ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Υφυπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην εφημερίδα Αγροτική έκφραση 18 – 04 – 2015

Τράπεζα Παραγωγής στην υπηρεσία των αγροτών και της ανάπτυξης,
προτείνει να δημιουργηθεί ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης

  • Ποιος ο σχεδιασμός για τη μείωση του κόστους παραγωγής
  • Τι προβλέπεται να γίνει για τις βοσκήσιμες γαίες και τον καταρροϊκό πυρετό
  • Πως θα βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής αμπελουργίας

ΡΑΣΤΕΡ 1

Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι στόχος του Υπουργείου είναι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Άρα, οφείλουμε να δράσουμε στοχευμένα, ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη των χωριών, στηρίζοντας το αγροτικό εισόδημα. Η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου.

ΡΑΣΤΕΡ 2

Με την ίδρυση αυτού του πιστωτικού ιδρύματος, που δε θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αλλά θα λειτουργεί αλυσιδωτά, έχει ως πρώτο στόχο το αναπτυξιακό κομμάτι. Δεύτερο στόχο να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων που να μπορεί να υλοποιηθεί με άμεσα αποτελέσματα, ώστε να ανακυκλώνει το κεφάλαιό της. Τρίτο, να διαθέτει ένα πιστωτικό εργαλείο – την αγροκάρτα-,το οποίο θα δίνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που αφορά τις καλλιέργειες και τις εκτροφές, ένα κεφάλαιο κίνησης χωρίς τόκους, με εγγύηση τις ενισχύσεις που θα πάρει την επόμενη περίοδο ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος.

ΡΑΣΤΕΡ 3

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια διαφόρων επιστημονικών επιτροπών με κοινό στόχο τη δυνατότητα αύξησης των επιλέξιμων εκτάσεων με σαφή και επιστημονικό τρόπο αξιοποιώντας τον ορισμό των βοσκοτόπων σύμφωνα με τον Καν (ΕΕ)1307/2013. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται τεκμηρίωση της πρότασης των επιπλέον εκτάσεων που εστάλησαν τον Ιανουάριο 2015 και αφορούν τις εκτάσεις των φρυγάνων, των εκτάσεων με θαμνώδη βλάστηση (πρινώνων), των υπαλπικών λιβαδιών και των παραλίμνιων-παραποτάμιων εκτάσεων (καλαμιώνες). Η τεκμηρίωση της πρότασης θα σταλεί στην ΕΕ.

ΡΑΣΤΕΡ 4

Στόχος του Υπουργείου είναι να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής αμπελουργίας. Τα κύρια προβλήματα της είναι ο μικρός κλήρος, το χαμηλό εισόδημα του παραγωγού, η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, το χαμηλό ποσοστό οργάνωσης, η χωρική οινοποίηση και οι έλεγχοι στον αμπελοοινικό τομέα.

Απαντήσεις για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και κατ’ επέκταση οι αγρότες, έδωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Α.ε», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε για τον προγραμματισμό των πληρωμών, για τη μείωση του κόστους παραγωγής, για τη δημιουργία Τράπεζας Παραγωγής, για τα «κόκκινα» δάνεια, για τα βοσκοτόπια και τον καταρροϊκό πυρετό, αλλά και για την οινοποιία και το αμπέλι.

Ας δούμε αναλυτικά, ολόκληρη τη συζήτηση που είχαμε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  • Κύριε Σγουρίδη, θα ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τη δυσκολία που υπάρχει στο εισόδημα των παραγωγών και κατ’ επέκταση στο πότε και από πού αναμένουν χρήματα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών από το Υπουργείο και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών τoυ ΟΠΕΚΕΠΕ τηρήθηκε κατά γράμμα. Έτσι, πριν το Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη 8 του μηνός, έγιναν οι παρακάτω πληρωμές:

  • Ενιαία Ενίσχυση 2014 (σε 1320 παραγωγούς το ποσόν των 1.163.604 ευρώ)
    • Ειδικές Ενισχύσεις 2014 για το βαμβάκι, το ελαιόλαδο και το σκληρό σιτάρι (σε 55.997 παραγωγούς το ποσό των 29.421.140 ευρώ)
  • Πρόσθετη Ενίσχυση στα Βοοειδή (σε 6.673 παραγωγούς το ποσό των 11.413.526 ευρώ)
  • Ενίσχυση Διατήρησης Παραδοσιακών Ελαιώνων (σε 41.322 παραγωγούς, το ποσό των 8.643.209 ευρώ)
  • Ειδική Στήριξη των Μικρών Νησιών του Αιγαίου (σε 2.422 παραγωγούς, το ποσό των 809.722 ευρώ).

Με γνώμονα τα παραπάνω, σας πληροφορώ ότι μέσα στον Μάιο θα πληρωθούν οι Εκκρεμότητες Άμεσων Ενισχύσεων έτους 2012, η πρόσθετη ενίσχυση στα αιγοπρόβατα (άρθρο 68) έτους 2014 και θα ακολουθήσει η εξισωτική αποζημίωση (εξόφληση έτους 2014).

Τώρα, όσον αφορά τις πληρωμές των δράσεων του μέτρου 214 “Γεωγοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις” του Π.Α.Α. 2007-2013, θα ξεκινήσουν με την παράδοση των μηχανογραφικών εφαρμογών στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκτιμάται ότι, το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές :

  • της δράσης «Μείωση Νιτρορρύπανσης» έτους αιτήσεων 2012 – τελική πληρωμή, στη συνέχεια,
  • της δράσης Βιολογική Γεωργία έτους αιτήσεων 2012 – μετά ενστάσεων και
  • τέλος Απριλίου θα ξεκινήσει η πληρωμή της Ολοκληρωμένης Τεύτλων έτους αιτήσεων 2012.

Οι υπόλοιπες δράσεις είναι σε διαδικασία αξιολόγησης και μετά την ολοκλήρωσή της, θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Υπολογίστε ότι, για τις πληρωμές, μπορεί να υπάρξει και μία καθυστέρηση δέκα έως είκοσι ημερών από τον αναμενόμενο χρόνο, επειδή προβλέπεται διαδικασία εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Σχετικά με το κόστος παραγωγής, τι σχεδιάζετε να κάνετε στο Υπουργείο; Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες παρεμβάσεις στις οποίες θα προβείτε και πότε, ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής;

Η μείωση του κόστους παραγωγής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη, τόσο με τις αγροτικές καλλιέργειες, όσο και με τη βιωσιμότητα της υπαίθρου. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι στόχος του Υπουργείου είναι να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, επειδή πιστεύουμε ότι αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες παραγωγικής ανασυγκρότησης της υπαίθρου. Άρα, οφείλουμε να δράσουμε στοχευμένα, ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάλειψη των χωριών, στηρίζοντας το αγροτικό εισόδημα. Η μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Εργαλείο του Υπουργείου είναι το Πρόγραμμα αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.), σκοπός του οποίου είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Όλες οι δράσεις του Π.Α.Α. συγκροτούνται στη λογική της μείωσης του κόστους παραγωγής. Παράδειγμα, η κατασκευή υποδομών εγγειοβελτιωτικών έργων σε περιοχές με έντονα προβλήματα επάρκειας υδατικού δυναμικού, όπως η κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και αρδευτικών δικτύων, εκτός από την ορθολογικότερη διαχείριση προς επάρκεια των υδάτινων πόρων, επιφέρουν μείωση του κόστους για τον παραγωγό (δαπάνες για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή ντίζελ που απαιτείται για την λειτουργία των γεωτρήσεων) και συν των άλλων, έχει φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα, διότι στην ευρύτερη περιοχή κατασκευής τους αναπτύσσεται ένα νέο οικοσύστημα και μειώνονται οι υπεραντλήσεις των υπόγειων νερών.
Περαιτέρω, οι παρεμβάσεις του Υπουργείου στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Οικονομικών είναι:
• Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες.
• Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% και αφορολόγητο καθαρό ατομικό εισόδημα δώδεκα χιλιάδες ευρώ.
• Το φθηνό πετρέλαιο και ρεύμα, με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρούμε, τόσο στο πετρέλαιο, όσο και στο ρεύμα, η τιμή του πρέπει να είναι ανταποδοτική στους αγρότες.

  • Η ρύθμιση των αγροτικών δανείων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας των αγροτών.
  • Η επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι το σύνολο των αγροτών.
  • Όσον αφορά με την εξαγγελία ίδρυσης τράπεζας ειδικού σκοπού για τους αγρότες, θα θέλαμε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες επ’ αυτού. Τι ακριβώς σχεδιάζετε να κάνετε και ποιο πρακτικά θα είναι το όφελος των αγροτών;

Θα την ονόμαζα εγώ, Τράπεζα Παραγωγής. Πρόκειται για ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην υπηρεσία των αγροτών και της ανάπτυξης. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από την αψυχολόγητη μεταφορά της Αγροτικής Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς είναι η απώλεια του εξειδικευμένου πιστωτικού φορέα στον αγροτικό χώρο. Αντί να την εκσυγχρονίσουμε, την πουλήσαμε.

Η ίδρυση αυτού του πιστωτικού ιδρύματος, που δεν θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, αλλά θα λειτουργεί αλυσιδωτά, έχει ως πρώτο στόχο το αναπτυξιακό κομμάτι. Δεύτερο στόχο, να χρηματοδοτεί ένα πρόγραμμα επενδύσεων που να μπορεί να υλοποιηθεί με άμεσα αποτελέσματα, ώστε να ανακυκλώνει το κεφάλαιό της. Τρίτο, να διαθέτει ένα πιστωτικό εργαλείο – την αγροκάρτα-,το οποίο θα δίνει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, που αφορά τις καλλιέργειες και τις εκτροφές, ένα κεφάλαιο κίνησης χωρίς τόκους, με εγγύηση τις ενισχύσεις που θα πάρει την επόμενη περίοδο ο γεωργός ή ο κτηνοτρόφος.

  • Μιας και μιλάμε για τράπεζες κύριε υπουργέ, να έρθουμε και στο ακανθώδες πρόβλημα με τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών που υπάρχουν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Τι σχεδιάζετε να κάνετε γι’ αυτό το θέμα ως υπουργείο;
    Η ρύθμιση των αγροτικών χρεών στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια», αφορά την αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών, ιδίως αυτών που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, δηλαδή γη, μηχανήματα και αποθήκες.
    Όσον αφορά, την εφαρμογή του άρθρου 70 του Νόμου 4235/2014, αυτή εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών. Εμείς, θα πιέσουμε να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.
  • Επίσης υπάρχει μία εκκρεμότητα όσον αφορά με τη νομοθετική ρύθμιση, που εξαγγέλθηκε ότι θα γίνει, σχετικά με τη μη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων-ενισχύσεων. Υπάρχει κάποιο νεότερο γι’ αυτό το θέμα;
    Είναι ένα θέμα το οποίο μελετάται και ευελπιστώ ότι θα επιλυθεί θετικά.
  • Ας έρθουμε τώρα και στο φλέγον θέμα της κατανομής των βοσκήσιμων γαιών, τα λεγόμενα βοσκοτόπια. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία κινητικότητα επ’ αυτού. Πως σχεδιάζετε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα το οποίο «κληρονομήσατε»;

Έχει γίνει ήδη η πρόσκληση του ΟΠΕΚΕΠΕ στους κτηνοτρόφους μέχρι 17/4, η οποία παρατάθηκε μέχρι 24/4, να δηλώσουν το Ζωικό τους Κεφάλαιο, τη θέση της σταβλικής τους εγκατάστασης και τον τόπο συγκέντρωσης στην περίπτωση των μετακινούμενων κοπαδιών. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια διαφόρων επιστημονικών επιτροπών με κοινό στόχο τη δυνατότητα αύξησης των επιλέξιμων εκτάσεων με σαφή και επιστημονικό τρόπο αξιοποιώντας τον ορισμό των βοσκοτόπων σύμφωνα με τον Καν (ΕΕ)1307/2013. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται τεκμηρίωση της πρότασης των επιπλέον εκτάσεων που εστάλησαν τον Ιανουάριο 2015 και αφορούν τις εκτάσεις των φρυγάνων, των εκτάσεων με θαμνώδη βλάστηση (πρινώνων), των υπαλπικών λιβαδιών και των παραλίμνιων-παραποτάμιων εκτάσεων (καλαμιώνες). Η τεκμηρίωση της πρότασης θα σταλεί στην ΕΕ.

Αναφορικά με την διαδικασία βρίσκεται υπό συζήτηση ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η κατανομή των εκτάσεων των βοσκοτόπων (επιλέξιμων και μη, για τις άμεσες ενισχύσεις). Έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βοσκοτόπων της χώρας όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των θεσμικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ, ΣΕΚ) της Ένωσης Περιφερειών και υπάλληλοι του Υπουργείου των αρμόδιων Υπηρεσιών (Γεν. Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, Δ/νση Διατροφής Ζώων Ζωοτροφών και Βοσκοτόπων, Γεν. Δ/νση Δασών, Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων, ΟΠΕΚΕΠΕ).

  • Στο σημείο αυτό κύριε υπουργέ, αφού συζητάμε για την κτηνοτροφία, να σας μεταφέρουμε και την αγωνία των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό πυρετό, οι οποίοι φοβούνται μην επαναληφθεί η περσινή καταστροφική χρονιά. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε να μην δημιουργεί και πάλι πρόβλημα με τη συγκεκριμένη ασθένεια;

Στο ερώτημά σας έχω να πω δύο πράγματα:

Πρώτον, σε ότι αφορά τον Καταρροϊκό Πυρετό του Προβάτου είναι σε εξέλιξη ορολογική έρευνα που αφορά τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να αποτιμηθούν τα ακριβή ποσοστά των οροθετικών ζώων μετά την επιζωοτία που ενέσκηψε στη χώρα μας κατά το 2014. Εξετάζεται η πραγματοποίηση του εμβολιασμού με στόχο την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Τυχόν μέτρα για τον έλεγχο των εντόμων-φορέων με τα οποία μεταδίδεται το νόσημα θα εφαρμοστούν σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας, όπως ψεκασμοί.

Δεύτερον, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας δρομολογείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία, πέραν των σχετικών αναγκών για το 2015, θα καλύψει, εντός τριμήνου, και εκκρεμείς ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους (2014).

  • Για τα Σχέδια Βελτίωσης, είναι γνωστό ότι ένας από τους λόγους που δεν «περπατάνε» είναι το πρόβλημα ρευστότητας και δανεισμού. Το ΕΤΕΑΝ που το χειρίζεται μία μόνο τράπεζα δεν προχωράει και γενικώς δίνει δάνεια με το σταγονόμετρο. Τι θα κάνετε για προχωρήσει το πιο αναπτυξιακό, ίσως, εργαλείο του υπουργείου;

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα στα Σχέδια Βελτίωσης που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Τα προβλήματα προκύπτουν από τη μηδαμινή συμβολή του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στη χρηματοδότηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών, αλλά και τη γραφειοκρατία, γεγονότα που επηρεάζουν καθοριστικά την απορροφητικότητα του Προγράμματος. Εξετάζεται η διαδικασία στο σύνολό της και επιχειρείται η επίλυση των εν λόγω προβλημάτων. Πιστεύω, ότι τέτοιου είδους προβλήματα δε θα έχουμε στο νέο Π.Α.Α. και Ε.Π.ΑΛ.

  • Πότε θα ξέρουμε για νέες προκηρύξεις προγραμμάτων; Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης, Γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα; Μετά το καλοκαίρι ή με το 2016;
    Εξαρτάται από την έγκριση του νέου Προγράμματος και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ε.Ε. Ευελπιστώ το Γενάρη του 2016.
  • Κύριε Σγουρίδη, μιας και είστε βαθύς γνώστης της οινοποιίας και του αμπελιού, θα θέλαμε να μας αναφέρετε τι πρωτοβουλίες έχετε σκοπό να πάρετε για την στήριξη αυτού του κλάδου;

Στόχος του Υπουργείου είναι να βελτιωθεί η κατάσταση της ελληνικής αμπελουργίας. Τα κύρια προβλήματα της είναι ο μικρός κλήρος, το χαμηλό εισόδημα του παραγωγού, η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, το χαμηλό ποσοστό οργάνωσης, η χωρική οινοποίηση και οι έλεγχοι στον αμπελοοινικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε:

  • Στην αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων (δηλώσεις παράνομων συγκομιδών, διασταύρωση δηλώσεων παραγωγής- δηλώσεων συγκομιδής).
  • Στην αύξηση του μέσου κλήρου των εκμεταλλεύσεων (έχει αυξηθεί ήδη τα τελευταία χρόνια) μέσω των αδειών φύτευσης (Καν 1308/13).
    • Στη δημιουργία νέων οργανώσεων παραγωγών (υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, νέες δυνατότητες μέσω του άρθρου 27 του Καν 1305/13).
    • Στην αναδιάρθρωση καλλιεργειών (το υφιστάμενο πρόγραμμα θα συνεχιστεί μέχρι το 2018).
  • Στη δυνατότητα στους παραγωγούς που κάνουν χωρική οινοποίηση άνω του στέμματος να ιδρύσουν μικρό οινοποιείο (υφίσταται ήδη νομικό πλαίσιο και χρειάζεται περαιτέρω ενημέρωση).
  • Επειδή, είστε και υπεύθυνος για την αλιεία, τι γίνεται με την απόσυρση των μηχανοτρατών; Γιατί δε προχωρά το μέτρο;

Μέσα στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας (Ε.Π.ΑΛ.) επαναπροκηρύσσεται το Μέτρο απόσυρσης. Θέλω, να διαβεβαιώσω τους ενδιαφερόμενους αλιείς, ότι υπάρχουν τα αναγκαία κονδύλια για να ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΛΕΣ οι αιτήσεις απόσυρσης.

  • Τέλος, κύριε Σγουρίδη ποιό είναι το όραμά σας;

Το όραμα και ο στρατηγικός μας στόχος του κ. Αποστόλου και εμού, είναι ο πρωτογενής αγροτικός τομέας να αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης της Χώρας. Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, χρειάζεται:

  • Να προωθηθεί η έννοια της βιώσιμης γεωργίας και κτηνοτροφίας με σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν και απόλυτα πλεονεκτήματα του τομέα της γεωργίας.
    • Να στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή, τα παραδοσιακά προϊόντα και τα προϊόντα ποιότητας.

Θέλουμε να δώσουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, τον Τουρισμό, μέσω της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής και να πιστοποιήσουμε την Ελληνική Κουζίνα με σήμα παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας.
Η δημιουργία ενός portal «Ελλάδα» σε 8-9 γλώσσες ανοικτό για όλα τα προϊόντα, τους τύπους τους, τις περιοχές και τις επιχειρήσεις που τα παράγουν. Ο οποιοσδήποτε ξένος ή Έλληνας επενδυτής αναζητώντας κάτι θα μπορεί να το βρει οριζοντίως και καθέτως και θα παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει την παραγωγή και οι νέοι πρέπει να παίξουν πρωτεύοντα ρόλο στον αγροτικό χώρο, στα τρόφιμα και τα ποτά, προσφέροντας καινοτόμες ιδέες.

Εμείς, θα τους στηρίξουμε.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com