Συνέντευξη του Αντιπροέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτη Σγουρίδη στο «ΧΩΝΙ» «Η Ελλάδα βαδίζει σταθερά στην έξοδο από την κρίση»

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Ο Αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, συγκρίνει το δήθεν success story του 2014 µε το σήµερα, ασκεί σκληρή κριτική για τη µετάλλαξη της ΝΔ σε ακραία νεοφιλελεύθερο κόµµα και αφού σχολιάζει τη σύµπραξη ΠΑΣΟΚ-Ποταµιού αλλά και την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, δίνει ραντεβού στις κάλπες για το 2019.

Ολόκληρη η συνέντευξη 

 – Κύριε Σγουρίδη, η Νέα Δημοκρατία επιμένει ότι το πραγματικό success story έγινε το 2014. Συγκρίνοντας τα στοιχεία της τότε εποχής με τα σημερινά, τι καταλαβαίνει ο Έλληνας πολίτης;

Σωστά το θέσατε, ας μιλήσουν  λοιπόν οι αριθμοί.

Σωστά το θέσατε, ας μιλήσουν  λοιπόν οι αριθμοί. Σύμφωνα με το Bloomberg και το country economy στις 20 Δεκεμβρίου του 2014 το επιτόκιο δεκαετούς ομόλογου  ήταν 8,54% με τα spread στις 906 μονάδες, ενώ  στις  20 Δεκεμβρίου 2017 το επιτόκιο δεκαετούς ομολόγου είναι 4,12% με τα spread στις 374 μονάδες.

Επιπλέον η προηγούμενη συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου όριζε ως στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων που ήταν αδύνατο να επιτευχθούν,  δηλαδή:

1,5% το  2014, 3% το 2015, 4,5% το 2016, 4,5% το 2017 και 4,2% το 2018. Μάλιστα, το 2014 το περιβόητο success story είχε αφήσει πίσω του  ένα δημοσιονομικό κενό ύψους, περίπου, 2 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, η συμφωνία που κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ  τον Ιούλιο του 2015 προέβλεπε ως στόχους  για τα πρωτογενή πλεονάσματα :

 Έλλειμα 0,25% το 2015, 0,5%  το 2016, 1,75%  το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε αυτή  την τετραετία  20 δισ. ευρώ  παραμένουν   στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία,  αντί να τροφοδοτήσουν τα παράλογα μέτρα που θα απαιτούνταν για να εκπληρωθούν οι στόχοι της προηγούμενης συμφωνίας.

Σήμερα η Ελλάδα βαδίζει σταθερά στην έξοδο από την κρίση. Τον Αύγουστο του 2018 θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε και   θα εισέλθει  σε φάση κανονικότητας μετά από επτά χρόνια δύσκολης πορείας που στέρησε αρκετά από όλους μας.

Επομένως η «καραμέλα» περί success story που δήθεν ανακόπηκε από το μπλοκάρισμα  της  εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει.

Τέλος, αν και η  ανεργία  βρίσκεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα  έχει μειωθεί στο 20,2% από 26% στο τέλος του 2014, έχοντας  για πρώτη φορά, έπειτα από επτά αρνητικές χρονιές, θετικό ισοζύγιο  κατά 450.000 νέες θέσεις εργασίας, έστω και χαμηλής αμοιβής. Αν με ρωτήσετε εάν είμαι ικανοποιημένος θα έλεγα πως όχι. Μπροστά μας έχουμε ακόμη ανηφορικό δρόμο, όμως με συνέπεια και αξιοπιστία  μπορούμε να το φέρουμε σε πέρας.

–  Πώς κρίνετε το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τι πιστεύετε πως αποκαλύφθηκε εκεί;

Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή για την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων λέγε με κοινωνικό επίδομα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και περί συνταγματικής αναθεώρησης με εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό λέγε με  δέσμευση απο ΑΝΕΛ στο 3ο συνέδριο διέλυσε το συνέδριο της ΝΔ πριν καν αρχίσει.

Δυστυχώς, η ΝΔ του Κυριάκου  Μητσοτάκη έχει μεταλλαχθεί  σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο κόμμα, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα και ακροδεξιά στοιχεία. Το δε σχέδιο της περιλαμβάνει  μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα και την  κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που με κόπο η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ έκτισε.

– Τι απαντάτε σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός μοιράζει λεφτά ενόψει πρόωρων εκλογών;

Τα ίδια έλεγαν και πέρυσι όταν και πάλι η κυβέρνηση μοίρασε το κοινωνικό  μέρισμα   σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους. Τότε ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε ότι η κυβέρνηση μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα χωρίς κριτήρια μόνο στους συνταξιούχους. Φέτος που το κοινωνικό μέρισμα είναι διπλάσιο του περυσινού και το λαμβάνουν και οι άνεργοι και πάλι μεμψιμοιρεί. Ευτυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε  και φέτος το λάθος να καταψηφίσει την οικονομική στήριξη προς όσους την έχουν ανάγκη.    Όσο δε, για τα περί προώρων εκλογών, σας επισημαίνω ότι  η σημερινή κυβέρνηση και το 2018  θα μοιράσει κοινωνικό μέρισμα.

  • Με βάση τη μακρά σας πολιτική πορεία, πώς κρίνετε τη σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού; Βλέπετε ο νέος φορέας να μπορεί να κερδίσει το χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς;

Ομολογώ  ότι πρώτη φορά βλέπω δύο κόμματα στη συσκευασία του ενός. Δυο κόμματα που ενώ όπως δηλώνουν έχουν ταυτόσημες απόψεις, ωστόσο  αρνούνται πεισματικά  να απεμπολήσουν τα προνόμια που τους παρέχει η λειτουργία της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙ.ΝΑ) είναι ένα φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα με φυγόκεντρες τάσεις και χωρίς την συνεκτική ύλη  που προσδίδει μια ενιαία ιδεολογία.

–    Πώς σχολιάζετε την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας;

-Για πρώτη φορά καθιερώθηκε διπλωματία on camera.

-Για πρώτη φορά τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  ανέδειξαν τις πάγιες ελληνικές θέσεις και έδωσαν ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις σε όσα η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται.

-Για πρώτη φορά η τουρκική πλευρά  αναγνώρισε ότι η μουσουλμανική μειονότητα συμπεριλαμβάνει και Πομάκους και Ρομά. Τέλος,

-Για πρώτη φορά Τούρκος πρόεδρος ζήτησε συγνώμη για τους διωγμούς της Κωνσταντινούπολης, στη δεκαετία του ’50.

Σγουρίδης Παναγιώτης πρώην βουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην υπουργός. 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com