ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δελτίο τύπου 18.07.2017

Για τριμερή Σύνοδο κορυφής Ελλάδος – Σερβίας – Βουλγαρίας και για τα Σκόπια:

Στο ζήτημα της τριμερούς που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία το «άρωμα» που αφήνει αυτή η συνάντηση είναι το εξής: ότι μέσα στα βαλκάνια που έχουν μια εκρηκτικότητα και οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών πολλές φορές δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, τρεις δυνάμεις, η Βουλγαρία που βρίσκεται στην ΕΕ, η Ελλάδα που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και η Σερβία η οποία κάνει ένα άνοιγμα για να μπει στην ΕΕ, συναντιόνται για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα τρίγωνο ασφάλειας μέσα στην ΕΕ.

Από την άλλη, η αστάθεια που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας και στο πολιτικό σύστημα των Σκοπίων, οδηγεί αυτές τις δύο χώρες στην απομόνωση. Ωστόσο η αλλαγή της πολιτικής πλεύσης στα Σκόπια δημιουργεί τη δυνατότητα να βρεθεί ένα κοινό Mundus vivendi από τον ΟΗΕ ως προς μια ονομασία η οποία θα είναι και για το εσωτερικό, αλλά και για το εξωτερικό. Ο πυλώνας της Ελλάδος που βασίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας υπηρετείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την οικονομία και την έξοδο στις αγορές:

Παραλάβαμε μια κακή κατάσταση την οποία έπρεπε να διαχειριστούμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την απογραφή την οποία έκανε η ΝΔ με υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη που ανέβασε το έλλειμμα από το 5% στο 8,% και στη συνέχεια την καταγραφή που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τον Παπακωνσταντίνου που ανέβασε και εκείνη το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 15%.

Ξεκινήσαμε λοιπόν από δημόσιο έλλειμμα που ήταν της τάξης του 15% και καταφέραμε να το γυρίσουμε σε 0,7% πλεόνασμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ έδωσε σταθερό βηματισμό στην οικονομία.

Αυτόν τον σταθερό βηματισμό μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας θα μπορέσουμε να τον επιταχύνουμε ώστε η χώρα και να βγει στις αγορές, αλλά και παράλληλα να αυξήσει το ΑΕΠ. Η μαγική συνταγή είναι η αύξηση του ΑΕΠ που αποτελεί τον παρονομαστή σε όλους τους δείκτες. Αν το ΑΕΠ ανεβεί, όλοι οι δείκτες πέφτουν και είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές.

Θα βγούμε δοκιμαστικά στις αγορές με δύο τρόπους: είτε βγαίνεις άμεσα στις αγορές όταν είσαι έτοιμος, με πενταετή, δεκαετή ομόλογα και άνω και η αξιοπιστία των αγορών σου δίνει μικρό επιτόκιο με αποτέλεσμα να μην αυξάνεις το χρέος σου, ή κάνεις δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων για κάποιο διάστημα και σε αυτή την εξέλιξη πιθανών να υπάρχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Πάντως είτε ακολουθηθεί ο πρώτος δρόμος, είτε ακολουθηθεί ο άλλος, το συμπέρασμα είναι ότι η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα έχει σταθεροποιηθεί. Άρα, πλέον έχουμε αφήσει τον πάτο και ανεβαίνουμε προς τα επάνω.

Για κυπριακή ΑΟΖ και ελληνοτουρκικά:

Η Τουρκία του κ. Ερντογάν θεωρώ ότι αρκείται στους φραστικούς λεονταρισμούς. Η πολιτική που έχει ακολουθήσει ο κ. Ερντογάν την έχει απομονώσει διεθνώς. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν έχει διεθνώς φίλους. Οι φιλίες που έχει η Τουρκία είναι λυκοφιλίες της εκμετάλλευσης και του συμφέροντος. Τα συμφέροντα των αμερικανικών, γαλλικών, καναδικών και ιταλικών εταιριών θα υπερασπιστούν το δικαίωμα να κάνουν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν είναι τυχαίο που το αεροπλανοφόρο «Τζωρτζ Μπους» βρίσκεται εκεί.

Δεν είναι τυχαίο που γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες πλέουν εκεί. Δεν είναι τυχαίο που μια δική μας κανονιοφόρος είναι εκεί. Η Τουρκία επειδή έχει εσωτερικό πρόβλημα προσπαθεί να το εκτονώσει προς το εξωτερικό. Κάποια στιγμή η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η πορεία της ανεξαρτησίας της με τέτοιου είδους πολιτικές θα εξαντληθεί. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να ξαναγυρίσει στις αγκαλιές της Ευρώπης και τότε μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι μια διαφορετική Τουρκία.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com