Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Προέδρου της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου των ΑΝ.ΕΛ., Παναγιώτη Σγουρίδη, στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της 12ης Ιουνίου 2016.

Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Σας καλωσορίζω στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη της 12ης Ιουνίου 2016.

Το Εθνικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου 2015, σ΄αυτόν τον ίδιο χώρο, αποφάσισε τη διεξαγωγή του 3ου τακτικού Συνεδρίου και όρισε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω.

Αντικειμενικές δυσκολίες, όπως το βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμα του Προέδρου, αλλά κύρια οι πολιτικές εξελίξεις που έτρεξαν, τρέχουν και θα κατασταλάξουν μέσα στο καλοκαίρι, μας οδήγησαν στο να προσδιορίσουμε το Συνέδριο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου 2016. Σήμερα, με την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη, δίνεται το ¨εναρκτήριο λάκτισμα¨, δηλαδή ξεκινά η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου.

Μέσα στο φάκελο που παραλάβατε κατά τη διαπίστευση υπάρχουν τρία κείμενα. Τα δύο (2) είναι προτάσεις επικαιροποίησης του Καταστατικού – Διακήρυξης και της ιδεολογικοπολιτικής μας ταυτότητας, που θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας  και σ΄αυτά τα μέλη μας θα καταθέτουν μέσω διαδικτύου τις δικές τους προτάσεις. Το άλλο είναι ένα Ερωτηματολόγιο σε θέματα αιχμής που απασχολούν την ελληνική κοινωνία που θα αναρτηθεί και αυτό στην ιστοσελίδα μας και σ΄αυτό, που είναι ανοικτό στο διαδίκτυο, απαντούν όλοι οι Έλληνες. Το σύνολο των απαντήσεων, με ποσοστιαία αναλογία, θα παρουσιασθεί στο Συνέδριο και θα αποτελέσει θέμα συζήτησης και προβληματισμού.

Θα είναι το πρώτο ηλεκτρονικό – συμβουλευτικό Δημοψήφισμα. Έτσι, αναδεικνύουμε μια νέα ηθική στην πολιτική για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του πολίτη, ταυτόχρονα. Τέλος,

Στόχος του 3ου Συνεδρίου, κρατώντας τον κινηματικό μας χαρακτήρα, είναι να αποκτήσουμε δομή κόμματος.

Φίλες και φίλοι,

Ένας πολιτικός φορέας έχει λόγο ύπαρξης όταν μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα

Ένας πολιτικός φορέας έχει λόγο ύπαρξης όταν, ενσωματώνοντας τις   εξελίξεις, μπορεί να δίνει λύσεις που ωφελούν την ελληνική κοινωνία.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κίνημα που γεννήθηκε στην Πλατεία Συντάγματος το 2012, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν είναι εκτός πραγματικότητας το σύνθημά μας ότι είμαστε το ¨αναγκαίο καλό¨. Αυτό το κάναμε πράξη.

Είμαστε ο καταλύτης θετικών πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Χωρίς εμάς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν υποχρεωμένος σε συνεργασίες με τα φθαρμένα και χρεοκοπημένα κόμματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Γι αυτό προσπάθησαν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να μας μειώσουν δημοσκοπικά και να μας εξαφανίσουν πολιτικά. ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ.

ΑΝΤΕΞΑΜΕ, στις Ευρωεκλογές, στο Δημοψήφισμα που μας λοιδόρησαν και σε δύο εθνικές εκλογές.

Αντέξαμε, γιατί εμείς απευθυνόμαστε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες, χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς.

Οι δικοί μας ψηφοφόροι είναι πατριώτες που ανήκουν σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και οικονομικές διαστρωματώσεις, που ένα κοινό στοιχείο τους συνδέει: ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ, δηλαδή η ρήξη με τα δεσμά που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Γι αυτό η συνεργασία μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ΑΓΑΣΤΗ. Δεν είμαστε συνιστώσα του.

Εμείς κάναμε πράξη την εθνική συμφιλίωση.

Γνωρίζω πολύ καλά τον προβληματισμό της βάσης ότι, βάλαμε περισσότερη πλάτη απ΄αυτή που μας αναλογούσε, χωρίς αντίστοιχη ηθική και πολιτική απολαβή.

Κατά την άποψή μου σωστά επιλέξαμε το όλο από το μέρος. Αντί να ρίξουμε την Κυβέρνηση, κάτι που επεδίωκε το διαπλεκόμενο κατεστημένο, διδάξαμε ήθος και το λέω πρώτος εγώ από το βήμα αυτό. Με την υπόθεση Μουζάλα, υποχρεώσαμε να μπει τέλος στην ονοματολογία για τα Σκόπια και επιτέλους, με την υπόθεση Φίλη, η Γενοκτονία των Ποντίων είναι καθιερωμένη στην πράξη, χωρίς παλινωδίες.

Η θέση του Προέδρου μας στο ΥΕΘΑ εμπνέει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό και στα στρατευμένα νιάτα, αλλά παράλληλα οριοθετεί τις κόκκινες γραμμές στην πράξη.

Γνωρίζω πολύ καλά πως η βάση μας, όπως και όλος ο ελληνικός λαός, θεωρεί ότι τα οικονομικά μέτρα είναι δυσβάσταχτα. Είναι αλήθεια. Οι Έλληνες φτωχοποιούνται συνεχώς και η Ελλάδα πληθυσμιακά έχει τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα. Σας υπενθυμίζω όμως ότι, τα μέτρα αυτά τον δεκαπενταύγουστο του 2015, ανήμερα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ, ψηφίστηκαν από όλα τα κόμματα, εκτός Χ.Α και ΚΚΕ και με γνώση αυτών των μέτρων από το λαό, οδηγηθήκαμε στις τελευταίες εκλογές.

Θέλω όμως να σας δώσω και μια άλλη διάσταση, που δεν δημοσιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε: Η αναποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έδινε το άλλοθι στους ευρωπαίους δανειστές να κρύβουν τις αστοχίες του προγράμματος διάσωσης, φορτώνοντας το φταίξιμο σε μας. Τώρα δεν μπορούν, βρίσκονται ενώπιος ενωπίω της λάθος ¨συνταγής διάσωσης¨

Η αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή έβαλε πάτο στο βαρέλι. Τέλος πλέον στο κατρακύλισμα.  Τώρα πρέπει να διαχειριστούμε το κάθε ευρώ αναπτυξιακά και παραγωγικά, να μην υπάρχει ο περιβόητος ¨κόφτης¨.

Η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αρχή και ένα νέο όραμα. Η Ελλάδα το 1821 απελευθερώθηκε, έκανε την εδαφική της επέκταση, απέκτησε δημοκρατία, εντάχθηκε στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποτέ όμως δεν ήταν αυτόνομη. Ποτέ δεν διαχειρίστηκε τα του οίκου της. Ποτέ δεν αξιοποίησε μόνη της, τον ανθρώπινο και υλικό της πλούτο.

Ας θέσουμε σαν ΟΡΑΜΑ το 2021, 200 χρόνια μετά, η Ελλάδα να έχει την αυτονομία της, χωρίς αυτό να σημαίνει απομόνωση ή διακοπή των διεθνών της σχέσεων και των συμμαχικών της δεσμεύσεων.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό χρειάζεται ένα Ελληνικό Σχέδιο που να στηρίζεται σε τρείς πυλώνες:

1ος Οικονομική αυτονομία με στόχευση στην αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό υπεισέρχεται παντού, ως συντελεστής που μειώνει όλους τους οικονομικούς δείκτες. Όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται  παραγωγική ανασυγκρότηση,  επιχειρηματικότητα με ανάληψη ρίσκου και όχι εισοδηματική λογική, καθώς  και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας στους τομείς των Μεταφορών και του Τουρισμού.

2ος  Διόρθωση των κακώς κειμένων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης.

3ος Δημιουργία κράτους ποιότητας σε υπηρεσίες, σε περιβάλλον, σε διαβίωση και αρχές.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, στην πορεία τους προς το 3ο Τακτικό Συνέδριο, μπορούν να συμβάλουν σ΄ αυτόν το διάλογο για την κατάρτιση αυτού του Ελληνικού Σχεδίου, με προτάσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο γιατί μου εμπιστεύθηκε τη θέση της ΚΟΕΣ.

Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της ΚΟΕΣ και του κεντρικού μηχανισμού για τις προσπάθειές τους.

Θέλω να ευχαριστήσω και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ και να σας καλέσω σε ένα γόνιμο διάλογο.

 

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com