Απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών Χρήστου Κατσώτη με θέμα: «Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ λόγω της συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων τους και της εργοδοτικής τρομοκρατίας από την εταιρεία “LINKUP”, που έχει αναλάβει την καθαριότητα»

Απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Παναγιώτη Σγουρίδη στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Β΄ Αθηνών Χρήστου Κατσώτη με θέμα: «Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ λόγω της συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων τους και της εργοδοτικής τρομοκρατίας από την εταιρεία “LINKUP”, που έχει αναλάβει την καθαριότητα», στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Τον λόγο έχει ο κ. Σγουρίδης.
Πρωτολογία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σας ευχαριστώ, κύριε Κατσώτη.
Κύριε πρόεδρε, η LINK UP, η εταιρεία καθαρισμού των κτιρίων της ΟΣΥ και των λεωφορείων, συμμετείχε στον διαγωνισμό που έγινε τον Ιανουάριο του 2013. Μετά από ενστάσεις και απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία βγήκε στις 4/12/2014, δηλαδή μετά από δύο χρόνια σχεδόν, ανέλαβε την καθαριότητα για δύο χρόνια, από τις 30/11/2014 μέχρι τις 30/11/2016. Ήδη δηλαδή, σε οκτώ μήνες λήγει η σύμβασή της.
Έγιναν πολλοί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ και σε όλους τους ελέγχους μόνο μια φορά βρέθηκε ότι έπρεπε να πληρώσει πρόστιμα. Το ΣΕΠΕ, όπως ξέρετε, είναι το ανεξάρτητο ελεγκτικό όργανο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Επίσης, στείλαμε τελευταία, μετά τη διένεξη που έγινε με τους εργαζόμενους, το ΣΕΠΕ πάλι να κάνει έλεγχο σε ολόκληρη την εταιρεία και περιμένουμε τα αποτελέσματα αυτού του ελέγχου.
Όποτε μας ζητήθηκε από το Υπουργείο αλλά και από τις εταιρείες -την ΟΣΥ και τον ΟΑΣΑ από επιθεωρητές εργασίας, τις δικαστικές αρχές, να δώσουμε στοιχεία, τα δώσαμε για να γίνουν έλεγχοι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην εταιρεία αυτή.
Για τη μηνιαία καταβολή του εργολαβικού τιμήματος κάθε φορά πρέπει η εταιρεία να μας φέρει όλα τα δικαιολογητικά των ασφαλίσεων, των πληρωμών των εργαζομένων και μετά πληρώνεται. Επίσης, μετά τη λήξη της διένεξης, καμιά από τις καθαρίστριες δεν έχει απολυθεί από την εταιρεία αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο.
Δευτερολογία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σας είπα, κύριε Κατσώτη, ότι από τις 2 Φεβρουαρίου του 2016 –σήμερα έχουμε 11 Φεβρουαρίου- έχουμε κάνει έγγραφο και ζητάμε από το ΣΕΠΕ να κάνει πάλι οριστικό έλεγχο.
Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε την έκθεσή του. Όταν έρθει η έκθεση του ΣΕΠΕ και βρει αυτές τις ατασθαλίες, αν θέλετε, ή τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους, οπωσδήποτε θα επιβληθούν τα νόμιμα πρόστιμα, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στη σύμβαση η οποία έχει υπογραφεί. Σας είπα ότι σε οκτώ μήνες η σύμβαση λήγει.
Όμως, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν απολύθηκε κανείς. Αυτό ήταν κάτι το οποίο περιμέναμε. Όσον αφορά αυτές τις εργαζόμενες οι οποίες διεκδίκησαν κάποια δεδουλευμένα τα οποία είχαν καθυστερήσει να δοθούν, περιμέναμε η εταιρεία να τα πληρώσει –και τα πλήρωσε- και παράλληλα να δούμε τη συμπεριφορά της. Όμως, η συμπεριφορά ήταν να μην απολυθεί καμία. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να πω. Αν παρατηρούσαμε κάτι τέτοιο, σίγουρα θα υπήρχε μία αντίστοιχη αντιμετώπιση και από εμάς.
Στη βάση αυτή πιστεύω ότι η εταιρεία θα συμμορφωθεί, γιατί δεν την παίρνει άλλο να έχει τους εργαζόμενους απλήρωτους. Θα μου πείτε τώρα πως ελέγχονται τα δικαιολογητικά. Ελέγχονται από το λογιστήριο της ΟΣΥ και το λογιστήριο του ΟΑΣΑ. Πρέπει να φέρει κάποια συγκεκριμένα δικαιολογητικά, τα οποία να είναι σύμφωνα με τη σύμβαση και τους νόμους. Αν δεν έρθουν αυτά τα δικαιολογητικά, δεν παίρνει η εταιρεία το μηνιαίο εργολαβικό τίμημα.
Εγώ πιστεύω ότι μετά και από αυτά που συνέβησαν, ο εργολάβος θα είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στις εργαζόμενες.
Ευχαριστώ.

Favorite Sites:

Επικοινωνία:

Email: pansgouridis@gmail.com