ΜΕΤΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ 03-04-2005

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ  ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το κλείσιμο της αυλαίας των Ολυμπιακών αγώνων δημιουργεί αντικειμενικά μια αίσθηση ερήμωσης , εγκατάλειψης και ψυχολογικού κενού. Όμως η «μεταολυμπιακή μελαγχολία» είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και παρατηρήθηκε σε όλες τις πόλεις που διοργάνωσαν πριν από την Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως το Σίδενυ, η Ατλάντα, η Βαρκελώνη, η Σεούλ , το Λος ΄Αντζελες κ.α. Συνεπώς για την αντιμετώπισή του υπάρχει διεθνής εμπειρία.
Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. μη έχοντας όραμα για την μεταολυμπιακή Ελλάδα αγνόησε και εδώ τα διεθνή πρότυπα ξοδεύοντας άσκοπα την Ολυμπιακή προίκα. ΄Ετσι οι κλειστές ολυμπιακές εγκαταστάσεις κοντεύουν να απαξιωθούν αντί να αποτελέσουν την βάση για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας. Αυτός ο σχεδιασμός, μέχρι την οριστική μελέτη αξιοποίησής τους, θα τις συνέδεε με τους κατοίκους της Ελληνικής επαρχίας, τους απόδημους έλληνες και τους ξένους επισκέπτες και θα προσέδιδε στις εγκαταστάσεις την απαραίτητη συνέχεια ζωής. Επίσης θα αποτελούσε ένα δείγμα γραφής της πολιτείας για να αρθεί η δυσπιστία του κόσμου για ενδεχόμενη κατάργηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα τους ως χώρων για αναψυχή και τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών.
Καταθέτω κάποιες σκέψεις για διάφορες δράσεις και ίσως φιλοτιμηθούν οι κυβερνώντες να υιοθετήσουν έστω και καθυστερημένα κάποιες από αυτές.
•    Πολιτισμός
Επεξεργασία προγραμμάτων πολιτιστικών εκδηλώσεων τοπικής, υπερτοπικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς και εταιρείες του ΥΠΠΟ.
•    Αθλητισμός
Ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων αλλά και πρωτοβουλιών εξοικείωσης, εκμάθησης και προβολής των ολυμπιακών αθλημάτων.

•    Τουρισμός
Δημιουργία τουριστικών διαδρομών. Δηλαδή  προορισμών με αιχμή τα έργα Καλατράβα και διοργάνωση εκδηλώσεων, προβολών – ξεναγήσεων για έλληνες , απόδημους και ξένους επισκέπτες για να χαρούν τις εγκαταστάσεις. Ειδικότερα για τους νέους, οργάνωση μαθητικών επισκέψεων και εκδρομών από την περιφέρεια με εκπαιδευτικό, αθλητικό και ενημερωτικό προορισμό, με προβολές των αγώνων, των τελετών έναρξης και λήξης αλλά και των Ελληνικών επιτυχιών στα Ολυμπιακά Αθλήματα και στο EURO 2004. Επιχειρηματικότητα –Νέες Τεχνολογίες
Οργάνωση εκπαιδευτικών εβδομάδων εισαγωγής στις νέες τεχνολογίες σε κατάλληλες εγκαταστάσεις εξοπλισμένες με υπολογιστές αλλά και όργανα των σύγχρονων μέσων ενημέρωσης. Εξοικείωση με τη λειτουργία της τηλεόρασης όπως τηλεοπτική κάλυψη πιλοτικών αθλητικών εκδηλώσεων από μαθητές και προβολή σε κλειστό κύκλωμα.
Οργάνωση μαθημάτων για την κατασκευή των μεγάλων αθλητικών έργων, την αισθητική και τη λειτουργία τους.
Δημιουργία εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων για νέους με αιχμή την τεχνολογία και ανάπτυξη σεμιναρίων για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τη βιομηχανία της αναψυχής και του ελεύθερου χρόνου.
•    Περιβάλλον
Οργάνωση εκδηλώσεων και μαθημάτων περιβαλλοντικής αγωγής στις εγκαταστάσεις του Σχοινιά αλλά και φυσικών αθλημάτων στο Μαρκόπουλο ή τον Άγιο Κοσμά.
•    Ψυχική Υγεία
Δημιουργία χώρων υποδοχής και δραστηριοτήτων για άτομα με ψυχικά προβλήματα και νέους από κοινότητες απεξάρτησης.

Δεν λέει τυχαία ο λαός το «ποτέ δεν είναι αργά». Πιστεύω ότι έστω και τώρα υπάρχει χρόνος αρκεί να υπάρχουν «ανοιχτά» μυαλά.”

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com