Χαιρετισμός στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας “Πάνος Μυλωνάς” 17.12.2015
Χαιρετισμός στην ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στις 17 Δεκεμβρίου 2015, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης,
για τα δέκα χρόνια δράσης στο χώρο της οδικής ασφάλειας, του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων,
Κυρίες και Κύριοι,
Παρευρίσκομαι και χαιρετίζω την εκδήλωση εκ μέρους της Κυβέρνησης, γιατί θεωρώ πολύ σημαντική την προσφορά του Ιδρύματος στην οδική ασφάλεια.
Διάβασα από την ανακοίνωση του Συλλόγου των Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και εξεπλάγην ότι το ετήσιο κόστος των οδικών ατυχημάτων στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3 δις ευρώ.
Εκπλήσσομαι όμως, όχι τόσο γιατί 3 δις ευρώ στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό αλλά γιατί δεν υπάρχει τρόπος να εκτιμήσεις την οικονομική αξία της στατιστικής ζωής. Η ζωή δεν αποτιμάται με οικονομικά στοιχεία, γιατί έχει και άυλες πτυχές ανεκτίμητες. Τον Πάνο Μυλωνά δεν τον έχουμε πια κοντά μας, όπως και άλλους νέους που χάθηκαν άδικα σε τροχαία δυστυχήματα.
Δυστυχώς ακόμη μια θλιβερή πρωτιά κατέχει η χώρα μας και αυτή είναι στα τροχαία ατυχήματα.
Το Υπουργείο που προΐσταμαι εγώ και ο κύριος Σπίρτζης έχει ευθύνη μεταξύ άλλων για τις μεταφορές και για την οδική ασφάλεια, με ρόλο επιτελικό το συντονισμό των δράσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το ίδρυμά σας. Πρέπει να εργαστούμε πάνω σε δύο κατευθύνσεις, δηλαδή στην πρόληψη που είναι προτιμότερη της θεραπείας και στην αλλαγή νοοτροπίας του Έλληνα οδηγού.
Ως προς την πρόληψη:
Το κράνος σώζει ζωές. Βλέπουμε καθημερινά να κυκλοφορούν με δίκυκλα νέοι άνθρωποι που χωρίς κράνος κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς. Η ζώνη, επίσης, σώζει ζωές και δη μέσα στις πόλεις. Επίσης, η αστυνόμευση πειθαρχεί του πολίτες.
Η παρακολούθηση της κατάστασης του οδικού δικτύου και κυρίως των αυτοκινητοδρόμων και οι άμεσες παρεμβάσεις αποκατάστασης- όπου αυτές απαιτούνται- σώζουν ζωές. Μια λακκούβα και μόνο, δυστυχώς , μπορεί να κοστίσει πολλαπλά. Τέλος, απαιτείται ορθολογικότερη λειτουργία των εμπορευματικών μεταφορών που συνδυασμένες μειώνουν τον κυκλοφοριακό φόρτο και κατά συνέπεια τα τροχαία ατυχήματα.
Ως προς την αλλαγή νοοτροπίας:
Η κυκλοφοριακή αγωγή από μικρές ηλικίες θα βοηθούσε πολύ. Οι εγωισμοί στο τιμόνι, η επιθετικότητα στην οδηγική συμπεριφορά, το αλκοόλ και το κινητό τηλέφωνο αφαιρούν ζωές και αυτό πρέπει να γίνει πίστη.
Επίσης, η οδική ασφάλεια εμπεριέχει ένα συνολικότερο πλέγμα παραμέτρων που αφορούν μεταξύ άλλων τους κανόνες κυκλοφορίας, τις άδειες κυκλοφορίας και οδήγησης, τους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων, τις εγκαταστάσεις ελέγχου, τις εγκρίσεις των οχημάτων διαφορετικών τύπων όπως γερανοφόρα, καλαθοφόρα, ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης, ασθενοφόρα κ.α.
Ως Υπουργείο επικαιροποιήσαμε το Στρατηγικό Σχέδιο οδικής ασφάλειας 2010-2020 με ορίζοντα το 2015-2020 λαμβάνοντας τεχνική βοήθεια από το ΕΣΠΑ και περαιτέρω σχεδιάζουμε τις δράσεις που στοχεύουν στην αλλαγή νοοτροπίας, στην αύξηση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης καθώς και στη μεγαλύτερη έμφαση σε ποιοτικές παραμέτρους, που αφορούν τόσο τις οδικές όσο και την παροχή μεταφορικών υπηρεσιών.
Με τις σκέψεις αυτές θέλω να χαιρετίσω την επετειακή αυτή εκδήλωση του Ινστιτούτου και να ευχηθώ προσωπικά στην κα Μυλωνά δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσει το έργο της.
Ζητώ συγνώμη που λόγω σύσκεψης που εξελίσσεται στο Υπουργείο μας με θέμα την ασφάλεια των Μεταφορών και τις δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση της πολιτικής προστασίας δεν μπορώ να επιμηκύνω τη συμμετοχή μου στις εργασίες σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.