Συνέντευξη του Αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ, στο Δ/ντή Ειδήσεων του Pella TV , Χρήστο Δημητριάδη, στις 23 και 24 Φεβρουαρίου 2017.

Χ.Δ: Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στο δελτίο μας τον Αντιπρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Παναγιώτη Σγουρίδη.

Κύριε Σγουρίδη σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Π. Σγουρίδης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ κύριε Δημητριάδη.

Χ.Δ.: Το πρώτο ερώτημα αφορά στην επίσκεψή σας στα Γιαννιτσά, στην Π.Ε. Πέλλας. Ποιοι ήσαν οι κύριοι λόγοι που σας οδήγησαν να κάνετε αυτή την περιοδεία και ποιες ήταν οι συναντήσεις που κάνατε;

Π. Σγουρίδης: Μετά το 3ο Συνέδριο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, την εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου, την επανεκλογή του Προέδρου, την εκλογή του νέου Γενικού Γραμματέα του Θύμιου του Δρόσου και την πρόταση της ανάληψης της θέσης του Αντιπροέδρου από εμένα, δύο πράγματα έχουν αποφασισθεί. Πρώτον να υπάρχει  εκλογική ετοιμότητα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δηλαδή οργανωτική ετοιμότητα σε όλη την Ελλάδα και δεύτερον  διαχείριση της πολιτικής καθημερινότητας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των προταγμάτων γίνονται περιοδείες από εμένα, από τον Γραμματέα του Κινήματος τον κ. Δρόσο, από τον  Γραμματέα Οργανωτικού τον Κώστα τον Κίγκα και από άλλα στελέχη του κινήματος σε όλους τους νομούς, προκειμένου να συναντούν τις οργανώσεις, τα οργανωμένα μέλη, να τις προετοιμάζουν οργανωτικά και παράλληλα να αντιμετωπίζουν θέματα πολιτικής καθημερινότητας. Στα πλαίσια αυτά σήμερα επισκέφθηκα την Κατερίνη, είχα συναντήσεις με στελέχη μας εκεί, με την οργάνωση στα γραφεία του Κινήματος και στη συνέχεια ακολούθησε συνάντησή μου με τα στελέχη μας εδώ στα Γιαννιτσά. Έτσι κλείνει η σημερινή ημέρα. Χθες ήμουν στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα πάω στις Σέρρες.

Χ.Δ.: Μιλήσατε για το Συνέδριο. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ξεκίνησαν χωρίς να τους ενδιαφέρει να έχουν μια παραδοσιακή οργανωτική δομή, με νομαρχιακές επιτροπές κ.λ.π.. Βέβαια στη συνέχεια αυτό το μοντέλο εγκαταλείφθηκε, βλέπουμε ότι σχηματίζονται διάφορες επιτροπές, κάνατε και το 3ο Συνέδριο στο οποίο σχηματοποιήθηκαν κάποιες  δομές με στελέχη που δεν είναι κοινοβουλευτικά όπως και εσείς βέβαια που είστε Αντιπρόεδρος του κόμματος. Ήταν προεκλογικές οι συναντήσεις αυτές ή έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θα πρέπει να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο;

Π. Σγουρίδης: Για το δεύτερο αγαπητέ μου κύριε Δημητριάδη. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είμαστε έτοιμοι. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν εκλογές. Εξ΄άλλου η πρώτη πολιτική προσέγγιση που έγινε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς δείχνει ότι οι εκλογές απομακρύνονται για το 2019.

Χ.Δ: Καλά κάνετε και το λέτε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Ωστόσο εσείς υπήρξατε μέλος αυτής της κυβέρνησης. Ξεκινήσατε ως εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός. Νοιώθετε ότι είσθε κοντά σ΄αυτή τη συγκυβέρνηση παρά την απομάκρυνσή σας;

Π. Σγουρίδης: Από τη στιγμή που είμαι μέλος και μάλιστα Αντιπρόεδρος του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, το οποίο είναι ο σταθεροποιητικός παράγοντας αυτή τη στιγμή της Κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ, σαφώς είμαι κοντά στην Κυβέρνηση, στηρίζω τις προσπάθειές της και πιστεύω ότι μέσα από τους χειρισμούς οι οποίοι γίνονται και στα θέματα τα οικονομικά αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως της άμυνας, διότι και η άμυνα είναι εξωτερική πολιτική κατά βάσιν, με το Πρόεδρό μας το Πάνο Καμμένο, δίνουμε μια νότα αισιοδοξίας στον χειμαζόμενο ελληνικό λαό.

Χ.Δ.: Βεβαίως θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε: σε μια γραμμή από την Αριστερά ως τη Δεξιά σ΄αυτό το παραδοσιακό τόξο, τους ΑΝ.ΕΛ. εσείς πού τους κατατάσσετε; Πού τους τοποθετείτε; Υπό την έννοια ότι είσθε ένα ιστορικό στέλεχος της Κεντροαριστεράς, βουλευτής χρόνια με το ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Ξάνθης, Υπουργός κ.λ.π. Περάσατε δηλαδή από το λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ», άρα δεν είστε ένας άνθρωπος ¨δεξιός¨, όπως είναι αρκετά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ., τουλάχιστον πολλά από αυτά που τους ίδρυσαν όταν έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία.

Π. Σγουρίδης: Ούτως ή άλλως, όπως σωστά το προσδιορίσατε, εγώ ανήκα στο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» του Ανδρέα Παπανδρέου. Έκτοτε υπάρχουν μεταλλάξεις στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μεταλλάξεις μετά το 2009 και τις εκλογές οδήγησαν πολλά στελέχη του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ να απομακρυνθούν. Οι ΑΝ.ΕΛ. στην πολιτική μπάρα, είναι ανεξάρτητοι. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το ότι είναι ανεξάρτητοι. Αυτό που μας διακρίνει σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα και κινήματα και αυτό που μας συνδέει είναι ο ριζοσπαστικός πατριωτισμός. Τι εννοούμε με αυτό; Η ειδοποιός διαφορά μας με τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους – χωρίς να θέλουμε να τους μειώσουμε, κρίνοντάς τους μη πατριωτικούς –  είναι ότι εμείς θέλουμε να σπάσουμε τις ρίζες που μας συνδέουν με το κακό παρελθόν. Η χώρα δεν έφτασε τυχαία εδώ. Έφτασε μέσα από κάποιες κινήσεις που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Καταβαραθρώθηκε. Έφτασε στα όριά της. Αυτό που εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με ότι στο παρελθόν έχει διαμορφώσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά και έχει οδηγήσει τη χώρα σ΄αυτό το τελευταίο σκαλοπάτι. Άρα, ο ριζοσπαστικός πατριωτισμός χαρακτηρίζει τους ΑΝ.ΕΛ και δεν τους χαρακτηρίζει ένα χρώμα. Αν είναι κεντροαριστεροί ή δεξιοί. Είμαστε Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ένα πατριωτικό κίνημα, ριζοσπαστικό. Αυτό μας βοηθάει ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε προγραμματική βάση και πάνω σε αρχές και δομές κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση. Μη γελιέστε. Η εθνική συμφιλίωση ψηφίστηκε  το 1981-82 από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά πράξη δεν έγινε ποτέ. Εμείς την κάναμε πράξη. Ένα κίνημα όπως οι ΑΝ.ΕΛ., που πολλοί το χαρακτηρίζουν δεξιό και κάποιοι στη Ευρώπη και ακροδεξιό, φτάνει να συνεργαστεί για το καλό και το συμφέρον της χώρας με τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι αριστερό κόμμα.

Χ.Δ.: Αριστερό κόμμα που δεν είχε και πολύ εθνικές θέσεις τουλάχιστον πριν γίνει Κυβέρνηση….

Π. Σγουρίδης: Γι΄αυτό είπα ότι εμείς είμαστε ο παράγοντας σταθερότητας αυτή τη στιγμή στην Κυβέρνηση. Όπου χρειάστηκε βάλαμε εμείς πλάτη, βάλαμε εμείς τις θέσεις μας και προς τιμήν του  ο Πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, υιοθέτησε τις θέσεις αυτές και η συνεργασία συνεχίζεται για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το στόχο. Ο στόχος είναι να βγεί η χώρα από τα αδιέξοδα, έχει οικονομικά και αξιακά, αν θέλετε, αδιέξοδα και παράλληλα να μπορέσουμε να κτυπήσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να ξαναβάλουμε τη χώρα στην τροχιά της ανάπτυξης.

Χ.Δ.: Βεβαίως είχαμε και κάποιες δηλώσεις από κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρομαι στον κ. Φίλη αλλά και σε κάποιους άλλους που έθεσαν θέμα κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝ.ΕΛ. Υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνεργασίας; Ο κ. Φίλης τουλάχιστον είπε ότι θα ήταν πιο βατό να γίνει μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Π.Σγουρίδης: Οι απόψεις του κ. Φίλη είναι σεβαστές, αλλά είναι προσωπικές του απόψεις. Δεν απηχούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει την έντιμη συγκυβέρνηση, την έντιμη ένωση των δύο πολιτικών δυνάμεων για τη διακυβέρνηση της χώρας. Στη βάση αυτή ο κ. Φίλης μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του αλλά δεν εκφράζει την πλειοψηφία των απόψεων. Και να σας πώ και το εξής: Ξεκάθαρα. Αν θα δείτε τις δικές μας πολιτικές θέσεις και τα δικά μας ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα, έχουν την εξής λεκτική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που οι του ΣΥΡΙΖΑ ονομάζουν
«αριστερό», εμείς το ονομάζουμε «δίκαιο».

Χ.Δ: Λέτε δηλαδή τα ίδια πράγματα με άλλο όνομα.

Π. Σγουρίδης: Απλώς τους βάζουμε άλλη «ταμπέλα».

Χ.Δ.: Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τις απόψεις σας γύρω από το αγροτικό ζήτημα. Η Πέλλα αλλά και οι δύο άλλοι νομοί Ημαθίας και Πιερίας είναι κατ΄εξοχήν  αγροτικοί νομοί και οι πληθυσμοί τους στην πλειοψηφία τους ζουν από τα αγροτικά προϊόντα, τα οποία δεν έχουν τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη που θα θέλαμε ή που περιμέναμε από τη νέα κυβέρνηση.   Επειδή και εσείς έχετε σχέση και ο ίδιος με τον αγροτικό τομέα, δεν συμφωνείτε μαζί μου ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση του αγροτικού τομέα; Είδατε ότι και πάλι οι αγρότες ξεσηκώθηκαν.

 Π. Σγουρίδης: Ο πρόσφατος ξεσηκωμός που λέτε, θα έλεγα ότι δεν ήταν και τόσο μεγάλος, όσο αυτός του 2016 και αυτό οφείλεται σε κάποιους λόγους, τους οποίους αν θέλετε θα τους αναλύσουμε. Αλλά το κυρίαρχο είναι αυτό το οποίο ρωτήσατε. Μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτικός κόσμος χωρίς δημιουργία ομάδων παραγωγών, χωρίς τυποποίηση προϊόντων και χωρίς σωστό marketing που θα βγάλει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην αγορά. Χωρίς τα παραπάνω δεν έχει καμιά τύχη ο ελληνικός αγροτικός τομέας. Αν δεν δώσουμε υπεραξία στο παραγόμενο ελληνικό προϊόν, με όλα αυτά που προείπα, ουσιαστικά αλλάζουμε τα λεφτά μας και ζούμε από τις επιδοτήσεις. Ξεπερνάμε το ότι οι επιδοτήσεις παλαιότερα δόθηκαν για να υπάρχει όχι επένδυση στην παραγωγή, αλλά για άλλους λόγους, ακόμη και κοινωνικού prestige.    Δυστυχώς τα χρήματα που πήραμε από την Ευρώπη και είναι πολλά, δεν τα αξιοποιήσαμε ώστε σήμερα η ελληνική παραγωγή η αγροτική, η κτηνοτροφική και η αλιευτική να είναι brand name ανά τον κόσμο. Έχουμε κλίμα, έχουμε περιβάλλον, τέτοιες συνθήκες και τέτοια βιοποικιλότητα, που τα δικά μας προϊόντα έπρεπε να είναι ανάρπαστα. Να πουλιούνται σαν delicatessen και όχι να προσπαθούμε να τα πουλήσουμε μαζικά. Αλλά γι΄αυτό δεν ευθύνονται μόνον οι κυβερνήσεις, ευθύνονται και οι παραγωγοί.

Χ.Δ.: Αντιλαμβάνομαι όμως ότι αφήνετε και κάποια αιχμή για τη σημερινή κυβερνητική πολιτική πάνω στο θέμα αυτό. Αυτά που λέτε είναι πολύ σωστά αλλά και η σημερινή πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου δεν τα έχει πράξει. Όχι ότι τα έχουν πράξει οι προηγούμενοι, αλλά είναι μια φυσική συνέχεια και η ηγεσία του Βαγγέλη Αποστόλου. Τουλάχιστον αυτή η αίσθηση υπάρχει εδώ στην περιοχή μας.

Π. Σγουρίδης: Εγώ θα σου πω αγαπητέ μου ότι το κακό ξεκινάει από παλιά και μάλιστα από πολύ παλιά. Όταν θα ΄πρεπε να κάνουμε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δεν το κάναμε. Κι όταν άρχισαν να το καταλαβαίνουν κάποιοι ότι έπρεπε να γίνει, μπήκαν στη μέση οι συνεταιρισμοί, οι οποίοι έγιναν οχήματα τακτοποίησης των ημετέρων όχι απαραίτητα των κομματικών. Διότι ξέρετε ο συνεταιρισμός πολλές φορές απλωνόταν σε πολλούς πολιτικούς χώρους. Αυτή η τακτική τους, έκανε πολλούς αγρότες να απεχθάνονται το «συνεταιρίζεσθαι» και ακόμη και τις ομάδες παραγωγών να μην τις θέλουν. Αλλά μόνος του ο αγρότης δεν μπορεί να βγει στην αγορά. Μόνο του θα τον κατασπαράξει η αγορά. Αν δεν υπάρξει ομαδοποίηση με συγκεκριμένους όρους για να μπορέσουμε να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν μας, δεν υπάρχει περίπτωση ο αγροτικός κόσμος να δει άσπρη μέρα. Εκείνο που έπρεπε να γίνει όταν άρχισαν να το καταλαβαίνουν ήταν αναδιάρθρωση, όχι μόνο των καλλιεργειών αλλά και μυαλών. Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση στα μυαλά μας μην περιμένουμε κάποιοι άλλοι να μας δώσουν τη θεία επιφοίτηση.

Χ.Δ.: Να πάμε τώρα στο θέμα της αξιολόγησης. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία κατά την άποψή μου είναι ωραιοποιημένη από πλευράς Κυβέρνησης. Δηλαδή, από τη μια πλευρά γίνεται λόγος για κάποιες μειώσεις στο αφορολόγητο, για κάποια σκληρά μέτρα και από την άλλη αφήνεται να εννοηθεί πως ίσως πέσει ο Φ.Π.Α., ίσως δοθούν κάποια κίνητρα, ίσως πέσει ο ΕΝΦΙΑ, ένας δυσβάσταχτος πράγματι φόρος. Η δική σας αίσθηση, η άποψη ή η πληροφόρηση ποια είναι; Θα κλείσει η αξιολόγηση και ποια θα είναι τα μέτρα που θα ψηφιστούν προκειμένου να εφαρμοστούν και αν θα είναι θετικά βέβαια;

Π. Σγουρίδης: Κατ΄αρχήν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πανηγυρίζουν. Και δεν πανηγυρίζουν για ένα και μόνο λόγο. Διότι όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική πίεση μνημονίων, δεν μπορεί να ασκήσει τη δική της δημοσιονομική και εισοδηματική πολιτική. Όμως  παραλάβαμε μια κατάσταση που είναι πια μονόδρομος. Και είναι μονόδρομος γατί: από το 2010 η ομολογία χρέους, το ομολογιακό χρέος μετατράπηκε σε δάνειο. Δανειστήκαμε από χώρες, από λαούς χρήματα και όταν παίρνεις δάνειο βάζεις και υποθήκες, έχεις και υποχρεώσεις. Αυτή την κατάσταση προσπαθούμε να διαχειριστούμε με το λιγότερο δυνατόν κόστος για τον ελληνικό λαό. Έτσι, θέλω να είμαι καθαρός. Δεν πανηγυρίζουμε. Αυτό που έγινε στο τελευταίο Eurogroup, είναι ουσιαστικά μια πρώτη προσέγγιση των δύο πλευρών, που άνοιξε την πόρτα ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί μετά την Καθαρά Δευτέρα και να αρχίσουν να συζητούν τα τεχνικά κλιμάκια. Η πρώτη αυτή προσέγγιση τι έδωσε; Από ελληνικής πλευράς να προθεσμοθετηθούν μέτρα ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δις € περίπου και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι κλεισμένο.

Χ.Δ. Είναι βατό αυτό; Διότι 3,5% πλεόνασμα μυρίζει νέο αίμα.

Π. Σγουρίδης: Δεν είναι κλεισμένο, αλλά και γι΄αυτό δεν πανηγυρίζουμε. Από την άλλη όμως δεσμεύτηκαν οι θεσμοί ότι θα πρέπει να προετοιμάσουν την ποσοτική χαλάρωση. Τον Απρίλιο θα συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και επίσης ότι θα πρέπει να αρχίσει η προετοιμασία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν στο προ προηγούμενο Eurogroup για τη μείωση του χρέους. Ως ενδιάμεσο αυτής της προσέγγισης, θα πρέπει οι θεσμοί να αποδεχθούν ότι για οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται και αποδίδει, η απόδοσή του θα πρέπει να επιστρέφει άμεσα σε μέτρα αναπτυξιακά, όπως είναι η μείωση του Φ.Π.Α., η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η χρηματοδότηση θέσεων εργασίας, έξω και πέρα από το δανεισμό από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που είναι περίπου 3 δις € και μ΄αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσει η ανάπτυξη.   Τι σημαίνει όμως ποσοτική χαλάρωση: Αυτή τη στιγμή – και το ξέρουν καλύτερα όλοι οι κάτοικοι της Πέλλας στους οποίους τώρα απευθύνομαι – αν πάς στην Τράπεζα και ζητήσεις ένα μικρό δάνειο, της τάξης των 3.000 ευρώ, δεν θα σου δώσουν όσο αξιόπιστος και αν είσαι, γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Και δεν υπάρχει ρευστότητα γιατί οι Τράπεζες έχουν στραγγαλισθεί, παρά τη μεγάλη βοήθεια πολλών δις € που πήραν από την ανακεφαλαιοποίηση. Η ποσοτική χαλάρωση ουσιαστικά  επιτρέπει να δίνεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, που πλέον θεωρούνται αξιόπιστα και να παίρνεις ζεστό χρήμα το οποίο πηγαίνει στις τράπεζες. Αυτό βοηθά ουσιαστικά τη ρευστότητα. Η οικονομία σήμερα έχει στραγγαλιστεί, η παραγωγή, το ΑΕΠ που βρίσκεται σε στασιμότητα, είναι γιατί δεν υπάρχει χρήμα να γυρίσει. Ο Εβραίος λέει: «το χρήμα γεννάει όταν γυρνάει». Όταν δεν γυρνάει το χρήμα τα μέτρα είναι υφεσιακά. Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, πιστεύω πως θα υπάρξει μια ακόμη μεγαλύτερη προσέγγιση. Σε μια διαπραγμάτευση  ξεκινά ο ένας από τη μια άκρη ο άλλος από την άλλη, για να βρεθούν κάπου στη μέση. Πιστεύω ότι η επίτευξη της συμφωνίας, της οποίας η εφαρμογή θα αρχίσει το 2019, γιατί μέχρι το 2019 ότι ήταν να συμφωνηθεί συμφωνήθηκε – μην ξεχνάμε ότι είχαμε συμφωνήσει και το 19 για πλεόνασμα 3,5%, απλώς τώρα παρατείνεται περαιτέρω- θα είναι το τέλος μιας δύσκολης καμπής προκειμένου να αρχίσει η αύξηση του ΑΕΠ. Όταν αυξάνεται το ΑΕΠ μειώνονται όλοι οι κακοί δείκτες, του ελλείμματος, του χρέους κ.λ.π. Διότι το ΑΕΠ είναι παρονομαστής.

Χ.Δ.: Δεν είναι όμως λίγο unfair το γεγονός ότι θα νομοθετηθούν μέτρα μετά το 2019, που όπως και να έχει λήγει η θητεία αυτής της κυβέρνησης και πιθανόν να είναι μία άλλη κυβέρνηση, αν δεν γίνουν κιόλας νωρίτερα οι εκλογές; Άρα γιατί να ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση – η οποία στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ πίσω –  μέτρα, για να τα εφαρμόσει μια άλλη κυβέρνηση ίσως;

Π. Σγουρίδης: Θα σας πω μια άποψη που ίσως σας φανεί αιρετική. Αν θέλετε, είναι και εθνικό καθήκον. Η επόμενη κυβέρνηση, εγώ είμαι βέβαιος ότι θα είναι η ίδια κυβέρνηση, γιατί βλέπουμε ότι η Νέα Δημοκρατία λίγο λίγο ξεφουσκώνει. Έπαψε ο κ. Μητσοτάκης να έχει το αφήγημά του και να ζητάει συνεχώς εκλογές. Γιατί όταν αρχίζεις και ζητάς συνεχώς εκλογές εκλογές, είναι σαν να βάζεις έναν κατοστάρη να τρέξει μαραθώνιο. Κάποια στιγμή ο κατοστάρης μένει στο δρόμο. Ο μαραθωνοδρόμος συνεχίζει. Είναι θετικό η επόμενη κυβέρνηση, που επαναλαμβάνω πως πιστεύω ότι θα είναι με την ίδια σύνθεση, να βρεί τοπίο ανοικτό.

Αλλά και κάποια άλλη να είναι θα ισχύει και γι΄αυτήν το ίδιο. Δεν θα χρειαστεί να ψηφίσει μέτρα, έστω και αν τα φορτώσει στους προηγούμενους. Είναι δηλαδή μια καθαρή εθνική πολιτική.

Χ.Δ.: Θεωρείτε δηλαδή ότι η μείωση του αφορολόγητου θα γίνει μετά το 2019;

Π. Σγουρίδης: Ναι, μετά το 2019. Σας λέω όμως ότι αν δεν συζητήσουν οι θεσμοί με τα τεχνικά κλιμάκια δεν μπορείς να μιλήσεις με σιγουριά. Διότι ακούγονται πολλά: π.χ. το πλεόνασμα αντί γι 3,5 θα είναι 3,1, τα μέτρα θα είναι της τάξης του 2,8 δις και παράλληλα ότι θα πάνε σε δύο δόσεις…. Δεν είναι σωστό όμως, σ΄ένα λαό ο οποίος προσπαθεί εναγωνίως να ακούσει κάποια πράγματα, να λες εικασίες. Ας περιμένουμε τα κλιμάκια, σας επαναλαμβάνω εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν πανηγυρίζουμε και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα.

Χ.Δ: Μια άλλη συζήτηση που έχει ανοίξει παράλληλα με τη δεύτερη αξιολόγηση είναι για το νόμισμα. Το ευρώ είναι φετίχ, κακώς είναι μονόδρομος κλπ. Το ερώτημά μου το συνδέω και με τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία όπου η Λεπέν προηγείται, την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία, την πιθανή άνοδο στην ηγεσία της Ολλανδίας ενός κόμματος που εκφράζει έντονο ευρωσκεπτικισμό, το ότι η κ. Μέρκελ είναι στα ίδια επίπεδα με τον κ. Σούλτς…..

Π. Σγουρίδης: Θα απαντήσω στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας και θα καταθέσω κάποιες απόψεις για το δεύτερο σκέλος. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι σταθερά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σκληρό πυρήνα της ΟΝΕ και στηρίζουν το Ευρώ. Αυτή είναι η θέση. Αυτή είναι η άποψη. Εμείς λέμε: Η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ.

Χ.Δ: Πάση θυσία;

Π. Σγουρίδης: Αυτή είναι η θέση μας . Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις όπως διαμορφώνονται στην Ευρωζώνη αλλά και γενικότερα στην Ε.Ε. – έχουμε εκλογές και στη Ρουμανία, έχουμε ασταθείς κυβερνήσεις σε διάφορα κράτη της Ε.Ε.- ανοίγουν ένα άλλο τοπίο. Αυτό το τοπίο δεν οδηγεί κατ΄ανάγκη και στη διάλυση της Ευρωζώνης. Ακόμη και ο Σουλτς να βγεί στη Γερμανία, που έχει πολλές πιθανότητες, δεν θα διαλύσει την Ευρωζώνη. Απλώς θα επιδιώξει να υπάρξει μια Ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια Γερμανική Ευρώπη, όπως τη θέλει ο κ. Σόιμπλε.

Χ.Δ: Η Λεπέν όμως μπορεί να βάλει βόμβα στα θεμέλια.

Π. Σγουρίδης: Ξέρετε, όταν βρίσκεσαι εκτός εξουσίας, εκτός κυβέρνησης γενικώς, μπορείς πολιτική αδεία κατά το ποιητική αδεία να λες και κάποιες υπερβολές. Όταν όμως πάρεις τα ηνία, τότε σταθμίζεις τα δεδομένα και πράττεις σύμφωνα με το εθνικό σου συμφέρον. Το συμφέρον της Γαλλίας δεν είναι εκτός ευρωζώνης. Δεν είναι το ίδιο με την Αγγλία που επέλεξε το Brexit. Η Αγγλία είχε το δικό της νόμισμα. Η Αγγλία παρ΄ότι ήταν μέλος της Ε.Ε., είχε την Βρετανική Κοινοπολιτεία. Δεν είναι ίδια τα μεγέθη.

Χ.Δ.: Άρα βλέπετε επιστροφή στην πραγματικότητα για την κ. Λεπέν, όπως και με τον κ. Τσίπρα.

Π. Σγουρίδης: Υπάρχει η διαφορά  του να φύγεις, όταν έχεις ήδη το δικό σου νόμισμα, να πάρεις ας πούμε ένα ευγενικό διαζύγιο.

Χ.Δ.: Πόσο έτοιμοι είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε περίπτωση εκλογών, σε ότι αφορά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων και τι γίνεται στην Πέλλα με την έννοια ότι εδώ το 2012 εκλέξατε βουλευτή τον κ. Γραμματικόπουλο, το 2015 δεν πήγατε τόσο καλά αλλά αρκετοί αξιόλογοι άνθρωποι, όπως ο γιατρός ο κ. Ζιάκας από την Αριδαία  αλλά και άλλοι από τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, στελέχωσαν το ψηφοδέλτιό σας. Έχετε κάποιες επαφές, θα μας πείτε κάποιο όνομα;

Π. Σγουρίδης:  Θα μιλήσουμε στη συνέχεια για την εκλογική ετοιμότητα. Αυτό που θέλω να πω προηγουμένως είναι ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε έναν θεό που σε κάθε δύσκολη στιγμή μας προστατεύει. Αυτός ο θεός είναι η γεωστρατηγική θέση της χώρας. Παρ΄όλο που αυτή τη στιγμή πιεζόμαστε, είμαστε η πιο σταθερή δημοκρατία και από την Τουρκία και από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και από τα Σκόπια που βρίσκονται σε μια πολιτική δίνη αυτή τη στιγμή και από την Αλβανία που επίσης δεν έχει ακόμη πολιτική σταθερότητα. Άρα εκ των πραγμάτων και η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ, έχοντας μια γενικότερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική οπτική γωνία, θα μας στηρίξει γιατί χρειάζεται στο δυτικό στρατόπεδο να υπάρχει ένας σταθερός πόλος και ειδικά στα Βαλκάνια.

Έρχομαι στο θέμα των πολιτευτών μας. Σωστά είπατε ότι αξιόλογοι πολιτευτές στελέχωναν το ψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ. στο νομό Πέλλας. Εξ΄άλλου είναι ένας μεγάλος νομός, ένας παραγωγικός νομός που χτυπήθηκε στο θέμα των εξαγωγών εξ΄αιτίας του εμπάργκο με τη Ρωσία. Και τότε, ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έκανα τεράστιες προσπάθειες αλλά δυστυχώς κολλήσαμε στο χύδην. Διότι δεν θα είχαν τιμή τα χύδην αν γινόταν τυποποίηση στη Ρωσία και γι΄αυτό έμεινε η προσπάθεια ημιτελής. Τα στελέχη μας εδώ και στην Έδεσσα και στα Γιαννιτσά και στη Σκύδρα και στην Αριδαία είναι αξιόλογα. Αυτό που συζητήσαμε αυτές τις μέρες είναι το πώς θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και άλλα έγκριτα μέλη της κοινωνίας της Πέλλας για να μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις τάξεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Σ΄αυτόν τον τομέα γίνεται προσπάθεια. Δεν έχω κάτι καινούργιο αλλά προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε.

Χ.Δ: Κύριε Σγουρίδη, σας ευχαριστώ πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε επί τόσων θεμάτων. Θα είστε εσείς υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης σε επόμενες εκλογές; Εκεί είναι ο Ζουράρις βέβαια.

Π. Σγουρίδης: Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Δημητριάδη. Σε ότι αφορά εμένα, δεν θα είμαι υποψήφιος. Και στις ευρωεκλογές μπήκα τελευταίος στο ευρωψηφοδέλτιο, αλλά και στις εκλογές που ήταν με λίστα, ενώ είχα τη δυνατότητα και στην Α΄ και στη Β΄ Θεσσαλονίκης, μπήκα δεύτερος για να βοηθήσω τον Ζουράρη. Δεν με ενδιαφέρει λοιπόν. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω την πατρίδα μου. Εάν μπορώ θα το κάνω. Εάν πάλι δεν μπορώ, θα επιστρέψω στ΄αμπέλια μου.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com