4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ HACPO 2008

ΟΜΙΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 28-08-2008

 

Κύριε Γενικέ,

αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, κύριε Πρόεδρε. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί με καλέσατε και στο 4ο Συνέδριό σας, για να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό.

 Έχω παρακολουθήσει και τα προηγούμενα τρία πανελλήνια συνέδριά σας και χαίρομαι που κάθε χρόνο βλέπω ότι τα εμπλουτίζετε με θέματα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον ελληνικό τουρισμό. Τα θέματα του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, που θα ‘λεγα ότι δεν τα πραγματεύεστε επειδή η χώρα μας κακότυχε να έχει τις πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο. Γιατί το περιβάλλον και ο πολιτισμός για εμάς είναι η αιχμή του δόρατος στον τουρισμό μας.

 Όπως και θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση κρίσεων. Καλό είναι να προλαβαίνουμε. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν “Το γρηγορείν θάτερον του θεραπεύειν”. Το να επισπεύδεις ώστε να προλάβεις, είναι καλύτερο από το να έρχεσαι εκ των υστέρων να θεραπεύεις. Αλλά από τη στιγμή που μπορεί να συμβούν ατυχή γεγονότα, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για κρίσεις. Για τις κρίσεις αυτές, για να μπορείς να τις διαχειρίζεσαι.

 Διάβαζα κάπου ή κάποιος μου έλεγε ότι όταν πριν από πολλά χρόνια ένα αεροπλάνο της Swiss Air βγήκε έξω από τον διάδρομο του Ελληνικού, τότε το πρώτο πράγμα που έκαναν οι άνθρωποι της Swiss ήταν να πάνε να καλύψουν τα σήματα του αεροπλάνου πριν έρθουν οι δημοσιογράφοι, πριν έρθουν οι φωτορεπόρτερ. Αυτό το απλό δείχνει ότι είχαν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που δεν θα θέλανε να υπάρχει, αλλά όμως συνέβη.

 Ο Σύνδεσμός σας κυρίες και κύριοι, εκπροσωπεί ένα από τα σοβαρότερα και τα πλέον ανταγωνιστικά προϊόντα της τουριστικής μας βιομηχανίας. Το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα των ανθρώπων που συμμετέχουν στον συνεδριακό τουρισμό, η επιστημονική τους στάθμη και η πολιτιστική τους καλλιέργεια, τους κάνει από τους πλέον περιζήτητους πελάτες της τουριστικής βιομηχανίας.

 Παράλληλα, ο συνεδριακός τουρισμός αναπτύσσεται όλο τον χρόνο και σε περιόδους όχι αιχμής για τον τουρισμό, επιμηκύνοντας την τουριστική περίοδο. Έτσι ενισχύονται οι παραδοσιακοί θερινοί προορισμοί, οι πόλεις, αλλά και προορισμοί λιγότερο δημοφιλείς, οι περιφερειακοί προορισμοί.

 Η μετα-Ολυμπιακή Αθήνα διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία για να γίνει ένας διεθνής συνεδριακός προορισμός, προσφέροντας πάνω στο τρίπτυχο BusinessCulture and Pleasure. Το παράδειγμα της Βαρκελώνης πρέπει να το έχουμε ως πρότυπο, που κατόρθωσε με πολύ λιγότερα προσόντα από αυτά τα οποία διαθέτει η Αθήνα να γίνει ένα κέντρο συνεδριακού τουρισμού.

Αλλά όμως και η βόρειος Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις, γιατί όχι Καβάλα, γιατί όχι Αλεξανδρούπολη, θα μπορούσαν να προσελκύσουν συνεδριακό τουρισμό από τις αναπτυσσόμενες βαλκανικές χώρες, αν θέλετε την ενδοχώρα των 60 εκατομμυρίων και πλέον ευρωπαίων πολιτών των Βαλκανίων.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω πως εδώ και τέσσερα χρόνια, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Συνεδριακό Κέντρο του Τάε Κβο Ντο έχει μείνει ακόμα στα χαρτιά. Ένας στόλος χρειάζεται μια ναυαρχίδα, χρειάζεται μια σημαία. Έχουμε συνεδριακά κέντρα όπως αυτό το συνεδριακό κέντρο που βρισκόμαστε εδώ, που θα μπορούσε να είναι και καλύτερο. Όμως πάντα χρειάζεται ένας στόλος μια ναυαρχίδα και αυτό το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, το μεγαλύτερο στην περιοχή, θα μπορούσε να είναι η προσέλκυση του συνεδριακού τουρισμού.

Ακόμα κι αν ανακοινωθεί ο διαγωνισμός το 2008, καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2011 θα μπορούμε να το έχουμε έτοιμο. Επίσης, το εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού έχει ανασταλεί, ενώ η ΔΕΘ δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει και να εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της. Μπορεί να χαιρόμαστε λοιπόν για την αύξηση των αφίξεων, όμως έχουμε ολιγωρήσει στην αύξηση της ποιότητας του τουρισμού, με αποτέλεσμα οι τουριστικές επιχειρήσεις να βλέπουν μείωση του τζίρου τους, αύξηση των δαπανών και συρρίκνωση των κερδών.

Η ίδρυση του Congression Bureau που ήταν εξαγγελία δύο δημαρχιακών θητειών, ελπίζουμε να αρχίσει να δημιουργεί και να προσελκύει συνέδρια εδώ στη χώρα μας.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να χαιρετίσω τις εργασίες του Συνεδρίου σας, να ευχηθώ στους επιχειρηματίες ό,τι το καλύτερο. Θέλω επίσης, όπως και τις προηγούμενες φορές, τα Πρακτικά του Συνεδρίου να τα έχω για να τα μελετήσω, διότι μέσα από τέτοια Συνέδρια βγάζεις χρήσιμα συμπεράσματα. Σας ευχαριστώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com