάληψη προτάσεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο για να αναστραφεί η κατάσταση. Η ειρηνική συνύπαρξη  χριστιανών και μουσουλμάνων είναι όρος απαράβατος για την ανάπτυξη της Θράκης.

Δεν σας κρύβω πως είμαι αισιόδοξος επειδή την ασφάλεια της Χώρας την εγγυώνται από διαφορετικές σκοπιές η τριανδρία Τσίπρας – Καμμένος – Κοτζιάς.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας σε αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Νότιο – Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνει του λόγου μου το αληθές.

 

  • Πως βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις μετά την έξοδο της χώρας στις αγορές, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και με ποια μηνύματα προς τους πολίτες θα διεκδικήσετε την ψήφο τους ως Ανεξάρτητοι Έλληνες;

 

Η Χώρα έχει μπει σε μία δημοσιονομική κανονικότητα που σε βάθος εξαετίας θα φανεί στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών.

Η οικονομική σταθερότητα αν συνδυαστεί με την πάταξη της γραφειοκρατίας που προς το παρόν στην Ελλάδα είναι « άπαιχτη »θα φέρει μεγάλες επενδύσεις στη Χώρα που γύρω από αυτές θα ξανανθίσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έτσι θα αυξήσουμε το ΑΕΠ που είναι παρονομαστής του κλάσματος σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας είναι εξαιρετική και πρέπει να την αξιοποιήσουμε.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι πολλαπλή πύλη για την Ευρώπη και το ανάποδο και το σπουδαιότερο χωρίς κανένα τρομοκρατικό χτύπημα. Η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο.

Όσο για τις εκλογές τις προσδιορίζω στα τέλη του 2018 με αρχές του 2019 με το ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΛΟ πιο ενισχυμένο στην Κυβέρνηση.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com