Χαιρετισμός του Αντιπροέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτη Σγουρίδη στην ημερίδα του ΓΕΩ,ΤΕ.Ε. με θέμα: “Δασικές Πυρκαγιές : Ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης”, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας.

 

Χαιρετίζουμε τη  πραγματοποίηση της  ημερίδας αυτής  και ευχαριστούμε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την πρόσκληση.

Είμαι και εγώ συγκλονισμένος από τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Μάτι. Η ηγεσία και τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων  σιωπηρά συνεισέφεραν με ότι δυνατότητα είχαν, ώστε να απαλύνουν τον πόνο που προκάλεσε αυτή  η ανύποτη τραγωδία, όπως και όλοι οι Έλληνες άλλωστε.

Ο θυμόσοφος λαός μας  για κάθε περίσταση έχει και ένα γνωμικό. Αναφέρει λοιπόν, ότι η «πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία». Αμέσως ο συνειρμός που έρχεται στο μυαλό όλων μας είναι γιατί δεν διδαχθήκαμε από τα συμπεράσματα των φονικών πυρκαγιών του 2007.  Και πάλι ο θυμόσοφος λαός απαντά: «Ποτέ δεν είναι αργά».

Από την πλευρά μας ως  Ανεξάρτητοι Έλληνες, επιστρατεύσαμε τα στελέχη μας που εργάζονται στην Πυροσβεστική και τα Δασαρχεία και καταλήξαμε στις προτάσεις που θα αναφέρω παρακάτω και οι οποίες είμαι σίγουρος ότι θα ενισχύσουν τα συμπεράσματα της ημερίδας αυτής.

Συγκεκριμένα :

Σε κρίσιμες περιοχές όπου υπάρχει σμίξη δάσους- οικισμού όπως και σε δάση όπου υπάρχουν αστικές πυκνώσεις επιβάλλεται:

Η εκπόνηση τοπικών αντιπυρικών σχεδίων δράσης με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Δηλαδή, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δασαρχείων, των δήμων, των περιφερειών, εθελοντικών ομάδων και  κατοίκων.

Αυτά πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Την ενημέρωση τα μέσα καθώς και τις μεθόδους αποφυγής των πυρκαγιών.
  • Τα σχέδια εκκένωσης της περιοχής.
  • Την ανά τακτά διαστήματα άσκηση εκκένωσης της περιοχής μαζί με τους κατοίκους.
  • Την Πρόβλεψη για την ύπαρξη ελεύθερων χώρων ασφαλούς συγκέντρωσης των κατοίκων (πλατείες, κλπ)
  • Την δημιουργία δικτύου πυροσβεστικών κρουνών.
  • Την προμήθεια ευέλικτων οχημάτων της πυροσβεστικής που θα μπορούν να παρέμβουν στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς, έτσι ώστε να είναι πολύ πιο εύκολη η κατάσβεσή της.
  • Τον Εφοδιασμό των κατοίκων με εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Επίσης θεωρούμε απαραίτητη την θεσμική κατοχύρωση της ενεργούς συμμετοχής του δασάρχου  στον τόπο της πυρκαγιάς για επιστημονική υποβοήθηση στο έργο της κατάσβεσης.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δείχνοντας ευαισθησία  για το περιβάλλον και τα δάση έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα :

Στο άρθρο 18 τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους έχουμε καταθέσει την πρόταση η οποία προβλέπει ότι στα κοινόχρηστα δημόσια και δημοτικά πράγματα, που δεν απαλλοτριώνονται και δεν μεταβιβάζονται κατά κυριότητα με οποιοδήποτε τρόπο, εντάσσονται και τα ύδατα καθώς και τα κρίσιμα ενεργειακά αποθέματα όπως ο νόμος θα ορίσει.

Στο άρθρο 24 που αφορά την προστασία περιβάλλοντος η πρότασή μας προβλέπει ότι για κάθε αλλαγή χρήσης και προορισμού δασικών εκτάσεων θα πρέπει να υπακούει στην αρχή της αναλογίας με βάση και το ισοζύγιο πράσινου ώστε να για κάθε άτομο δασικής βλάστησης που αδρανοποιείται για τους σκοπούς οικονομικής εκμετάλλευσης δημοσίου συμφέροντος να επιβάλλεται εμφύτευση, από τον φορέα της οικονομικής εκμετάλλευσης, διπλάσιου αριθμού ατόμων δασικής βλάστησης ιδίου είδους στην ίδια οικοσυστηματική περιοχή.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στην εξαιρετικά σημαντική σας ημερίδα. Πιστεύω τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να μην μείνουν στο συρτάρι, όπως αυτά που προέκυψαν μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2007 και να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο  για την πρόληψη των πυρκαγιών στο μέλλον.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com